18 Şubat 2019 17:21
Son Güncellenme Tarihi: 19 Şubat 2019 11:04

Ankara Emniyeti, polisin taciz ettiği kadın için "Babası FETÖ'cü" dedi

Ankara Emniyet Müdürlüğü, gözaltına alınan ve polisin tacizine uğrayan M.D için "Kardeşiyle terör örgütü eylemlerine katıldı, babası FETÖ üyesi" dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü logosu

Paylaş

Ankara Emniyet Müdürlüğü, 16 Şubat'ta Sakarya Caddesi'nde Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Dayanışma Derneği (TAYAD) tarafından gerçekleştirilen eylemde, M.D. isimli kadının gözaltına alındığı sırada cinsel tacize uğraması ile ilgili resmi internet sitesinden bir açıklama yayınladı. Yayınlanan yazıda M.D'nin ve kardeşinin "terör örgütünün eylem ve etkinliklerine katıldığı", babaları E.D’nin ise "FETÖ/PDY terör örgütü içerisinde faaliyet yürüttüğü" iddiaları yer aldı.

Ankara Emniyet Müdürlüğünün internet sitesinde yer alan ifadelerde "M.D isimli şahsın Çorum’da ikamet ettiği zaman zaman Ankara’ya gelerek DHKP/C Terör örgütü açık alan yapılanmaları organizesinde düzenlenen eylem ve etkinliklere katıldığı, kardeşi B.R.D’nde anılan söz konusu eylemlerde aktif bir şekilde faaliyet yürüttüğü, babaları E.D’nin ise Çorum ilinde öğretmenlik yaparken FETÖ/PDY Terör örgütü içerisindeki faaliyetlerinden dolayı (Aktif Eğitim Sen üyesi olduğu) 2016 yılı Ağustos ayında ihraç edilmiştir" iddiaları yer aldı.

HDP VE CHP POLİS TACİZİNİ MECLİSE TAŞINDI

HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu ve CHP'li Sezgin Tanrıkulu, polisin M.D'yi gözaltına alırken taciz ettiği fotoğrafları hatırlattı ve polis hakkında soruşturma başlatılıp başlatılmadığını sordu. HDP Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, konuyla ilgili soru önergesini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlamasını istedi. CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Önergelerde şu sorulara yer verildi:

  • Basın da yer alan bu görüntüleri başta İçişleri ve Adalet Bakanlığı olmak üzere bütün bakanlar görmüşler midir?
  • Bu görüntülerle ilgili açılmış herhangi bir soruşturma var mıdır? Tacizi gerçekleştirdiği gözüken kamu görevlisi halen görev başında mıdır? Bu görevlinin başka taciz vukuatları da olmuş mudur?
  • 28 Şubatta bile görmediğimiz bu görüntüler üzerine herhangi bir açıklama yapılacak mıdır?
  • Bu tarz taciz ve tecavüz olaylarında güvenlik görevlilerinin personellerini korudukları ve olayların üstünü örttükleri iddiaları doğru mudur?
  • Son 5 yıl içerisinde kaç yurttaştan güvenlik güçleri tarafından taciz edildiği yönünde şikâyet alınmıştır? Bu konuda devam eden soruşturma ve dava sayısı kaçtır? Bu konuda soruşturmaya gerek olmadığı ve takipsizlik kararı verilen şikâyet sayısı kaçtır?
  • Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği’nin (TAYAD) Ankara’da gerçekleştirdiği eyleme dair polis kamerasına yansıyan eylemcilere saldırı, taciz vb. anlar var mıdır?
  • Eylemcilerin gözaltına alınması sırasında fotoğraflarla ortaya çıkan taciz olayı sonrası soruşturma açılmış mıdır?

CHP'Lİ YÜCEER: BABASININ DURUMU TACİZİ HAKLI KILAR MI?

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer de polisin taciz görüntülerini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu. Yüceer, “Temel görevi kamu düzeni ve güvenliğini sağlamak olan bir güvenlik görevlisinin bir kadına cinsel saldırıda bulunması kabul edilemez bir durumdur. Söz konusu kamu görevlisi hakkında herhangi bir araştırma/inceleme/soruşturma başlatılmış mıdır?” dedi.

Konuyla ilgili Ankara Emniyetinden yapılan açıklamada, hukukun temel ilkelerinden olan suçun şahsiliği ilkesini açıkça çiğnenerek Merve Demirel’in babasının bir terör örgütü üyeliği nedeniyle ihraç edildiği iddiasına yer verildiğini hatırlatan Yüceer “Merve Demirel’in babasının işlediği herhangi bir suç cinsel tacizi meşru mu kılmaktadır?” diye sordu. Yüceer ayrıca  2012-2019 yılları arasında ve emniyet personeli kaç kamu görevlisi hakkında cinsel taciz ve cinsel saldırı şikayetinde bulunulduğu, “Yapılan başvurular sonucunda kaç personel hakkında araştırma/inceleme/soruşturma yapılmıştır” sorularını yöneltti.

EMEP: POLİS TACİZİ DE MEŞRULAŞTIRMA AÇIKLAMASI DA KABUL EDİLEMEZ

Taciz ile ilgili bir açıklama da Emek Partisi tarafından gerçekleştirildi. Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan tarafından yapılan açıklamada taciz suçunun apaçık fotoğrafları ile ortada durduğu ve Ankara Emniyeti’nin tacizci polisi görevden alıp soruşturma açması gerekirken, yaptığı skandal açıklamanın kabul edilemez olduğu belirtildi.

Şükran Doğan, “Ankara Sakarya Caddesi'nde TAYAD’ın eylemine katılan üniversite öğrencisini gözaltına alan polisin tacizde bulunma cesaretini nereden aldığının da yanıtı bu ve benzer açıklamalarda saklıdır. Emniyetin bu anlayışı aslında iktidarın anlayışıdır. Annesi, babası, kardeşi, eşi, çocuğu ‘terörist’ ilan edilen herkes tehdit altında demektir” dedi.

İlan edilen KHK’larla hayatları karartılan, işten çıkarılan binlerce kişinin çocuklarının, akrabalarının aynı akıbete maruz bırakıldıklarının yaşanan bir gerçek olduğunu ifade eden Doğan şunları söyledi: “Son gelinen nokta genç bir kadına yapılan tacizin ‘ama onun babası FETÖcü’ diyerek açıklanmasıdır. Bu durum tüm kadınlar için tehdittir. İktidarın her gün ‘terörist’ yarattığı ülkemizde ‘terörist kızı, anası, eşi’ gibi yaftalamalar sonucu bu tür saldırılar kadınlar için uzak bir ihtimal olmamaktadır. Bu ihtimal her türlü cinsel tacize ve şiddete karşı birlik içinde olan kadınların mücadelesi ile püskürtülecektir.”

Doğan tacizde bulunan polisin de, yapılan açıklama ile tacizi meşrulaştıran, sahiplenen ilgili ve yetkililerin de cezalandırılması gerektiğini dile getirdi. 

ANKARA BAROSUNDAN GÖZALTINDA TACİZE SUÇ DUYURUSU

Ankara Barosu da genç kadının taciz edilerek gözaltına alınması hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda “Basında fotoğrafları yer alan kimliği bilinmeyen polis memuru tarafından cinsel saldırıya uğramış ve o an fotoğraflarla belgelenmiştir. Başlıca görevi kamunun güvenliğini sağlamak olan kolluk görevlisinin gözaltına alınmakta olan ve kendisini kesinlikle savunma imkanı olmayan bir vatandaşa karşı bu şekilde cinsel bir saldırıda bulunması kabul edilemez bir davranıştır. Fotoğraflardan çok net anlaşıldığı üzere, kolluk tarafından müdahale edilirken yapılmaması gereken bu fiil genç kıza uygulanmıştır. Bu durumda bir vatandaşı gözaltına alırken kolluk tarafından yapılan müdahale ölçülü olmalıdır. Kişilerin vücut dokunulmazlığı ihlal edilmemeli ve konusu suç teşkil edecek davranışlardan özellikle kaçınılmalıdır” denildi.

NE OLMUŞTU?

TAYAD'ın cumartesi günü Ankara Sakarya Caddesi'nde yaptığı eyleme katılan bir üniversite öğrencisi polis tarafından gözaltına alındığı sırada polisin tacizine maruz kalmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Finlandiya’da gemiciler greve gidecek

SONRAKİ HABER

Jeofizik mühendislerinden Eğridere uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...