28 Ağustos 2019 06:22
Son Güncellenme Tarihi: 28 Ağustos 2019 06:29

Yangın uçağı konusunda Bakan Bekir Pakedemirli’yi yalanlayan THK’ye suç duyurusu

İçişleri Bakanlığı, Türk Hava Kurumu ve Kızılay Derneğinde görev yapmış yöneticiler hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.

Logo: Türk Hava Kurumu

Paylaş

İzmir’deki orman yangınlarının ardından Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin “bozuk” dediği yangın uçaklarıyla gündeme gelen Türk Hava Kurumu yöneticileri hakkında İçişleri Bakanlığı suç duyurusunda bulundu.

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünden, “tespit edilen usulsüzlüklerle ilgili sorumlulukları bulunan Türk Hava Kurumu (THK) ve Türkiye Kızılay Derneğinde görev yapmış yöneticiler hakkında suç duyurusunda bulunuldu” açıklaması yapıldı.

Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, “2019 yılının Ağustos ayı itibarıyla 4 bin 454 derneğin denetiminin yapılması sonucunda 424 dernek ile ilgili olarak idari işlem yapılmış, 132 dernek ile ilgili olarak adli işlem yapılması için yargı mercilerine bildirimde bulunulmuştur. Hakkında idari işlem yapılan ve adli mercilere suç duyurusunda bulunulan dernekler arasında THK ve Kızılay Derneğinde görev yapmış yöneticileri de bulunmaktadır” ifadeleri yer aldı.

BAKANLIK: THK TÜZÜĞÜNE GÖRE BORÇLANILABİLECEK MİKTARIN ÇOK ÜZERİNDE BORÇLANILDI

Açıklamada, “THK’nin 1 Ocak 2013-8 Haziran 2016 tarihleri arasındaki işlemlerinin Bakanlığımız dernekler denetçileri tarafından denetlenmesi sonucunda, THK tüzüğüne göre borçlanılabilecek miktarın çok üzerinde borçlanıldığı, satın almak yerine THK Havacılık Vakfından THK'ye beş yıllığına kiralanan uçak ve helikopter için yapılan ödemenin kiralanan taşıtların satın alma değerine eşit olduğu belirlenmiştir. Ayrıca ilgili şirket tarafından ödenmesi gereken yakıt bedelinin THK İktisadi İşletmesi tarafından ödendiği, THK'ye ait bazı demirbaşların THK Havacılık Vakfı çalışanlarınca satıldığı, THK İktisadi İşletmesi tarafından 10 uçağın satış ihalesine ilişkin belgelerin denetim sırasında ibraz edilemediği, mülkiyeti THK'ye ait 9 taşınmazın değerinin çok altında satıldığı, yurtdışından alınan bazı yardımların mülki idare amirliğine bildirilmediği tespit edilmiştir” denildi.

Yaşanan istifalar nedeniyle THK Merkez Yönetim Kurulu üye sayısının 12'den 3'e düşmesinden dolayı THK'nin 26 Haziran 2019'dan itibaren merkez yönetim kurulundan yoksun kaldığı ve yönetiminin başka yoldan sağlanamadığının anlaşıldığı belirtildi.

Açıklamada, “Bakanlığımıza ulaşan şikayetler üzerine de 26 Ağustos Pazartesi gününden itibaren bir mülkiye başmüfettişi ve iki dernekler denetçisi tarafından THK'nin denetimine başlanmıştır” denildi.

THK’NİN YENİ YÖNETİMİ DE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

THK’den konuyla ilgili açıklama yapıldı. Kurumun geçmişten gelen 1,4 milyar TL borcu olduğu ifade edilerek, “Uluslararası bağımsız denetim kurumunun yaptığı çalışmalar sonucu THK’nın tüm şirketlerinin iflasta olduğu, tüm mallarının hacizli olduğu tespit edilmiş, idari ve adli kovuşturmayı gerektiren onlarca dosya ortaya çıkarılmıştır” denildi.

YENİ YÖNETİMDEN KAYYUM ÜYE TALEBİ

Açıklamada, “Bugüne kadar geçmişte İçişleri Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve YÖK gibi kurumların hazırladığı raporların hiçbirinin gereği yapılmamıştır. THK, bu çerçevede ilgililer hakkında suç duyurularını yapmaya başlamış aynı zamanda İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla ilişkiler Genel Müdürlüğü ve Devlet Denetleme Kuruluna çağrıda bulunmuştur. Bugüne kadar 20 suç duyurusunda bulunulmuş, suç duyurularının daha da artacağı görülmektedir. THK’da devam eden geçmişe yönelik soruşturmalara İçişleri müfettişlerinin de dahil olması bizlere güç ve temiz bir THK ideali için umut vermiştir. Bu suç duyurusu şu anki yönetimin görev süresini kapsamamaktadır. Ayrıca, geçmiş dönemde sorumluluğu olup yargıya sevk edilen eski Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleri yerine mahkemeden “kayyum üye” talebinde bulunulmuş, adli yılın başlamasıyla birlikte bu talebin değerlendirilip sonuca bağlanması beklenmektedir” ifadeleri kullanıldı.

KIZILAY DERNEĞİ YÖNETİCİLERİ HAKKINDA DA SUÇ DUYURUSU

Türkiye Kızılay Derneğinin önceden ortağı olduğu içecek ve pazarlama alanında faaliyet gösteren iki şirket ve bir ildeki şubesiyle ilgili de İçişleri Bakanlığınca inceleme yapıldığı kaydedildi.

Söz konusu tespitlerle ilgili sorumlulukları bulunan THK ve Kızılay Derneğinde görev yapmış yöneticiler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğu ve ilgili valilikçe idari işlemler yapılmasının istenildiği vurgulandı.

KIZILAY DERNEĞİ: YENİ YÖNETİMLE İLGİSİ YOK

Türkiye Kızılay Derneği, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan suç duyurusuna dair açıklama yaptı. Derneğin açıklamasında, Kızılay’ın 2005-2008 ve 2009 tarihlerindeki yöneticiler hakkında kimi usulsüzlükler nedeniyle suç duyurusunda bulunulduğu belirtilerek "Söz konusu suç duyurusundaki hususlar, hiçbir şekilde mevcut yönetimin göreve geldiği dönemi kapsamamaktadır" denildi..

Mevcut Kızılay yönetiminin 2016 yılında göreve başladığı kaydedilen açıklamada, "Suç duyurusunda bahsi geçen konulara ilişkin olarak daha önce Hukuk Müşavirliği ve Teftiş Kurulu Başkanlığının yaptığı incelemelerin yargıya taşınan yanlarını da büyük bir titizlikle takip etmektedir" ifadesi kullanıldı.

NE OLMUŞTU?

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Türk Hava Kurumuna (THK) ait yangın söndürme uçaklarıyla ilgili olarak “Bu uçaklar eski, bozuk, yağ kaçırıyor” dedi,  THK yetkilisi, “Yangın söndürme uçaklarımız ne bozuk, ne eski, ne de yağ kaçırıyor. Çağırsınlar, motor çalıştıralım” açıklaması yaptı. İzmir Orman Bölge Müdür Vekili Mehmet Erol ise THK’nin yangın uçakları için, “Türk Hava Kurumu iki misli fiyat istediği için uçak kullanılamadı” iddiasında bulundu.

 

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kaydı olmayan 16 bin 423 mültecinin başka illere gönderildiği açıklandı

SONRAKİ HABER

36 ÖDP'liye 'Ulaş Bardakçı' soruşturması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...