11 Aralık 2019 19:50

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 43. Sedat Simavi Ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti kurucu başkanı adına düzenlenen Sedat Simavi Ödülleri sahiplerini buldu.

Fotoğraf: TGC

Paylaş

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) kurucu başkanı adına düzenlenen Sedat Simavi Ödülleri sahiplerini buldu. Dokuz dalda 16 kişinin ödül aldığı törende konuşan TGC Başkanı Turgay Olcayto, "Biz gazeteciliğin halkın sesi olduğuna inandık. Haberin özgür kaldığı gazeteciliğin suç olmadığı, kamuoyunun haber kanallarının tıkanmadığı aydınlık bir Türkiye için mücadelemizi sürdüreceğiz. Cezaevindeki meslektaşlarımızın özgür kalması en büyük dileğimiz" dedi.

TGC 2019 Sedat Simavi Ödülleri'ne değer görülen gazeteci, sanatçı, karikatür, edebiyat, spor ve bilim insanları bugün Levent'teki Yapı Kredi Plaza'da düzenlenen törenle ödüllerini aldı.

"HER TÜRLÜ ZORLUĞA KARŞI ÇALIŞMALARIMIZDAN ÖDÜN VERMİYORUZ"

Törenin açılış konuşmasını Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto yaptı. Olcayto, "Son yıllarda ülkenin hemen bütün kurumlarında başlayan yozlaşma elbette gazeteciliği de sıkıntılı bir dar boğaza getirdi. Sedat Simavi genç meslektaşlarına gazeteciliğin yorucu ama onurlu ve keyifli bir meslek olduğunu vurgularken şu önermede bulunmadan da edememişti: 'Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma.' Ne yazık ki yaşadığımız günler mesleğin dibe vurduğu günlerdir. Sedat Simavi'ye kulak vermeyen gazeteciler kalemlerini çoktandır satmış bulunuyorlar. Halkın haber alma, doğruları öğrenme ve bilgilenme hakkına sahip olmak şöyle dursun, bu hakları engellemek için ellerinden geleni yapıyorlar. Yalan haberlerin, sansürün, oto sansürün havalarda uçuştuğu bir dönemden geçiyoruz." dedi.

"MESLEKTAŞLARIMIZIN SERBEST KALMASI EN BÜYÜK DİLEĞİMİZ"

"Bütün bu kötü koşullara karşın hâlâ yüreği gazetecilik heyecanıyla çarpan pek çok genç meslektaşım özgür haberciliği yeniden yaşatmanın uğraşı içinde" diyen Olcayto şunları söyledi:

"Her mecrada haberin doğrusunu kamuoyuna iletme çabasındalar, onları saygı ile izliyorum. Sedat Simavi Ödüllerini izlerken, ödüllere değer bulunan eserleri gördüğünüzde sizlerin de benim düşüncelerime katılacağınızı biliyorum. Gazetecilik, bilim ve sosyal dalları da kapsayan bu geniş perspektifteki ödüller Sedat Simavi'nin renkli kişiliği ile örtüşmektedir. Biz gazeteciliğin halkın sesi olduğuna inanmış bir avuç insan, geleceğe olan umudumuzu hiç kaybetmedik. Haberin özgür kaldığı gazeteciliğin suç olmadığı, kamuoyunun haber kanallarının tıkanmadığı aydınlık bir Türkiye için mücadelemizi sürdüreceğiz"

Cezaevlerindeki gazetecilerin serbest bırakılması gerektiğini ifade eden Olcayto, "Meslektaşlarımızın, aydınların bir an önce serbest kalması, toplumda iç barışın ve huzurun sağlanması en büyük dileğimizdir. Umuyoruz ki Mustafa Kemal'in 'Yurtta barış, Cihanda Barış' sözleri ülkeyi yönetenlerce de dikkate alınır ve toplumda özlenen barış, kardeşlik havası geri gelir. Bu duygularla sözlerime son verirken 2019 Sedat Simavi Ödülleri'ne değer görülen bütün yarışmacıları yürekten kutluyorum. Başarılarının devamını diliyorum. Birbirine yakın çok değerli eserler arasında birinciyi seçme konusunda titiz çalışma gösteren bütün dalların seçici kurullarına teşekkürlerimi sunarım"

9 DALDA 16 ÖDÜL VERİLDİ

11 Aralık 1953'de yaşamını yitiren TGC Kurucu Başkanı Sedat Simavi adına 43 yıldan bu yana sürdürülen ödüller; gazetecilik, radyo, televizyon, karikatür, edebiyat, sosyal bilimler, fen bilimleri, sağlık bilimleri ve spor alanlarında veriliyor. 3500'den fazla kuruluş, fakülte ve yayınevine adayları soruldu. Bu yıl 329 kişi ve eser aday oldu. Sonuçta dokuz dalda 16 ödül verildi.

GAZETECİLİK ÖDÜLÜ

Cumhuriyet gazetesinde 12 Temmuz-12 Eylül tarihleri arasında yayımlanan, "Orman Yangınlarının Perde Arkası ve Türk Hava Kurumu Uçakları Neden Uçurulmadı" konulu köşe yazıları nedeniyle Tuncay Mollaveisoğlu ödül aldı. Ödülünü Seçici Kurul Başkanı Prof. Dr. Yasemin Giritli İnceoğlu verdi.

GAZETECİLİK ÖVGÜ ÖDÜLÜ UĞUR ŞAHİN'İN

BirGün gazetesinde 10-13 Eylül 2019 tarihlerinde yayımlanan "Emniyet'ten Skandal: Kürtaj Listesi İstendi." başlıklı haberi nedeniyle övgüye değer görülen Uğur Şahin ödülünü TGC Yönetim Kurulu Üyesi ve Birgün Gazetesi Yayın Danışmanı Semra Kardeşoğlu'ndan aldı.

RADYO ÖDÜLÜ YAŞAR ÖZÜRKÜT'ÜN

TRT Türkü Radyo'da 7 Ocak – 4 Mart – 25 Mart – 27 Mayıs ve 19 Ağustos tarihlerinde yayımlanan ve 5 bölümden oluşan "Öyküleriyle Türküler" adlı radyo programı nedeniyle ödüle değer görülen Yaşar Özürküt ödülü Belma Simavi'nin elinden aldı.

TELEVİZYON HABER ÖDÜLÜ FOX TV'NİN

Fox TV'de 5 Şubat 2019 tarihinde yayımlanan "Okuyamayan Çocuklar" adlı haberleri nedeniyle muhabir Nazlı Yerebasmaz ve kameraman Çağlar Güner ödül aldı. Yerebasmaz ve Güner'in ödülünü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş verdi.

TELEVİZYON HABER ÖVGÜ ÖDÜLÜ HABER GLOBAL TV'YE VERİLDİ

Muhabir Damla Turgutlu Soybaş, Kameramanlar Bülent Akdeniz, Hakan Tarhan ve Gökhan Köşetaş'tan oluşan ekibe Haber Global TV'de 9 – 15 Eylül 2019 tarihleri arasında yayımlanan "Çocuklarımızı Zehirliyorlar" adlı dizi haberleri nedeniyle verilen ödülü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Vahap Munyar sundu.

TV BELGESEL ÖDÜLÜ

TRT Belgesel ve TRT Avaz Kanalı'nda 7 Ağustos 2019 tarihinde yayımlanan "Umudun Toprağı" adlı belgeseli nedeniyle ödüle değer görülen F. Neslihan Semerci ödülünü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Saymanı ve İstanbul Gazetesi Yazarı Ahmet Özdemir'in elinden aldı.

TV BELGESEL ÖVGÜ ÖDÜLÜ NİHAL AĞIRBAŞ'IN

TRT Televizyonu TV 2 Kanalı'nda 4 Nisan 2019 tarihinde yayımlanan "Troya Hazineleri- Asırlık Hasret" adlı belgeseli nedeniyle övgüye değer görülen Nihal Ağırbaş ödülünü TRT İstanbul Haber Müdürü ve Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk'den aldı.

KARİKATÜR ÖDÜLÜ

Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan "İğneli Fırça" köşesinde çizdiği "Güncel Siyasi" karikatürleri nedeniyle ödüle değer görülen Zafer Temoçin ödülünü Seçici Kurul Başkanı Nuray Çiftçi'den aldı.

EDEBİYAT ÖDÜLÜ HİDAYET SAYIN'IN

"Toplu Oyunlar 9: Kim Koparıyor Bu Gülleri – Gül Biçme Zamanı – Gül Kıyımı" adlı kitabı nedeniyle ödüle değer görülen Hidayet Sayın'a ödülünü Seçici Kurul Başkanı Doğan Hızlan sundu.

SOSYAL BİLİMLER ÖDÜLÜ

"Atatürk'ün Özel Şifre Hattı PR Gizli Telgraf Merkezi" adlı eseri nedeniyle ödüle değer bulunan Dr. Öğr. Üyesi Halil Özcan'a ödülünü Fox TV Genel Yayın Yönetmeni ve TGC Başkan Yardımcısı Doğan Şentürk verdi.

SOSYAL BİLİMLER ÖVGÜ ÖDÜLÜ EVİN İLYASOĞLU'NUN

"Ben Leyla Gencer-La Diva Turca" adlı eseri nedeniyle övgüye değer görülen Evin İlyasoğlu ödülünü TGC Ankara Temsilcisi Taylan Erten'den aldı.

FEN BİLİMLERİ ÖDÜLÜ

Fen Bilimleri dalında "Artırılmış Gerçeklik İçin 3 Boyutlu Holografik Gözlük" adlı eseri nedeniyle ödüle değer görülen Prof. Dr. Hakan Ürey ödülünü Seçici Kurul Başkanı Prof. Dr. Yücel Yılmaz'dan aldı.

FEN BİLİMLERİ ÖVGÜ ÖDÜLÜ PROF. DR. EKREM AYDINER'İN

"Kaotik Evren Teorisi" başlıklı eseri nedeniyle övgüye değer görülen Prof. Dr. Ekrem Aydıner ödülünü Fen Bilimleri Seçici Kurul Üyesi Prof. Dr. Önder Pekcan'dan aldı.

SAĞLIK BİLİMLERİ ÖDÜLÜ

Prof. Dr. Turgay Dalkara, Prof. Dr. Yasemin Gürsoy Özdemir, Prof. Dr. Umut Kalyoncu, Prof. Dr. Alp Can, Prof. Dr. Fatma Duygu Özel Demiralp, Doç. Dr. Ayşe İlksen Çolpak Işıkay, Doç. Dr. Banu Balcı Peynircioğlu, Dr. Sevda Lüle, Dr. Selen Peker Ve Dr. Nilgün Tekin Bubenheim'dan oluşan ve "Behçet Hasta Serumları Bakterilerde Bulunan HSP-65 ile Ortak Epitoplara Sahip Nörofilaman Medium'a Karşı İmmünoreaktivite Gösterir" başlıklı çalışmaları nedeniyle ödüle değer görülen ekibe ödülünü Seçici Kurul Başkanı Prof. Dr. Ahmet Gül verdi.

SPOR ÖDÜLÜ İREM YAMAN'A VERİLDİ

"Dünya Tekvando" ve "57 Kiloda G4 Ekstra Avrupa Tekvando Şampiyonu" olması nedeniyle ödüle değer görülen İrem Yaman'a ödülünü Seçici Kurul Başkanı Şenes Erzik verdi.

SÜMEYYE BOYACI SPOR ÖVGÜ ÖDÜLÜNÜ ALDI

Seçici Kurul Sümeyye Boyacı'yı, "Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası (50 Metre Sırt Üstünde) İkincisi" olması nedeniyle övgüye değer buldu. Sümeyye Boyacı törene katılamadığından ödülü yerine Uğurcan Özer Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç'den aldı.

Gazeteci, bilim ve ekonomi dünyasından 400 konuğun katıldığı tören toplu fotoğraf çekimi ile son buldu. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Hak örgütleri: Osman Kavala serbest bırakılmalı

SONRAKİ HABER

Kanada hükümeti, İzmir Barosunun Kaz Dağları mektubuna yanıt verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...