1 Kasım 2012 15:33

Kağıt üstünde ihracat!

Bülent Falakaoğlu

Ortada gerçekten böylesi bir ihracat olup olmadığını, yüzde 500’lük muazzam artışın nasıl gerçekleştirildiğini sorgulamayanlar için her şey yolunda. Onlara göre Dubai-İran altın hattı açığı indirecek!

Uzmanlar da yılsonu cari açık beklentilerini 69 milyar dolardan 60 milyar dolara düşürdü.

ALTIN ÜRETİCİSİ DEĞİLİZ AMA…

Türkiye özünde önemli bir altın üreticisi değil. Ama buna rağmen bu yıl altın ithalatçısı olmaktan, altın ihracatçılığına terfi etmiş durumda?
Üstelik bu terfi ülke vatandaşı altını stoklarken yaşanıyor! Vatandaşların birikimlerini altında tutma eğilimi Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı tarafından da doğrulanmışken (Başçı, ülkenin toplam altın stokunu 115 milyar dolar olarak belirtmişti).
Bu duruma daha önceki aylarda da dikkat çekilmiş İran’a yapılan altın ihracatı şaibeli bulunmuştu.
İran yaptırımları nedeniyle Türkiye İran arasındaki altın ticareti azalırken İran’ın yerini Birleşik Arap Emirlikleri almış durumda. Yaptırımlar nedeniyle İran’ın dolaylı olarak altını Dubai’den almasıyla Birleşik Arap Emirlikleri’ne yapılan ihracat yüzde 452 artmış durumda.
Bu artış sonucu Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri’ne 1,4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu rakamın 1 milyar 144 milyon dolarını altın ihracatı oluşturdu.

BUNLAR İHRACAT DEĞİL

Oysa ister İran’a isterse Birleşik Arap Emirliklerine yapılmış gözüksün altın ihracatı sadece kağıt üzerinde bir ihracat. Çünkü Türkiye İran’dan ithal etiği enerjinin parasını banka sistemi üzerinden ödeyemiyor. Çünkü ABD ve AB’nin ambargo engeli söz konusu… Ambargoyu dolaylı yollarla delen ve İran’la ticareti sürdüren Türkiye İran’ın alacağını, sanki ihracat yapıyormuş gibi, altınla ödüyor.
İthal ettiği külçe altınları, borcunun karşılığı olarak öderken, bunu ihracat yapmış gibi gösteriyor.
İran ödeme yapmak risk olunca ağustos ayından itibaren adres olarak Birleşik Arap Emirlikleri tercih edilmiş durumda. Çünkü Arap Emirlikleri’ndeki bankalarda İran’ın hesapları var. Ve Arap Emerlikleri’ndeki bankalar, Batı’nın tehdidini göğüsleyebiliyor.
Türkiye’nin Arap Emirlikleri’ne ihracatının 150 milyon dolarlık ihracatının birden bire 1,5 milyara çıkmasının ardında İran’a yönelik ödemeler var!  Bunun bir ihracat değil ödeme olduğu Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) verilerinden de anlaşılıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun ihracat olarak gösterdiği altınla borç ödeme rakamları TİM’in verilerinde yer almıyor. Çünkü TİM, kendine bağlı birliklerden gerçek ihracat kayıtlarını alıyor. (İstanbul/EVRENSEL)


BAE FORMÜLÜ PATLAK VEREBİLİR

TÜRKİYE bavulla altın geldiği iddiaları da gündemde… Sadece geçtiğimiz ay İstanbul’daki iki havalimanından 1,4 milyar dolarlık değerli metal girişi oldu. Bu altınlar Türkiye’nin İran’a yönelik dolaylı borç ödemelerinde iş görüyor.
Bunun bir sonucu da… Olmayan altın ihracatıyla, Türkiye’nin ihracatı olduğundan yüzde 10 daha büyük gözüküyor. Büyüme rakamları şişiyor. Dış ticaret açığı olduğundan küçük gözüküyor. Ancak, önce İran’a altın ihracatı gibi gösterilen… Sonrasında ambargo baskısı nedeniyle Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) üzerinden yürünen hatta ne kadar yürünebileceği tartışmalı. Çünkü ABD Hükümeti’nin Türkiye’yi ambargolar nedeniyle İran veya BAE’ye altın ihraç etmemesi konusundaki baskısının giderek arttığı yönündeki haberler çoğalıyor.


İHRACATTA BAYRAM FRENİ

İHRACAT, 2012 yılı Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0.21 oranında azalışla 11 milyar 785 milyon dolara geriledi. Türkiye İhracatçılar Meclisi, Ekim ayı ihracat rakamlarını Bursa Orhangazi’de açıkladı. İhracat yılın ilk 10 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.09 oranında artarak 124 milyar 808 milyon dolara ulaşırken, son 12 aylık ortalamalara göre ihracat yüzde 11.9 oranında artışla 148 milyar 364 milyon dolar oldu.
İhracatın Ekimde geçen yılın aynı ayına göre gerilemesinde Kurban Bayramı tatili etkili oldu. Geçen yıl Kurban Bayramı tatili Kasım ayına denk gelmişti. Ekim ayında Türkiye'nin en çok ihracat yapan sanayi sektörü kimyevi maddeler ve mamuller sektörü oldu. Kimyevi maddeler ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23.31 oranında artışla 1 milyar 655 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

Evrensel'i Takip Et