Usta Tiyatrocu Yıldız Kenter son yolculuğuna uğurlandı

İstanbul'da hayatını kaybeden tiyatro sanatçısı Yıldız Kenter için Kenter Tiyatrosunda tören düzenlendi.

19 Kasım 2019 05:21
Son Güncellenme Tarihi: 19 Kasım 2019 12:09
Paylaş

İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede pazar günü hayatını kaybeden Usta Tiyatrocu Yıldız Kenter bugün son yolculuğuna uğurlandı.

Yıldız Kenter için ilk tören Kenter Tiyatrosunda düzenlendi. Tören için Kenter'in cenazesi tiyatroya getirildi. Kenter Tiyatrosu'nun duvarlarına Yıldız Kenter'in yaşamında önemli anların fotoğrafları asılırken, son yolculuğuna uğurlamak için gelen sevenleri de yakalarında Yıldız Kenter'in fotoğrafını taşıyorlardı.

91 yıllık ömrüne sığdırdığı sanat dolu kariyeriyle hafızalarda yer eden Yıldız Kenter için düzenlenen törene Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yıldız Kenter'in ailesi, yakınları ve çok sayıda oyuncu katıldı.

Törene katılan sanatçılar hayatını kaybeden usta tiyatrocu Yıldız Kenter'i anlattı. 

NEVRA SEREZLİ: HER ZAMAN ÇOK HAYRANLIKLA İZLEDİĞİM BİR SANATÇIYDI

Törene katılan oyuncu Nevra Serezli, şunları söyledi:

"Tiyatronun temel taşlarından biri. Ben gözümü açtım, Yıldız ve Müşfik Kenter ile tanıştım. 1963 senesinden beri her oyununu izledim. Beraber İngiltere'de bir oyun oynama şerefine nail oldum. Her zaman çok hayranlıkla izlediğim bir sanatçıydı. İyi bir usta ve hocam da oldu bir sene. Bazı insanlar var ya hani 'onlar hiçbir zaman gitmezmiş' gibi düşünülür. Yıldız hocamın gidişi böyle çok şok etti beni. Çünkü o hep vardır. Hep bu tiyatroda şu perde açılacaktır. Biz de arkaya kulise gidip onu öpeceğiz ve kutlayacağız. O da bizi karşılayacak, gibi geliyor. Bu son yıllarda çok fazla değer kaybettik.”

MELEK BAYKAL: BENİM İÇİN ÇOK YÜCEYDİ”

Oyuncu Melek Baykal, "Sanata, sanatına ve hayata çok değer verdiğini biliyorum. Benim için çok yüceydi. Yıldız Kenter bir cumhuriyet kadınıydı. Onun izinden gitmemiz gerekiyor" diye konuştu. 

SUMRU YAVRUCUK KENTER'İ ANLATIRKEN GÖZYAŞLARINI TUTAMADI 

Oyuncu Sumru Yavrucuk, Yıldız Kenter'i anlatırken gözyaşlarını tutamadı. "Türk tiyatrosunun başı sağ olsun" diyen Yavrucuk, "Kuşkusuz en önemli tiyatro insanımızı, hocaların hocasını, canımızı kaybettik. Bütün hayatı sevgi ve bu sevgiyi yaymakla geçti. Onu düşündüğüm zaman sevgisini ve sanata tutkusunu hatırlıyorum" diye konuştu. 

DEMET AKBAĞ: ÇOK BÜYÜK BİR KAYIP

Oyuncu Demet Akbağ, "Çok büyük bir kayıp Türk tiyatrosu için. Çok önemli bir tiyatro sanatçısını, hocayı kaybettik. Ben onun öğrencisi olabilme şansına sahip oldum. Onunla aynı sahneye çıkabilmiş biri olarak kendimi çok şanslı hissediyorum. Yeri dolmaz bir sanatçıydı. Türk tiyatrosu için çok büyük bir kayıp" diye konuştu.

YETKİN DİKİNCİLER: HAYATIMA YÖN VERMİŞ KİŞİ

Oyuncu Yetkin Dikinciler, "Kendisi şahsen benim hayatıma dokunmuş hatta benim hayatıma yön vermiş kişi. Sadece ben değil, burada kimle konuşsanız Yıldız Kenter'in hayatına dokunduğunu göreceksiniz. Bir devir kapandı gibi sözler dolaşmaya başladı. Onlar aslında devirleri kapatan değil başlatan insanlar. İlham veren, örnek olan insanlar. Bunu da örnek olma çabasıyla değil, samimiyetle yaptıkları işlerle ispatlayan insanlar. İyi ki varlar çünkü onlar var olmaya devam edecekler" ifadelerini kullandı.

ALİ POYRAZOĞLU: TÜRK TİYATROSUNUN ANNESİYDİ

Oyuncu Ali Poyrazoğlu da  "Bazen sözün bittiği noktaya geliyoruz. Benim hayatımda çok önemli bir insandı. Benim hocamdı, Türk tiyatrosunun annesiydi. Ben de çok emeği var. Türk tiyatrosuna, Türk tiyatro seyircisine çok emek verdi. Tiyatrocular büyük bir özveriyle çalışırlar. Kenter ailesi Türk tiyatrosu ve Türk diline büyük emek verdi. Bütün imkansızlıklara rağmen aylarca Anadolu'da turnelerde dolaştılar. Bu güzel binayı yaptılar Türk seyircisi için" dedi.

TÜRKİYE TİYATROSU GÜN IŞIĞINI KAYBETTİ

Duayen oyuncu Haldun Dormen İngiltere dahil birçok ülkede birlikte sahne aldıklarını hatırlattı ve "Türkiye tiyatrosu gün ışığını kaybetti. Onsuz bir tiyatro düşünemiyorum" diye vurguladı.

Anmada konuşan tiyatro oyuncusu Tilbe Saran Yıldız Kenter'le bir oyuncu adayı olarak ilk kez karşılaşmasını aktardı ve "Ömrünce tiyatrocu yetiştirdi. Bakın etrafınıza elini değmediği, sırtını sıvazlamadığı, soluğunu üflemediği hiç kimse burada yoktur" dedi.

Tiyatro yönetmeni ve oyuncusu Mehmet Birkiye 48 sene birlikte çalıştıklarını belirtti ve " O doğrunun ve yanlışın bir direngi noktası olarak hep içimde kalacak. Umarım Türkiye tiyatrosu için de böyle olur" dedi.

“KENTER TİYATROSU YAŞAMALI”

Yazar Zeynep Oral Yıldız Kenter'in tiyatroyu yaşamından hiç ayırmadığını söyledi ve "Herhalde tiyatro dünyamızda eleştiriye en açık insandı. Eleştirmenleri de kucaklayan bir insandı" diye konuştu. Yıldız Kenter'in asla pes edilmesini istemeyeceğini söyleyen Oral, "Ne pahasına olursa olsun bu tiyatroyu, Kenter Tiyatrosu'nu yaşatmamız, sürdürmemiz için hala yukarıdan hocalık yapmaktadır" dedi.

Duayen oyuncu Genco Erkal da, “Tiyatromuzda oyuncu var, iyi oyuncu var, büyük oyuncu var, bir de Yıldız Kenter var" dedi.

Yazar Dikmen Gürün ise Yıldız Kenter'in ilk özel tiyatro olan Kenter Tiyatrosu'nu 1960'larda kurduğunu hatırlattı ve "Kabul etmek gerekir ki Kenter Tiyatrosu'nun temelini atan kişi Yıldız Kenter'dir" dedi.

BAKANIN DEVLET TİYATROSU PROJESİNE İTİRAZ

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Kenter Tiyatrosu'nun devlet tiyatrosu olarak kullanılmasıyla ilgili bir proje olduğunu söylemesiyle salonda tepkilerin oluştuğu görüldü.

Yıldız Kenter'in tabutu Kenter tiyatrosunda yapılan uğurlama töreninin ardından alkışlarla son yolculuğuna uğurlandı.

Kenter Tiyatrosu'nda düzenlenen törenin ardından Yıldız Kenter'in cenazesi son yolculuğuna uğurlanmak üzere Levent'teki  Afet Yolal Camii'ne götürüldü.

Kenter Tiyatrosu'nda düzenlenen törenin ardından Yıldız Kenter'in cenazesi son yolculuğuna uğurlanmak üzere Levent'teki  Afet Yolal Camii'ne götürüldü.

İMAMOĞLU: İSTANBULLUYU KENTER TİYATROSUYLA BULUŞTURMUŞ OLACAĞIZ

Cenaze törenine katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kenter tiyatrosunun yaşatmak adına çalışacaklarını ifade ederek, "Üzgünüz, umuyorum ona layık olacak şekilde hem Kenter tiyatrosunu yaşatmak adına atacağımız adımlar hem de ailesiyle beraber karar vererek en özgün haliyle toplumla buluşturmak kararlığımızda onun mirasına, onun bıraktıklarına saygıyı İstanbul halkı adına göstermiş oluruz. Çok hızlı davranacağız. Zaten aileyle görüşme halindeydik. İstanbulluyla çok büyük emekler verdiği Kenter tiyatrosuyla buluşturmuş olacağız. Ruhu şad, mekanı cennet olsun" dedi.

ALKIŞLARLA UĞURLANDI

Kılınan cenaze namazının ardından Türk tiyatrosunun usta ismi Yıldız Kenter'in cenazesi alkışlar eşliğinde uğurlandı. Yıldız Kenter'in cenazesi Aşiyan Mezarlığı'nda toprağa verildi. (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

İran’da internet yasağına rağmen protestolar devam ediyor

SONRAKİ HABER

Kartal'da ruhsatı olmayan mobilya atölyesinde yangın: 2 kişi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...