28 Şubat 2020 13:54

DİDF: Avrupa ülkeleri savaş ve çatışmayı desteklemeye son vermelidir

Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli göçmenlerin örgütü Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu, Avrupa ülkelerine "Bölgede savaş ve çatışmaya destek veren tutumlarınıza son verin" çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli göçmenlerin örgütü Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF), İdlib saldırısı sonrası Türkiye'nin göçmen ve mültecileri Batı’yı harekete geçirmek için kullanmasına tepki gösterdi. Yapılan açıklamada "Türkiye Suriye’deki askerleri geri çeksin, mültecileri Avrupa’ya karşı kullanmaktan vazgeçsin" denildi.

DİDF Yönetim Kurulunun açıklaması şöyle:

"YAŞAMINI YİTİRENLERİN YAKINLARINA BAŞSAĞLIĞI, YARALILARA ACİL ŞİFALAR DİLİYORUZ"

"Önceki gece cihatçı grupların denetiminde olan İdlib’de, Suriye ordusunun açtığı ateş sonucunda 33 Türk askerinin yaşamını yitirmesi, Türkiye hükümetinin izlediği politikanın ne kadar yanlış olduğunu bir kez daha gösterdi. Haftalardır böylesine bir çatışma ihtimalinin arttığı bilinmesine rağmen hükümetin askerileri geri çekmeye yanaşmaması acıların yaşanmasına yol açmıştır. DİDF olarak saldırıda yaşamını yitiren bütün askerlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz."

"HÜKÜMET ZAMAN KAYBETMEDEN BÜTÜN ASKERLERİNİ GERİ ÇEKMELİDİR"

"Gelişmeler, Türk askerlerinin artık Suriye topraklarında kalmasının daha fazla ölüm ve gözyaşı anlamına geldiğini bir kez daha gösteriyor. Bu nedenle hükümet zaman kaybetmeden Suriye’ye gönderdiği bütün askerileri geri çekmelidir.

Saldırı sonrasında NATO’yu desteğe, müdahaleye çağırmak ise çatışmaların yatışmasına değil daha fazla büyümesine yol açacaktır. Başta ABD olmak üzere, batılı güçler Suriye sahasında Türkiye’yi Suriye ile doğrudan savaştırarak bölgedeki planlarını hayata geçirmekten çekinmeyecekler. Böylesine bir savaşın bölge halkları için bugüne kadar olandan daha büyük bir felaket olacağı da açıktır.

Bu nedenle hükümet, Türkiye’ye büyük bedeller ödeten ve savaş tehdidi ile karşı karşıya bırakan politikasına son vermeli, cihatçı çetelerle iş birliğinden vazgeçilmelidir."

"SIĞINMACILARI ŞANTAJ OLARAK KULLANMASI KABUL EDİLEMEZ"

"İdlib’de 33 askerin öldürülmesinden sonra Türk hükümetinin bir kez daha ülkedeki sığınmacıları bir şantaj olarak kullanılması ise kabul edilemez. Savaştan kaçmak zorunda kalan sığınmacılara sahip çıkma yerine onları uluslararası politikalarda pazarlık malzemesi haline getirmek ikiyüzlülük ve istismarcılıktan başka Bir şey değildir. Savaştan ve yıkımdan kaçan insanlar üzerinden pazarlık yapılmasına son verilmelidir."

AVRUPA ÜLKELERİNE ÇAĞRI

"Asıl çözüm, başta Türkiye’de olmak üzere bölgede bulunan Suriyeli sığınmacıların güvenli şekilde ülkelerine dönmelerini sağlayacak koşulların oluşturulmasıdır. Bunun için öncelikle bütün yabancı güçlerin Suriye’den çekilmesi, demokratik hak ve özgürlüklerin olduğu bir Suriye kurulması gerekiyor. Bu nedenle Suriyelileri Avrupa’ya karşı tehdit olarak kullanma yerine, ülkelerine geri dönebilmeleri için her açıdan koşulların yaratılması gerekiyor. Başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkeleri de, bölgede savaş ve çatışmaya destek veren tutumlarına son vermelidir."

"SAVAŞIN BEDELİNİ HALKLAR ÖDEMEKTEDİR"

"Suriye'de devam etmekte olan ABD, Rusya, Avrupa ve bölge ülkelerinin emperyalist çıkarlar için yürüttüğü bir savaştır ve bu savaşın bedelini Arap, Kürt ve Türk halkı ödemektedir. Savaşın, çatışmanın, terörün son bulması için Suriye'de bütün yabancı güçler çekilmeli; Suriye halkının özgür ve demokratik bir ortamda kendi geleceğini belirleyeceği bir barış ortamı sağlanmalıdır." (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş’tan İdlib mesajı: Savaş çığlıklarını değil, barış sesimizi yükseltelim

SONRAKİ HABER

Emek Hareketi: Mücadeleci bir çizgide birleşmeliyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...