18 Şubat 2011 02:22

Kültür Sanat Sen’den sendikal eğitime yönelik iki yayın

KESK’e bağlı tek yetkili sendika olan Kültür Sanat Sen, daha önce yayınladığı “Sendikalar ve İşyeri Örgütlenmesi” ile “Dünyada ve Türkiye’de Sendika-Siyaset İlişkisi” başlıklı eğitim kitaplarının genişletilmiş ikinci baskılarını yayınladı. Dr. Erkan Aydoğanoğlu tarafından hazırlanan her iki kitabı

Kültür Sanat Sen’den sendikal eğitime yönelik iki yayın
Paylaş

KESK’e bağlı tek yetkili sendika olan Kültür Sanat Sen, daha önce yayınladığı “Sendikalar ve İşyeri Örgütlenmesi” ile “Dünyada ve Türkiye’de Sendika-Siyaset İlişkisi” başlıklı eğitim kitaplarının genişletilmiş ikinci baskılarını yayınladı. Dr. Erkan Aydoğanoğlu tarafından hazırlanan her iki kitabın sonunda, sendikal eğitim çalışmalarında kullanılan sunumlar da görsel olarak yer alıyor.
Kapağında, sınıf farklılıklarını etkileyici bir şekilde gösteren kapitalist sistem piramidinin yer aldığı “Dünyada ve Türkiye’de Sendika-Siyaset İlişkisi” adlı 198 sayfalık kitap, gerek içerdiği bilgiler, gerekse içinde yer alan 160’a yakın fotoğraf, resim ve afiş ile dikkat çekiyor. Dünyada ve Türkiye’de sendikaların doğuşu ve gelişimini, kısa bir tarih yolculuğu üzerinden anlatan kitap, sendikaların yıllardır gündemini meşgul eden sendika siyaset ilişkisine tarihsel örneklerle ışık tutuyor. Kitapta İngiltere, Fransa, Almanya, Amerika ve Rusya’da sendika siyaset ilişkisinin nasıl olduğuna ilişkin önemli tespitler var. Türkiye’de sendika siyaset ilişkisinin Osmanlı imparatorluğu döneminden günümüze kadar nasıl bir gelişim izlediğinin anlatıldığı kitabın sonunda yer alan “Kronoloji”, 1785 yılından günümüze kadar emek tarihinde yaşanmış önemli gelişmeleri özet halinde okuyucunun ilgisine sunuyor.  
SENDİKAL ÖRGÜTLENME DENEYİMLERİ AKTARILIYOR
Kültür Sanat Sen tarafından genişletilmiş ikinci baskısı yapılan bir diğer kitap “Sendikalar ve İşyeri Örgütlenmesi”. 72 sayfalık yayında, sendikalar açısından örgütlenmenin ve özellikle iş yeri örgütlenmesinin önemi, biçimi ve yöntemi tartışılıyor. Sendikaların yaşadığı örgütlenme sorunlarının nedenlerinin tartışıldığı kitapta ayrıca İspanya, İtalya ve Güney Afrika’daki sendikal örgütlenme deneyimlerinden bahsediliyor.
Emekçilerin neden örgütlenmeye ihtiyaç duyduğu, sistemin örgütlenmeyi engellemek için araçlarını nasıl kullandığı, iş yeri örgütlenmesinin sendikalar açısından neden hayati bir önem taşıdığı gibi güncel konuların da tartışıldığı kitabın sonunda yer alan görsel sunum ise, kitaptaki bilgilerin kısa bir özeti niteliğinde.
‘ÖRGÜTLÜLÜKTE SENDİKAL EĞİTİM ÖNEMLİ’
Kültür Sanat Sen Genel Başkanı Yavuz Demirkaya, sendika olarak eğitim ve örgütlenmeyi bir bütün olarak değerlendirdiklerini, bu değerlendirmelerinin ne kadar doğru olduğunu yönetimde oldukları son üç yıl içinde somut olarak gözlemlediklerini söyledi.  Demirkaya, ilk baskılarının kısa sürede tükenmesi üzerinde genişletilmiş ikinci baskılarını yaptıkları her iki yayını da, Türkiye’de sendikal eğitim ve örgütlenme alanında oluşan boşluğu doldurmak açısından önemsediklerini belirtti. Bu tür yayınların hem emekçilerin anlayacağı biçimde kısa anlatımlar nedeniyle, hem de görsellik içermesi açısından artması gerektiğini belirten Demirkaya, Kültür Sanat Sen’in son üç yıl içinde iş yerlerinden başlayarak ciddi bir büyüme kaydetmesi ve örgütlülüğünü arttırmasında sendikal eğitimin ve işyeri örgütlenmesinin temel belirleyici olduğunu söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ahmet Özer’e Mektup

SONRAKİ HABER

Altyazı !F İstanbul’da tartışıyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...