26 Kasım 2019 08:36
Son Güncellenme Tarihi: 26 Kasım 2019 08:47

Berfin Özek'i öldürmeye teşebbüs eden sanığa "kasten yaralamadan" ceza istendi

Berfin Özek'e asitle saldıran sanığın yargılandığı davanın duruşmasında savcı, "kasten yaralama" suçundan ceza almasını istedi. Duruşma 7 Ocak'a ertelendi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Berfin Özek'e asitli saldırıda bulunan Casim Ozan Çeltik'in yargılandığı davanın duruşmasında mütalaasını sunan savcı "kasten yaralama" suçundan ceza almasını istedi. Duruma tepki gösteren Özek, sanığın en ağır cezayı almasını talep etti. Bir sonraki duruşma 7 Ocak 2020  tarihine ertelendi.

Hatay'ın İskenderun ilçesinde 15 Ocak’ta Berfin Özek’e asitle saldırıda bulunarak "kasten öldürme" suçundan tutuklanan Casim Ozan Çeltik'in yargılandığı davanın 3'üncü duruşması İskenderun 1’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Sanık Çeltik, tutuklu bulunduğu Osmaniye T Tipi Kapalı Cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı. Duruşmada Özek, ailesi ve avukatları ile sanığın avukatı hazır bulundu. İskenderun Kadın Platformu, Antakya Mor Dayanışma, Yönetmen Ceylan Özgün Özçelik ve CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin duruşmayı takip etti.

Dava dosyasına gelen Çeltik'e ilişkin görüntü karşılaştırması yapılan Ulusal Kriminal Bürosu raporunca hazırlanan bilirkişi raporu ve HTS kayıtlarına ilişkin raporu okundu. HTS raporunda, sanığın olay yerinde olduğu tespit edildi. Rapora ilişkin her iki tarafın avukatları da beyanda bulundu ve itirazlarını dile getirdi. Karşı taraflar beyanda bulundu.

"KASTEN YARALAMADAN CEZA İSTENDİ"

İddia makamı esasa ilişkin mütalaasını vererek, sanığın "kasten yaralama" suçundan ceza almasını ve tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti. Mütalaaya karşı söz alan Özek, "Mütalaada aleyhe olanları kabul etmiyorum. Sanığın en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ediyorum" dedi.

Özek'in avukatları ise mütalaaya karşı beyanda bulunmak üzere süre talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, avukatların süre talebini kabul ederek, Çeltik'in tutukluluk halinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşmayı 7 Ocak 2020  tarihine erteledi.

"KASTEN ÖLDÜRMEDEN CEZA İSTENİLMELİYDİ"

Kadınlar, duruşma sonrası İskenderun Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Özek'in avukatlarından Avukat Mehtap Sert, duruşma hakkında bilgilendirmede bulundu. İddia makamının sanık hakkında "Kasten yaralama" suçu olarak hukuki değerlendirme yapılarak ceza istendiğini belirten Av. Sert, iddia makamının "Kasten öldürme" suçundan ceza talep etmesi gerektiğine dikkati çekti.

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Meclis'te kadın cinayetine karşı bir kurul oluşturduklarını, bu kurulun Türkiye'deki kadın şiddet vakalarının duruşmalarını takip edeceğini söyledi.

Özek ise sanığın en ağır cezayı almasını talebini yineledi.

GÖRÜNTÜLER İNCELENDİ, KRİMİNAL RAPOR YENİ DELİL NİTELİĞİNDE

Saldırgan Casim Ozan Çeltik'e ilişkin görüntünün karşılaştırmasını yapan Ulusal Kriminal Bürosu, hazırladığı raporda, saldırganın anatomik yapısının Çeltik ile uyumlu olduğunu belirtti. Özek'in Avukatı Mehtap Sert, "Suçun sanık tarafından işlendiğine bir veri daha oldu" dedi.

Mezopotamya Ajansından Hamdullah Kesen'in haberine göre, Ulusal Kriminal Bürosu tarafından hazırlanan bilirkişi uzmanın imzaladığı raporda, Çeltik'in soruşturma aşamasında çekilen fotoğrafları ile saldırı ardından olay yerinde elde edilen görüntülerin karşılaştırılmasına dair bir rapor hazırlandı.

Raporda şu bilgilere yer verildi: "Kamera kayıtları boyunca şahıs ile kamera arasındaki uzaklığın fazla olması, kamera çekim açısı ve kamera kayıt kalitesi düşüklüğünün, şahsın yüz organlarının incelenmesi için uygunsuz olması nedenleri ile görüntüler üzerine iyileştirmede belirli bir düzeye dek yapılabilmiş olup, iyileştirme sonrası elde edilen karelerdeki şahsın teşhise elverişli olabilecek görüntüleri kısıtlı olarak elde edildiğinden, Casim Ozan Çeltik ile kısıtlı olarak karşılaştırılabilmiştir. Bu karşılaştırma sonucunda karşılaştırılan şahısların genel fiziki yapı, ortalama boy ve kilo, kalça yapısı bakımından uyumlu oldukları edilmişse de karşılaştırılan şahısların aynı şahıs olup/olamayacaklarının belirtilmesi için, burun, göz, kulak, dudaklar, çene gibi karakteristik yüz kısımları bakımından kişilerin karşılaştırılması gerektiğinden, aynı kişi olup olmadıkları hakkında kesin kanaat bildirilmesi mümkün olamamaktadır"

"ANATOMİK YAPISI SANIĞIN OLDUĞUNU İŞARET EDİYOR"

Alınan rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özek'in Avukatı Mehtap Sert, davanın önceki celsesinde sanık müdafisince kamera kayıtlarının analizinin talep edildiğini anımsatarak, olay sırasında sanığın yüzünde kaşkol ve kafasında bere olduğu için yüzüyle ilgili bir eşleştirme yapılamadığını söyledi. Raporda kesin olmamakla birlikte anatomik yapısının sanığın olabileceğine dair bir tespitin söz konusu olduğuna değinen Sert, raporun dava dosyasına ibraz edildiğini kaydetti.

"RAPOR DELİL NİTELİĞİ TAŞIYOR"

Sert, "Gelen belge hüküm gerekçesinde hükme esas alınacak nitelikte kesinliğe sahip değil. Ancak dosyada mevcut diğer delillerle değerlendirildiğinde, bilindiği üzere hazırlık aşamasında pantolonunda asit, evinde kimyasala ait boş şişe bulunmuştur. Telefon sinyalleri ve nerde olduğunu söylediği yerlerin mobese kayıtları sanığı doğrulamamıştır. Bir bütün olarak değerlendirildiğinde gelen kriminal rapor diğer delillerle birlikte delil niteliği taşımaktadır" dedi.

Sert, "Kriminalin raporu, suçun sanık tarafından işlendiğine bir veri daha oldu. Çünkü raporda boy, kilo, kalça uyumu belirlendi" diye konuştu. (Hatay/MA)

ÖNCEKİ HABER

Deniz Feneri sanıklarını aklayan yargıçlar çeteye çalışmışlar

SONRAKİ HABER

Uluslararası Af Örgütü: İran'daki protestolarda en az 143 kişi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...