16 Aralık 2019 12:17
Son Güncellenme Tarihi: 16 Aralık 2019 15:15

DİSK, "Asgari ücret 3200 TL olsun" talebini yineledi

DİSK'e bağlı sendikalar, İzmir ve Tekirdağ'da "Asgari ücret net 3200 TL olmalıdır, tamamen vergi dışı bırakılmalıdır, AGİ hariç hesaplanmalıdır" talebini yineledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

DİSK, İzmir ve Trakya'da "İnsan onuruna yaraşır asgari ücret" talebiyle basın açıklamaları düzenledi. KESK de yaptığı yazılı açıklamayla taleplerini sıraladı.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri bileşenlerinin de destek verdiği Konak Kemeraltı girişindeki açıklamada "İnsanca bir ücret istiyoruz”, “Saraya değil emekçiye bütçe” sloganları atıldı.

Açıklamayı okuyan Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, "Asgari ücret, bu ülkede ücret gelirleriyle yaşayan milyonların meselesidir, memleket meselesidir" dedi. İşçi ve emekçilerin ekonomik krizle boğuştuğunu belirten Sarı, "Yıllardır büyümeden pay alamayan çalışanlar, emekliler, zamlarla ve vergilerle krizin faturasını ödüyor. Bütün bu gerçekler karşısında ülkeyi yönetenler patronların istediğini yapıyor” ifadelerini kullandı.

"HESAPLANMADA İŞÇİNİN AİLESİ DE ESAS ALINMALI"

Yıllardır "Ekonomi büyüdü" diye övünenlerin, şimdi işçi ve emekçilerin ücretini düşürmeye çalıştığını aktaran Sarı, asgari ücretin TUİK’in önerdiği rakamı bile yakalayamadığını, asgari yaşam maliyetinin altında kaldığını söyledi.

Asgari ücret hesaplanırken sadece işçinin kendisinin değil ailesinin de esas alınması gerektiğini vurgulayan Sarı, "Asgari ücret toplu pazarlık yoluyla saptanmalı, uyuşmazlık halinde grev hakkı olmalıdır” dedi.

"ASGARİ ÜCRET TAMAMEN VERGİ DIŞI BIRAKILMALIDIR"

Sarı, DİSK'in asgari ücret taleplerini şöyle yineledi: "Asgari ücret net 3200 TL olmalıdır. Asgari ücret tamamen vergi dışı bırakılmalıdır. Asgari geçim indirimi hariç hesaplanmalıdır. Asgari ücret geçim ücreti olmalıdır."

Basın açıklaması ardından DİSK üyesi işçiler ve sendika temsilcileri, Kemeraltı girişinde taleplerinin yer aldığı asgari ücret bildirisi dağıttı.

ARZU ÇERKEZOĞLU: GEÇİM ÜCRETİ OLMALI

DİSK Trakya Bölge Temsilciliği de “İnsan onuruna yaraşır asgari ücret: 3 bin 200 TL net” kampanyası çerçevesinde, Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu’nun katılımıyla basın açıklaması düzenledi.

Tekirdağ’daki Bedesten Parkı’nda ve Edirne’deki Saraçlar PTT önünde yapılan açıklamada konuşan Arzu Çerkezoğlu, “Asgari ücreti açlık sınırının bile çok altına çekerek işsizliği önleyemezsiniz. Asgari ücretin yıllar içinde uğradığı bütün kaybın giderildiği, enflasyon, dolar, altın karşısında büyün gerilemelerin ortadan kaldırıldığı, büyümeden bayımızı aldığımız gerçek bir geçim ücreti olması gerektiğini söylüyoruz. Asgari ücretin tümüyle vergi dışı bırakılması gerektiğini ve net olarak hesaplanması gerektiğini söylüyoruz” dedi.

ALİAĞA EMEK VE DEMOKRASİ PLATFORMU: ASGARİ ÜCRET TÜM EMEKÇİLERİ İLGİLENDİRİYOR

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri de Aliağa Demokrasi Meydanı'nda yaptıkları açıklamada "Sermaye için değil halk için bütçe uygulamaları hayata geçirilmeli" dedi.

Platform bileşenleri, komisyondan şimdiye kadar, reel olarak işçilerin yaşamını iyileştirecek bir sonuç çıkmadığını belirtti. Açıklamayı okuyan Genel-İş 5 No'lu Şube Yöneticisi Sinan Uğur, "Asgari ücret ne kadar dibe çekilirse, toplu sözleşmeler de o kadar baskı altına alınmakta, enflasyona endeksli komik rakamlarla sözleşmeler bağıtlanmaktadır" dedi.

Uğur, "Asgari ücret, dört kişilik bir ailenin insanca yaşayacağı bir seviyeye çekilmelidir. Asgari ücret vergiden muaf tutulmalıdır" diye konuştu.

Platform, işçi ve emekçileri kendi talepleri etrafında birleşmeye, örgütlü bir güçle saldırıları püskürtmeye çağırdı.

Platformun talepleri şöyle:

  • Hedeflenen değil gerçekleşen ve pazarda halkın hissettiği enflasyon dikkate alınmalıdır.
  • En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesinde olmalı, yıllarca bu ülkeye hizmet etmiş emeklilere huzur içinde yaşamlarını sürdürebilecekleri ekonomik koşullar sağlanmalıdır.
  • Vergide adalet sağlanmalı, çalışanlar üzerindeki vergi yükü azaltılarak, gelir vergisi en fazla yüzde 15’te sabitlenmelidir. Milyonerlere, milyarderlere servet vergisi getirilmeli, vergi aflarına son verilmelidir.
  • Temel tüketim ürünlerine yapılan zamlar geri alınmalı, dışa bağımlı politikalar terk edilmeli, çiftçiler desteklenerek yerli ürünlere ağırlık verilmelidir.
  • Özellikle sağlık ve eğitim alanındaki piyasacı yaklaşım terkedilmeli herkese eşit koşullarda ve kalitede ücretsiz olarak bu hizmetler verilmelidir.
  • Kıdem tazminatının fona devrinden vazgeçilmeli, kıdem tazminatı devlet güvencesine alınarak, kıdem tavanı uygulaması kaldırılmalıdır.
  • Başta metal ve petrokimya sözleşmeleri olmak üzere, bütün sözleşme görüşmelerinde işçilerin kayıpları telafi edilerek iyileştirme zamları uygulanmalı, 3 yıllık sözleşme dayatmasına son verilerek, kazanılmış haklara el uzatılmamalı, esnek çalışma dayatmasından vazgeçilmelidir.

KESK: ASGARİ ÜCRET SEFALET DEĞİL İNSANCA YAŞAM ÜCRETİ OLMALI

Sadece asgari ücretle geçinen işçilerin değil tüm kesimlerin gözünün kulağının Asgari Ücret Tespit Komisyonunun görüşmelerinde olduğuna dikkat çeken KESK de yaptığı yazılı açıklamayla taleplerini sıraladı:

  • Asgari ücret siyasal iktidar-işveren işbirliğine sahne olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile değil, ulusal ölçekli bir toplu pazarlıkla belirlenmeli ve uyuşmazlık durumunda grev hakkını da içermelidir.
  • Ülkemizin altında imzası bulunan uluslararası sözleşme ve anlaşmaların gereği yerine getirilerek asgari ücret hesabında işçinin ailesi temel alınmalıdır.
  • Asgari ücret tespitine ilişkin 131 sayılı ILO Sözleşmesi onaylanmalı, Avrupa Sosyal Şartı’nın asgari ücretle ilgili maddesine konulan çekince kaldırılmalıdır.
  • Yıllardır milli gelirden pay verilmeyen asgari ücretlilerin yaşadığı kayıplar karşılanmalıdır.
  • Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılarak, sefaletin değil, insanca yaşamın ücreti seviyesine çekilmelidir.

(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Açlık grevinde olan Grup Yorum üyesi Bahar Kurt 39 kiloya düştü

SONRAKİ HABER

Tonguç Yaşar'ın ardından

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...