29 Kasım 2019 05:51

Kültür ve Turizm Bakanlığı destek verdiği 15 filmi açıklamadı

2018 yılında, 40 uzun metraj kurgu film yapım projesine 31 milyon lira destek verildi. Ancak destek verilen 15 filmin hangi yapımlar olduğu açıklanmıyor.

Fotoğraf: Unsplash

Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanlığının 2019 yılı bütçe sunumunda bahsedilen, 2018 yılında, 40 uzun metraj kurgu film yapım projesine 31 milyon 100 bin TL destek verildiği bilgisi tartışma yarattı. Çünkü bu sayı bakanlığın resmi internet sitesindeki bilgilerle çelişiyor. Sitede aynı yıl, 1 milyon 250 bin TL ile aralarında yönetmen Ahmet Uluçay’ın ölümü nedeniyle tamamlanamayan, yönetmen Osman Nail Doğan’ın yönettiği “Bozkırda Deniz Kabuğu” filminin de yer aldığı toplam 25 uzun metraj kurgu filmine destek verildiği görülüyor. Bakanlığın internet verileri, akıllara “40 filmden 15’i neden açıklanmadı? Bu 15 film kimlerin” sorularını getiriyor.

Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlıkların bütçe görüşmeleri sırasında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bütçesi görüşülürken dikkat çeken bu çelişik bilgiler, geçen yıl bütçe sunumunda açıkladığı verileri akıllara getirdi. Bakanlık, geçen yılki bütçe görüşmelerinde, 2018 yılında 40 uzun metraj kurgu film yapım projesine 31 milyon 100 bin TL destek sağlandığını açıklamıştı. Buna göre bakanlığın sitesinde, “bütçe kitabından farklı olarak 25 uzun metraj kurgu film yapım projesine destek verdiği” görülüyor. En yüksek bedel 1 milyon 250 bin TL yönetmen Ahmet Uluçay’ın ölümü nedeniyle tamamlanamayan, yönetmen Osman Nail Doğan’ın yönettiği “Bozkırda Denizkabuğu” filmine verilmiş. “Bozkırda Denizkabuğu” filminden sonra 1 milyon 200 bin TL ile en fazla destek alan film, Semih Kaplanoğlu’nun yönettiği “Bağlılık Aslı”sı. Emin Alper’in “Kız Kardeşler” filminin bakanlıktan destek alamaması üzerine Kaplanoğlu’nun aldığı destek, sinema yapımcıları ve eleştirmenleri tarafından eleştirilmişti.

Bakan Mehmet Nuri Ersoy, CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen’in soru önergesine verdiği yanıtta da 2013-2019 yılları arasında belgesel film yapım, senaryo ve diyalog yazımı, kısa film yapım, animasyon film yapım, uzun metrajlı film yapım ve ilk filmini gerçekleştirecek yönetmen desteği olmak üzere toplam 10 bin 214 projenin destek başvurusunda bulunduğunu, bu başvuruların 8 bin 821’ine ise destek verilmediğini açıklamıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Rektör, şoförünü İletişim Fakültesi Sekreterliğine mi atadı?

SONRAKİ HABER

Yunanistan, Türkiye'nin Atina büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...