10 Nisan 2011 10:19

‘Biz iyi çocuk değiliz, krala çıplaksın deriz’

Son dönemde meslektaşlarına yönelik artan soruşturma ve tutuklamalar nedeniyle İstanbul ve Ankara’da sokaklara çıkarak protesto eylemleri yapan gazeteciler, bu kez de İstanbul Esenyurt’ta eylem yaptı. Ödüllü gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık’ın terör örgütü üyesi oldukları iddiasıyla tutuklanmasına tepki

‘Biz iyi çocuk değiliz, krala çıplaksın deriz’
Paylaş

Esenyurt Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan eylemde “Susma sustukça sıra sana gelecek” sloganı atan gazeteciler, “Biz iyi çocuk değiliz Krala ‘çıplaksın’ deriz”, “Baskıya, baskına, sansüre hayır”, “Yanana kadar dokunacağız”, “Özgür basın özgür Türkiye” ve “Haberime dokunma” yazılı pankart ve dövizler taşıdı.

Çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin de destek verdiği eylemde konuşan Bağımsız Gazeteciler Platformu dönem sözcüsü Erdal Karasansar, “düşünme” ve “yazma” eylemi üzerindeki baskıların içinden geçtiğimiz şu günlerde endişe verici boyutlara ulaştığına dikkat çekti.

TUTUKLAMALAR BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA OLDU

“Gerçekleri halka anlatabilme mücadelesi veren gazetecilerin karşı karşıya kaldığı soruşturma ve tutuklamalar, taslak aşamasındaki basılmamış kitabın gazete büroları ve yayınevlerine yapılan baskınlarla imha edilmesi, bizim açımızdan bardağı taşıran son damla olmuştur. İnsanların bırakın düşünme ve yazma eylemini, telefondan konuşmaktan korkar hale geldiği bir ülkede demokrasiden, özgürlüklerden söz etmek mümkün olamaz” diyen Karasansar, terör örgütü üyesi olmak iddiasıyla tutuklanan meslektaşlarının şu an demir parmaklıklar ardında bulunmalarını anlamakta zorlandıklarını ifade etti.

Nedim Şener ve Ahmet Şık’ın özellikle insan hakları ihlalleri, gözaltında kayıplar, faili meçhul cinayetler gibi konularda ses getiren haber ve fotoğraflarıyla tanınan iki cesur meslektaş olduğunu dile getiren Karasansar, her ikisi de çok sayıda ödül sahibi olan, mesleğimizin bu saygın iki üyesinin terör örgütü üyesi olma iddiasıyla tutuklanmasının anlaşılır bir şey olmadığını belirtti.

GAZETECİLER ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILSIN

Bağımsız Gazeteciler Platformu olarak, gizli kapılar ardında saklı tutulmaya çalışılan gerçeği, geniş kitlelere duyurduğu için her türlü tehdit ve baskıyla mücadele eden gazetecilerin, özel kanunlarla korunması gerekirken, bu tür gözaltılar ve tutuklamalarla kıskaç altına alınmasını ve gözdağı verilmesini kabul etmediklerini dile getiren Karasansar, “Halk için halka haber veren, araştıran, soran ve eleştiren gazetecilerin karşılaştığı engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Özgürce düşünebilmek, özgürce yazabilmek için, gazeteciler üzerinde yaratılan baskı, korku ve sindirme ortamını ortadan kaldıracak demokratik adımların atılmasını, ceza yasalarında köklü değişikliklerin acilen yapılmasını bekliyoruz. Aksi takdirde, yaratılan bu korku ortamında ne basın özgürlüğü kalır, ne de halkın gerçekleri öğrenme hakkı” dedi.
(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Binlerce liseli kalem kırdı

SONRAKİ HABER

Emperyalist işgale tepkiler sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...