23 Nisan 2019 07:55

Greenpeace: Plastik atıkların yeni adresi Türkiye

Greenpeace'in bugün yayımladığı rapora göre, Türkiye'nin plastik atık ithalatı 2 yılda 5'e katlandı. Sadece İngiltere’den ithal edilen çöp 10 bin ton.

Fotoğraf: Noel Guevara/Greenpeace

Paylaş

Greenpeace Doğu Asya, 2016-2018 yılları arasında en fazla plastik atık ithal ve ihraç eden 21 ülkenin ithalat ve ihracat rakamlarının yer aldığı raporu bugün yayımladı. Rapora göre, Çin’in 2018’deki plastik ithalat yasağının ardından plastik atıklar en çok Malezya, Vietnam ve Tayland’a gönderildi. Ancak bu ülkelerin hızlı bir şekilde ithalat kısıtlamaları getirmesinin ardından ihracat Endonezya, Hindistan ve Türkiye’ye kaydı. Raporda Çin’in 2018’de plastik ithalat yasağının etkilerine de yer verildi.

‘PLASTİK, YANLIŞ YÖNTEMLERLE BERTARAF EDİLECEK’

Rapora göre plastik atık ihracatı, 2016 yılında 12,5 milyon tondan 2018'de 5,8 milyon tona düşerek yaklaşık yüzde 50 oranında azaldı. Plastik üretiminin artacağı tahmin edildiğinden, ihracattaki bu düşüş plastiklerin ülkelerde stoklanmaya ya da yanlış yöntemlerle bertaraf edilmeye başlanacağı anlamına geliyor.

‘GERİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ PLASTİK ÜRETİMİNE ÇÖZÜM OLAMAZ’

Greenpeace Doğu Asya Kampanya Sorumlusu Kate Lin şöyle konuştu: "Bir ülke plastik atık ithalatını düzenlediği zaman, ithalat akışı bir sonraki ülkeye geçer. O da düzenleyince, bir sonrakine geçer. Ancak giderek daha yetersiz hale gelen bu sistemin yıkıcı bir etkisi var. Çünkü bu plastiklerin akıbetini göremiyoruz. Bunu kabul etmek mümkün değil. Geri dönüşüm sistemleri plastik üretimine hiçbir zaman çözüm olamaz. Bugüne kadar üretilen plastiğin sadece yüzde 9'u geri dönüştürüldü. Plastik kirliliğinin tek bir çözümü var, o da daha az plastik üretmek."

TÜRKİYE, İNGİLTERE’DEN 10 BİN TON ‘ÇÖP’ İTHAL ETTİ

Raporun Türkiye bölümünde şu noktalara dikkat çekildi: Türkiye’nin ithalatı 2016 yılının başında aylık 4.000 tondan, 2018'in başında aylık 33.000 tona yükseldi. İthalat, 2018 yılının ortalarında aylık 20.000 tona geriledi ve sabit kaldı. İngiltere’den ithalat Ekim 2018’den itibaren 10.000 tona ulaşarak keskin bir artış gösterdi. Hükümet, plastik atık ithalatı konusunda herhangi bir kısıtlama getirmedi.

Greenpeace Akdeniz Projeler Sorumlusu Deniz Bayram ise şunları söyledi: “Atık yönetimi ciddi bir konudur, kapsamlı altyapı ve denetim mekanizmaları gerektirir. Çin’in plastik atık ithalatı yasağının ardından Türkiye birdenbire gelişmiş ülkelerin çöplerinin yeni adresi oldu. Peki bu çöplerin geri dönüşümünde yüzde 100 hedefe ulaşılıyor mu? Atık ithalatının çevresel etkileri değerlendiriliyor mu? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir denetim uyguluyor mu? Bu soruların cevabı şimdilik yok. Türkiye henüz kendi çöpüyle baş edemeyen bir ülke. Bu yüzden kontrolsüz çöp ithalatı Türkiye'nin kendi geri dönüşüm sisteminde var olan sorunların daha da artmasına neden olabilir. Türkiye başka ülkelerin çöpünde boğulmadan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, plastik atık ithalatıyla ilgili politikalarını gözden geçirmesini talep ediyoruz.” (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Van Eş Başkanı Ertan: Belediyenin borcu 1 buçuk milyardan fazla

SONRAKİ HABER

Meteoroloji'den çamur yağışı uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...