09 Ocak 2018 09:37

Wikipedia yasağı ‘ölçülü’ymüş

Haberleşme Bakanlığı'nın Wikipedia yasağına dair soru önergesine verdiği yanıtta yasağın 'ölçülü ve orantılı' olduğu savunuldu.

Paylaş

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı dünyanın en yaygın internet ansiklopedisi Wikipedia'ya erişim yasağını “ölçülü ve orantılı” ifadeleriyle savundu. CHP'li Sezgin Tanrıkulu'nun Başbakan'a yönelttiği soru önergesini tanıtlayan bakanlık, siteye erişimin ne zaman sağlanacağı, toplam kaç siteye erişimin engellendiği gibi sorulara yanıt vermedi.

Wikipedia yasağına ilişkin CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Başbakan'a yönelttiği soru önergesine Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı yanıt verdi. Dünyanın en büyük internet ansiklopedisi olan Wikipedia'nın neden yasaklandığı, yasağın ne zamana kadar süreceği, 2017 yılı 3 Mayıs tarihi itibariyle kaç internet sitesi hakkında erişim yasağı olduğu şeklindeki sorulara verilen yanıtta yasak savunuldu. Wikipedia'ya yönelik erişim yasağının gerekçesi “Wikipedia'da yer alan ve Türkiye'yi terör örgütleriyle iş birliği içerisinde göstermeye çalışan, milli güvenliğe aykırı ve kamu düzenini ihlal edici nitelikteki içeriklerle ilgili olarak, 5651 sayılı yasanın 8/A maddesi kapsamında, Wikipedia tarafından içeriklerin çıkarılmaması ve teknik olarak ihlale ilişkin içeriğe erişimin engellenememesi nedeniyle “https://www.wikipedia.org” internet sitesinin tümüne yönelik olarak erişimin engellenmesi dair verilen karar Ankara l'inci Sulh Ceza Hakimliği'nin 2017/2956 Değişik İş sayılı Kararı ile onaylanmıştır” yanıtıyla açıklandı.

TOPLAM KAÇ SİTEYE ERİŞİM ENGELİ GETİRİLDİĞİ AÇIKLANMADI

Erişim engeli kararının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne, Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşmesi'ne dayandırılması dikkat çekerken, Bakanlık Wikipedia yasağını “ölçülülük ve orantılılık ilkesi gözetilmiştir” şeklinde savundu.

Erişime engellenen sitelerin isimlerinin ve rakamsal değerlerinin açıklanmasının; suçun önlenmesi ve suçla mücadelede sıkıntılara sebep olabileceği, özellikle çocuk pornosuna ilişkin içeriklerin deşifre olmasına yol açabileceği ifade edilen yanıtta, “Bu rakamlardan hareketle, uluslararası düzeyde ülkemiz aleyhine haksız algı oluşmasına meydan vermemek ve olası bilgi kirliliğini önlemek adına diğer ülkelerde de olduğu gibi bu tür rakamlar toplu şekilde açıklanmamaktadır. Ancak, sosyal ve akademik çalışmalarda kullanılmak üzere orantısal istatistikler"guvenliweb.org.tr" web sayfasında belirli aralıklarla yayımlanmakta olup, istatistiklere"http://www.guvenliweb.org.tr/dosya/brEi5.pdf adresinden veya"http://internet.btk.gov.tr/" adresindeki istatistikler seçeneğinden erişilebilmektedir” denildi.

İNTERNET YASAK TANIMIYOR

Öte yandan internet, erişim engelleri ile başedilebilecek bir platform değil. Özellikle Gezi eylemleri sürecinde Twitter yasakları olmuş ancak her defasında kullanıcılar farklı VPN’ler ile internete bağlanmıştı. Bugün de tablo çok farklı değil. Üstelik yasaklanan internet sitelerinin yenisi de kolayca açılabiliyor. Wikipedia, Türkiye'de erişimin engellenmesine rağmen hâlâ yaygın bir şekilde kullanılabiliyor. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

SPK'nin inceleme başlattığı Çiftlik Bank yeni üye almayacak

SONRAKİ HABER

İran’da tutuklu protestoculardan en az üçü cezaevinde öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...