26 Kasım 2019 10:52

Wikipedia davası: Türkiye'de orantısız sansür var, internet kanunu değişmeli

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, AİHM'deki Wikipedia davasında mütalaa sundu, Türkiye'de internet yasaklarının son derece orantısız olduğunu belirtti.

Vikipedi logosu | Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0) | Kırmızı çarpı işareti Evrensel.net tarafından eklenmiştir.

Paylaş

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, AİHM'deki Wikipedia davasında mütalaasını sundu. Mijatovic, internet kanununda kapsamlı değişiklik talep etti.

Mijatovic mütalaasında Türkiye’de internet sansürü ve sitelere erişim uygulamalarının “son derece orantısız” bir şekilde sürdüğü değerlendirmesini yaptı. Mijatovic, “Anayasa Mahkemesi’nin iç hukuk yolu olarak etkinliğini sorgulatan bu gelişmeden üzüntü duyuyorum. İnternet erişim engellerinden kaynaklı ihlallere karşı mevcut durumda Anayasa Mahkemesi’ne bel bağlanamaz” dedi.

DW Türkçe'de yer alan habere göre Mijatovic, mütalaasında sonuç olarak şöyle dedi:

“Türk idari yetkilileri ve mahkemelerinin rutin olarak internete erişim engeline başvurmaları, ayrımcılığa yol açacak şekilde tüm dünyada kabul görmüş değerdeki önemli kaynaklara erişimin toptan engellenmesi, demokratik bir toplumda kabul edilemez ve AİHS’nin 10’uncu maddesiyle bağdaşmaz. Türkiye’deki ifade özgürlüğü konusundaki genel arka plana bakıldığında bu kısıtlayıcı önlemlere başvurulması, bu önlemlerin Türk toplumunu, kamu yararını ilgilendiren konularda farklı, muhalif ya da eleştirel bakış açılarından mahrum bırakmaya hizmet ettiği tezini güçlendirmektedir. Sorunun sistematik doğası, ilgili Türk yasal mevzuatının tümden revize edilmesi dahil olmak üzere geniş kapsamlı önlemleri gerektirmektedir.”

Wikipedia’ya erişim, "Türkiye’yi çeşitli terör gruplarıyla aynı düzlemde ve iş birliği halinde göstermeye çalışan içerikler" nedeniyle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 29 Nisan 2017 tarihinde engellenmişti. Wikipedia, itirazının Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliğince reddedilmesi üzerine 29 Nisan 2019'da AİHM önünde Türkiye’den davacı olmuş, savunma için Türkiye hükümetine 31 Ekim’e kadar süre tanıyan AİHM, Türkiye'nin talebi üzerine süreyi altı hafta daha uzatmıştı. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Kasım ayında açlık sınırı 2 bin 102 lira, yoksulluk sınırı 6 bin 849 lira

SONRAKİ HABER

Kemal Kılıçdaroğlu: AK Partililere sesleniyorum, kumpas kurmak doğru değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...