12 Nisan 2011 03:31

Kumlanmış kot satan tekeller Stockholm'de protesto edildi

Türkiye’de üretilen kumlanmış kotları satan tekeller, Stockholm’de yapılan bir eylemle protesto edildi. Stockholm’um merkezinde bulunan H&M ve Åhlens tekellerinin giyim satış mağazaları önünde toplanan kitle, bir  protesto gösterisi gerçekleştirdi. Ellerinde silikosiz hastalığına yakalanarak yaşamını yitiren iş&cce

Kumlanmış kot satan tekeller Stockholm'de protesto edildi
Paylaş
Murat Kuseyri

Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi üyesi Abdulhalim Demir konu ile ilgili olarak politikacılar, sendikacılar ve tüketici örgütlerinin temsilcileri ile görüştü ve kot kumlama işçilerinin mücadeleleri ve son gelişmeler hakkında bilgi verdi.

KOT TAŞLAMA KALDIRILMADI DOĞU’YA KAYDIRILDI

Parlamentoda Sol Parti ile Yeşiller’e mensup milletvekilleri ile görüşen Abdulhalim Demir, mücadeleler sonucu kot kumlama işinin Türkiye’de yasaklandığını ancak büyük tekellerin kumlama işini Bangladeş, Pakistan, Çin ve Mısır gibi geri kalmış ülkelere kaydırdıklarını söyledi.  Bu ülkelerde kot kumlama işinde işçilerin ölümlerinin engellenmesi için hemen harekete geçilmesi gerektiğini vurgulayan Demir milletvekillerinden kot kumlanmasının tüm dünyada yasaklanması için insiyatif almalarını istedi. Milletvekilleri konuyu İsveç parlamentosunun gündemine getireceklerini ve kamuoyunu aydınlatmak için de hazırlayacakları bir bildiriyi milletvekillerinin imzasıyla kamuoyuna duyuracaklarını söylediler.

TÜKETİCİ BİRLİKLERİ DE KARŞI

Demir, İsveç Tüketiciler Birliği yöneticileri ile yaptığı görüşmede de Lev’is, Strom Jeans, Leke, Collezione, H&M gibi tekellerin daha ucuza maletmek ve sorumluluktan kurtulmak için kot kumlama işini taşeron firmalara yaptırdıklarını anlattı. İşçilerin ölüm ve sakatlanmalarından birinci derecede büyük giyim tekellerinin sorumlu olduklarının altını çizen Demir, tükecilerin bilgilendirmesinin önemine değindi. Tüketiciler Birliği yöneticileri soruna yayın organlarında yer vereceklerini ve ayrıca üyeleri olan 160 dernek ve kuruluşa, kotlanmış kotları satın almamalarını sağlamak amacıyla üyelerini uyarmaları için genelge göndereceklerini söylediler.

SENDİKALARDAN BİLİNÇLENDİRME SÖZÜ

Demir, İsveç Memur Sendikaları Konfederasyonu, TOC Dış İlişkiler Sorumlularından Torngy Wiktorsson ile de bir görüşme yaptı. Wiktorsson sorunun ciddiyetini kavradıklarını belirtikten sonra, benzer ölüm ve sakatlanmaların 1940-50’li yıllarda İsveç’te de yaşandığını ve bu konuda çok ciddi bilimsel araştırmaların yapıldığını söyledi. Bunları paylaşmak için İsveçli ve Türkiyeli bilim adamlarının katılacakları bir konferans yapmayı önerdi. Wiktorsson ayrıca üye sendikalarını kot kumlama işçilerinin sorunları konusunda bilgilendireceklerini de belirtti.

İsveç Sol Parti yetkilileri de konuyu Avrupa Parlamentosunun gündemine getirmek için girişimde bulunacaklarını açıkladılar. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

MAS-DAF işçileri direnişi İstanbul'a taşıdı

SONRAKİ HABER

Ostim’deki patlamalara ilişkin 6 tutuklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...