27 Şubat 2020 21:07
Son Güncellenme Tarihi: 28 Şubat 2020 03:06

Türkiye, Avrupa'ya geçmek isteyen mültecileri durdurmuyor

İdlib'de TSK'ye düzenlenen saldırı sonrası Türkiye'nin Avrupa'ya geçmek isteyen mültecileri durdurmayacağı haberi duyuruldu. Sınıra hareket eden mültecilerin karşıya geçtiği görüntüler paylaşıldı.

Fotoğraf: Can Erok/DHA

Paylaş

İdlib'de Suriye ordusunun düzenlediği saldırıda Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) mensup 33 askerin hayatını kaybetmesi sonrası Türkiye'nin Avrupa'ya geçmek isteyen mültecileri durdurmayacağı haberleri paylaşıldı.

Reuters haber ajansının "üst düzey bir Türk yetkiliye" dayandırdığı haberde Türkiye'nin bundan sonra kara ve deniz yoluyla Avrupa'ya geçmek isteyen mültecileri durdurmayacağı yönünde karar aldığı öne sürüldü. TRT de iddiayı Reuters haber ajansını kaynak gösterek duyurdu.

AKP SÖZCÜSÜ ÇELİK: ARTIK MÜLTECİLERİ TUTABİLECEK DURUMDA DEĞİLİZ

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de saldırı sonrası yaptığı açıklamada "Mülteci politikamız aynıdır ama ortada bir durum var, artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz" ifadelerini kullandı.

AKSOY: GÖÇ BASKISI DAHA DA ARTMIŞTIR

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy da İdlib’deki gelişmelerin Türkiye üzerindeki göç baskısını artırdığını öne sürerek "Gelişmelerden endişeye kapılan ülkemizdeki bazı sığınmacı ve göçmenler Batı sınırlarımıza doğru hareketlenmeye başlamışlardır. Durumun kötüleşmesi halinde bu risk artarak devam edecektir" dedi.

Aksoy, "Dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkemizin mülteciler ve sığınmacılara yönelik politikasında bir değişiklik yoktur" ifadelerini kullandı.

MÜLTECİLER SINIRA HAREKET ETTİ

Haberler sonrası mülteciler Avrupa'ya geçme umuduyla Edirne sınırına doğru yola çıktı. Tampon bölgede bekleyen mültecilere Yunanistan polisleri tarafından gaz ve ses bombası atıldı. Şiddetli sesten korkan mülteciler ormanlık alana doğru kaçtı. Bazı mülteciler gözyaşlarını tutamadı.

Yine Zeytinburnu’da da yüzlerce mülteci otobüslere binip yollara düştü. Kimisi çalıştığı işyerinden apar topar çıktı, kimisi haftalık maaşını almayı dahi beklemedi ve otobüslere koştu.

NTV canlı yayınına yansıyan görüntüler de skandal niteliğindeydı. Canlı yayında konuşan bir mülteci kadın kendilerinin otobüslerle bedavaya sınıra getirildiğini söylerken, kapıdaki görevlilerin kendilerini denize yönlendirdiğini ifade etti. Muhabirin "Size birileri mi buraya gelin dedi” sorusuna mülteci kadın “Bize sınır kapıları açık dediler, biz de apar topar geldik buraya" yanıtını verdi.

Anadolu Ajansı da Avrupa’ya ulaşmak isteyen 15 mültecinin şişme botlarla Yunanistan’ın Midilli Adası’na geçtiğini aktardı. Bu şekilde Yunanistan'a geçmeye çalışan mültecilerin sayısının artması bekleniyor.

HALKLARIN KÖPRÜSÜ DERNEĞİ: ÇİRKİN PAZARLIK TEHLİKELİ BOYUT ALDI

Evrensel'e konuşan İzmir Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Üstün Reinart, “İnsanları tehdit unsuru, pazarlık unsuru olarak kullanmak zaten ahlaken yanlış bir iş. Büyük insanlık felaketleri yaşanmasından korkuyorum. Uzun zamandır mültecileri pazarlık ve tehdit unsuru olarak kullanıyorlar, bunun çok yanlış olduğunu düşünüyorum” dedi.

Dernek olarak halkların dostça, birbirini anlayarak yaşamasını desteklediklerini söyleyen Reinart, “Bu yapılan çirkin pazarlığın insanlar üzerinden yapılması çok tehlikeli bir şey. Çok acı hamleler olduğunu düşünüyorum, çok endişeliyiz” diye konuştu.

MÜLTECİ-DER: RESMİ BİR AÇIKLAMA SÖZ KONUSU DEĞİL

Mültecilerle Dayanışma Deneği (Mülteci-Der) Genel Koordinatörü Pırıl Erçoban da resmi bir sınır açmanın söz konusu olmadığını vurgulayarak, bu yanlış algının sürdürülmemesi için medyayı uyardı. Erçoban, mülteci ve göçmenlere haberlere inanıp yollara düşmeme çağrısı yaparak Erçoban, "Türkiye bunu yapmaz yükümlülükleri var hem de karşı taraf sınırın öte tarafındaki ülkeler bunun için önlemler alırlar" dedi.

DİDF: MÜLTECİLERİ AVRUPA'YA KARŞI KULLANMAKTAN VAZGEÇİN

Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli göçmenlerin örgütü Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF), İdlib saldırısı sonrası Türkiye'nin göçmen ve mültecileri Batı’yı harekete geçirmek için kullanmasına tepki gösterdi. Yapılan açıklamada "Türkiye Suriye’deki askerleri geri çeksin, mültecileri Avrupa’ya karşı kullanmaktan vazgeçsin" denildi.

AB: TÜRKİYE-A GÖÇMEN MUTABAKATI GEÇERLİLİĞİNİ KORUYOR

Avrupa Birliği Sözcüsü Peter Stano ise Türkiye ile imzalanan göçmen mutabakatının hala geçerliliğini koruduğunu açıkladı.  Stano, Türkiye'den kapıların açıldığına yönelik resmi bir açıklama yapılmadığını belirterek, "Bizim için Türkiye-AB göçmen mutabakatı geçerliliğini koruyor ve Türkiye'nin bu mutabakattan doğan taahhütlerini yerine getirmesini bekliyoruz" diye konuştu.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mevlüt Çavuşoğlu, İdlib gündemiyle NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'le görüştü

SONRAKİ HABER

İdlib'de 33 askerin yaşamını yitirdiği saldırıya Türkiye ve dünyadan tepkiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...