07 Kasım 2019 14:29

Merve Demirel'i taciz eden polisin ifadesi avukatlara haber verilmeden alınmış

Merve Demirel'i taciz eden polis memuru Sezgin S.'nin ifadesinin, Demirel'in avukatlarına haber verilmeden alındığı ortaya çıktı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Sakarya Caddesi'nde gözaltına aldığı Merve Demirel'i taciz eden polis memuru Sezgin S.'nin yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Sanığın ara duruşmada Demirel'in avukatlarına haber verilmeden ifadesinin alındığı ortaya çıktı. Davanın bir sonraki duruşması 19 Mart tarihine ertelendi.

Ankara’nın Çankaya ilçesinde bulunan Sakarya Caddesi’nde 16 Şubat 2019 tarihinde TAYAD üyelerinin tutuklu ÇHD’li avukatların serbest bırakılması talebiyle yaptığı eylemde gözaltına alınan Merve Demirel, polis aracına bindirilirken polisin fiziksel tacizine maruz kalmıştı. Merve Demirel ve Ankara Barosu’nun yaptığı suç duyuruları üzerine polis memuru Sezgin S. hakkında "Kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle basit cinsel saldırı" suçundan dava açıldı. Davanın duruşması Ankara 29'uncu Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü

DURUŞMAYA ÇOK SAYIDA POLİS GELDİ

Duruşma salonunun önünde çevik kuvvet polisleri beklerken, salonda da çok sayıda sivil polis yer aldı. Adliye karakolunda görevli polislerin dışında bazı polislerin de silahla salona girmesi tepkiye yol açtı. İzleyicilerin itirazları üzerine silahlı polisler dışarı çıktı. Ancak hakim, sadece adliye görevlisi iki polisin güvenlik amaçlı duruşmada hazır bulunduğunu tutanak altına aldı.

Duruşmaya Demirel ve avukatları katılırken, sanık polis Sezgin S. ve avukatı mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.

HAKİM DURUŞMAYI TERK ETTİ

Duruşmanın başında hakim, vekaleti olmayan avukatların duruşma salonunu terk etmesini istedi. Avukatların itirazı üzerine mahkeme başkanı duruşma salonunu terk etti. Hakimin birkaç dakika sonra tekrar gelmesiyle başlayan duruşma, sonuna kadar gergin bir şekilde sürdü. Vekaleti olmayan avukatlara cübbelerini çıkarttıran hakim, avukatlara ancak izleyici olabileceklerini söyledi.  

SANIK POLİSİN İFADESİ 4 KASIM’DA ALINMIŞ

Sanık polisin ifadesinin ara duruşmada Demirel'in avukatlarına bildirilmeden alındığı da duruşma sırasında yapılan belge okumalarıyla ortaya çıktı. 4 Kasım’da ifade veren sanık polisin suçlamaları reddederek, kendisinin gözaltı aracının şoförü olduğunu belirttiği ve müdahale talimatı üzerine arkadaşlarına yardımcı olmak için gruba müdahale ettiğine dair beyanlar verdiği görüldü.

POLİSİN "ÖLÇÜLÜ MÜDAHALE" SAVUNMASI

Sanık polis Demirel’in gözaltına alınmasını şöyle anlattı: "Yerdeki müştekinin kolundan tutup ayırmaya çalıştım. Direnmemeleri hususunda ikazda bulundum. Müştekiyi kolundan tutup araca yaklaştırdık, müşteki sol dizini aracın tampon bölgesine koyup araca binmemek için direndi, kendini aşağı doğru bırakıyordu. Önce kolundan aracın içine doğru bindirmek için zorladık, dizini dayadığı için iterek bindiremedik. Sırtından iteklemeye çalıştım, bacağından güç aldığı için yine başaramadım. Daha sonra bacağını tampondan kurtarmak amaçlı pantolon sol cep kapağı alt kısmından, pantolonunun kumaşından yakalayıp diğer yandan da sağ omzundan tutup içeriye iterek araca bindirdim.”

Sezgin S., kanunun kendisine verdiği ölçüler içinde müdahale ettiğini belirterek suçlamaları kabul etmedi.

REDDİ HAKİM TALEBİ

Merve Demirel’in avukatı Mehmet Refik Atalay, kendilerine haber verilmeden ara duruşma yapılmasına tepki gösterdi. Sanığı sorgulamalarının engellendiğini belirten Atalay, salondaki silahlı polislerin müvekkili üzerinde baskı yarattığını da söyledi. Aynı zamanda yetki belgesi vereceklerini söylemelerine rağmen avukatların çıkarılmak istendiğini hatırlatarak, "Tüm bu nedenlerle reddi hakim talebinde bulunuyoruz" dedi.

Hakim, Çağdaş Hukukçular Derneği ve Ankara Barosu'nun müdahillik taleplerini de kabul etmedi. Merve Demirel, sanık duruşmada olmadığı için ifade vermeyi reddederken, mahkeme heyeti ara kararını açıkladı.

DURUŞMA ERTELENDİ

Sanığın sorgusu yapıldığı için yeniden sorgulanması talebini reddeden hakim, soruşturma aşamasında dinlenen polis memuru Uğur K.’nin tanık olarak dinlenmesine ve reddi hakim talebinin reddedilmesi kararının incelenmek üzere Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verdi.

Bir sonraki duruşma 19 Mart tarihine ertelendi. (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

HDP'li Başaran: Gözaltındaki üyelerimize toplu fotoğraf çekilme dayatması yapılıyor

SONRAKİ HABER

Maltepe direnişi: Ya efsane olacağız ya da gazoz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa