31 Mayıs 2019 07:37

CHP'li Onursal Adıgüzel: Wikipedia'ya erişim engeli kalkacak mı?

CHP'li Onursal Adıgüzel, Yargı Reformu'nda yer alan internet erişimi engellemelerini değerlendirdi: 2 yılı aşkın bir süredir erişime engelli olan Wikipedia'ya erişim engeli kalkacak mı?

Vikipedi logosu | Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0) | Kırmızı çarpı işareti Evrensel.net tarafından eklenmiştir.

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, Yargı Reform Paketi’nde bahsi geçen internet erişim engellemelerini değerlendirdi. Cumhurbaşkanı’nın “İnternet sitesinin tamamına değil, engellenmesine karar verilen kısmına erişimin sınırlanmasına imkan verecek bir düzenleme yapılacak” sözlerine atıfta bulunan Adıgüzel, “2 yılı aşkın bir süredir erişime engelli olan Wikipedia'ya erişim engeli kalkacak mı?​” diye sordu.

29 Nisan 2017’den beri Wikipedia'nın tamamına erişim engeli olduğunu hatırlatan Adıgüzel, bu durumun hukuki bir dayanağı olmadığını söyledi. 5651 sayılı Kanun'da 2014 yılı itibariyle site bazlı değil URL, yani sayfa temelli engelleme yapılabilmesine olanak sağlayan bir düzenleme olduğuna dikkat çeken Adıgüzel, “Wikipedia'ya yönelik erişim engellemesine gerekçe olarak sunulan içeriklere yönelik URL’ye erişim engelleme prosedürü yerine getirilebilecekken, bir mahkeme kararı ile sitenin tamamına erişim engellenmiştir. Wikipedia'ya yönelik 29 Nisan 2017’den beri devam eden bu topyekûn erişim engeli ifade özgürlüğüne bir saldırı olduğu kadar, vatandaşların bilgiye erişim hakkını da açıkça gasbetmektedir. Kaldı ki bu topyekun erişim engelleme kararını gerektirecek hukuki bir durum da söz konusu değildir. Eğer yargı reformunda, ifade özgürlüğünün korunmasında iddia ettikleri gibi samimilerse, en başta Wikipedia'nın tamamına yönelik 2 yılı aşkın bir süredir devam eden erişim engellemesi ivedilikle kaldırılmalıdır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Pervin Buldan: İstanbul'da hedef sandığa gitmeyen 200 bin HDP'li

SONRAKİ HABER

"Arabuluculuk sistemi tüketici uyuşmazlıklarında kabul edilemez"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...