09 Kasım 2019 08:43

İzmirli yaşam alanı savunucuları jeotermal ihalelerinin iptali için sokakta olacak

İzmir’deki yaşam alanı savunucuları jeotermal ihalelerinin iptali için 13 Kasım Çarşamba günü saat 12.30’da Konak Eski Sümerbank önünde basın açıklaması yapacak. (Fotoğraf: Arşiv)

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İzmir Valiliğinin 14 Kasım günü 33 jeotermal sahanın ihalesi hakkında, EGEÇEP’in çağrısı ile bir araya gelerek toplantı gerçekleştiren demokratik kitle örgütleri 13 Kasım Çarşamba günü saat 12.30’da Konak Eski Sümerbank önünde kitlesel basın açıklaması yapacak.

İzmir Valiliği yatırım izleme ve koordinasyon Başkanlığı, İzmir’in 16 ilçe sınırları içinde (Urla, Çeşme, Karaburun, Seferihisar, Aliağa, Dikili, Bergama, Tire, Torbalı, Ödemiş, Foça, Kınık, Kemalpaşa, Menemen, Kiraz, Bayındır) yer alan 30 alanın Jeotermal arama için ve 3 alanın ise jeotermal işletilmesi için ihaleye çıkıldığını ilan etti. Valilik açık teklif arttırma usulüne göre ihalenin 14 Kasım günü yapılacağını duyurdu.

Konuyla ilgili EGEÇEP’in çağrısı ile bir araya gelen İzmir Barosu kent ve Çevre Komisyonu, TMMOB İKK ve çeşitli oda temsilcileri, İDT- İzmir Düşünce Topluluğu, Çeşme Kent Konseyi Ekoloji Platformu, Eğlen Hoca Mahallesi Muhtarı, İZÇEP, ÜZÜM-SEN, İzmir Yaşam Alanları, Karaburun Kent Konseyi, Ödemiş Kent Konseyi, AYÇEP, Tire Çiftçileri, Tüm Köy Sen, CHP İl Tarım Komisyonu, Ege 78’liler Derneği, Foça Forumu jeotermal ihalelerinin iptali için 13 Kasım Çarşamba günü saat 12.30’da Konak Eski Sümerbank önünde kitlesel basın açıklaması yapacak.

“YAŞAM ALANLARI YOK OLACAK”

Kurumların çağrı metninde, “Ülkenin enerji ihtiyacı var diyerek, Ege’nin en verimli tarım alanlarında jeotermal işletmek asla kabul edilemez. Kurulacak tesislerle, İzmir ili tarım alanlarının 1/3 ü yani, yaklaşık bir milyon dönüm arazi olumsuz etkilenecek, yaşam alanları yok olacaktır. Ege’de Aydın ve Denizli örnekleri göz önüne alındığında, İzmir ilini de büyük tahribatlar beklemektedir. Toplumda, bu ihalelerin bir kısmının asıl amacının turizm bölgelerindeki değerli arazilere çok ucuza sahip olunması olabileceği kaygısı vardır. İzmirli STK’ların ve DKÖ’lerin ortak kararı jeotermal ihalelerin tamamen iptal  edilmesidir.

Bu konudaki basın açıklamamızın, 13 Kasım 2019 tarihinde, saat 12.30’da İzmir Konak’ta, Sümerbank önünde geniş bir katılım ile yapılması kararlaştırılmıştır. Bu basın toplantısına Egeli tüm sivil toplum kuruluşları, demokratik kitle örgütleri, çiftçiler, tarımla uğraşan vatandaşlar, tüm yerel yönetimler, belediye başkanları, kent konseyleri, siyasi parti temsilcileri ve konuyla ilgili diğer bütün çevrelerin davet edilmesi ve geniş bir katılım sağlanması amaçlanmaktadır” ifadelerine yer verildi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

EMEP Üyesi Fazlı Aksoy hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Erdoğan reiterated “pious generation” dream and connected the solution of social problems to religion

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...