27 Kasım 2019 12:16

TGC, medyada kadına yönelik şiddet haberleri ve sorunlarını konuştu

TGC Kadın Gazeteciler Komisyonu 25 Kasım nedeniyle “Medyada Kadına Yönelik Şiddet Haberleri ve Sorunlar” toplantısı yaptı.

Fotoğraf: Türkiye Gazeteciler Cemiyeti

Paylaş

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Kadın Gazeteciler Komisyonu Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle “Medyada Kadına Yönelik Şiddet Haberleri ve Sorunlar” toplantısı yaptı. Sunuculuğunu TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş’in yaptığı toplantıda TGC Başkanı Turgay Olcayto’nun açılış konuşmasıyla başladı. Moderatörlüğünü Kadın Gazeteciler Komisyonu Başkanı Ayşegül Aydoğan Atakan’ın üstlendiği toplantıda İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Nazan Moroğlu, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ve TGC Yönetim Kurulu Üyesi, Kadın Gazeteciler Komisyonu Koordinatörü Göksel Göksu konuşmacı olarak yer aldı.

Toplantıda konuşan Turgay Olcayto, “Erkekler tarafından kadınlara reva görülen şiddet insanlık suçu haline dönüşüyor” dedi.

"KURBANI DEĞİL KATİLİ TEŞHİR ETMELİ"

İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Nazan Moroğlu ise konuşmasında medyanın kurbanı değil, katili teşhir etmesinin önemine dikkat çekti, medyanın kadın cinayeti haberlerinde ‘aşıktı, sevdi, öldürdü’ diye gerekçe üretmemesini istedi. Moroğlu, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasının önemini vurgulayarak “Kadın politikası artık yok. ‘Kadın şiddete katlansın, boşanmasın, kadın kendi hakları üzerinde bilgi sahibi oluyorsa bile kullanmasın’ anlayışından kurtulmamız gerekiyor. Her birimize çok iş düşüyor, mücadeleye devam” dedi.

"FARKINDALIĞI ARTIRMALIYIZ"

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ise “Uygulanmayan yasalar var ama konuşmadığımız kadar konuşuyoruz. Öncelikle hükümet politikası lazım, kadın politikası olması lazım, ancak kadın politikası yok ama aynı hükümet İstanbul Sözleşmesi’ni imzaladı. Bu da çok sevindirici. Kurumlar arasındaki koordinasyon için de Bakanlığın iradesi hayata geçmeli” diye konuştu.

"MAĞDURU DEĞİL, KATİLİ HABERLEŞTİRMELİYİZ"

TGC Yönetim Kurulu Üyesi ve Kadın Komisyonu Koordinatörü Göksel Göksu de Özgecan cinayetinin toplumda yarattığı etkiyi hatırlatarak şöyle konuştu: “Mağduru değil, katili haberleştirmeliyiz. Örneğin Özgecan Aslan cinayetinde evinin önünde ailesine sorular soruldu, acıları büyütüldü. ‘Önce bana, bize anlatsın’ yarışı aileyi yaraladı. O süreçte ben de haberci olarak katili haberleştirdim. Kadına yönelik şiddet haberlerinde kullandığımız dile çok dikkat etmeliyiz.”

Soru ve cevaplarla sonlanan toplantıya çok sayıda gazeteci ve iletişim fakültesi öğrencisi katıldı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdal Erzincan: Sazı yüreğiyle dinleyen milyonlar var

SONRAKİ HABER

"Ver Parayı" | Sahneden kriz çığlığı yükseliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...