03 Şubat 2019 10:24
Son Güncellenme Tarihi: 03 Şubat 2019 13:28

HDP'nin Bakırköy'deki mitinginde "Tecride son verin" çağrısı

HDP, Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek ve açlık grevindeki Leyla Güven'le tutuklulara destek vermek için miting yaptı.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

İstanbul Bakırköy’de tecride karşı partisinin yaptığı mitingde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, hükümete seslenerek, Abdullah Öcalan’a yönelik tecride son verme çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekmek ve tecride karşı başlattığı açlık grevinin 87. gününü geride bırakan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ile tutuklulara destek için Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda “Emek, barış, adalet için buluşuyoruz” mitingi düzenledi. Mitinge katılan binlerce kişi üç ayrı arama noktasından geçtikten sonra alana alındı.

TEMELLİ: BU SESE KULAK VERİN

Leyla Güven ve açlık grevinde bulunanların durumuna dikkat çeken HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, hükümete Öcalan’a uygulanan tecride ilişkin çağrıda bulunarak şunları söyledi:

“Bu sese kulak verin, tecridi sonlandırın. Aile ve avukat görüşleri düzenli bir şekilde sağlanmalı. Bu tecrit kırılana kadar bu mücadeleyi büyüteceğiz. Çünkü tecrit Türkiye’ye uygulanıyor. Tecrit tüm insanlara, kadınlara, emekçilere uygulanıyor. Hep birlikte bu mücadeleyi yükselterek tecridi kıracağız. Bu ülkeye demokrasi ve barış gelmesi için mücadelede buluşacağız.”

KIŞINAK VE TUNCEL’E VERİLEN CEZAYA TEPKİ

Adaletsizliğe tepki gösteren Temelli, tutuklu siyasetçilerin durumuna işaret etti. Tutuklu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ve tutuklu DBP Eş Genel Başkanı Sehabat Tuncel’e verilen cezayı kınayan Temelli, siyasi olduğunu belirttiği kararı  tanımayacaklarını kaydetti.

Hükümetin yargıya talimat vererek suç işlediğini belirten Temelli, “Adaletsizlik hüküm sürdükçe barışın yolu tıkalıdır. Barış diyenler yargılanıyor” dedi. Temelli, barışın sesinin kısılmayacağını ve barış demeye devam edeceklerini söyledi.

“SURİYE’NİN GELECEĞİNE SURİYE HALKLARI KARAR VERECEK”

Hükümetin Suriye politikasını da eleştiren Temelli, “Bunlar Suriye’de çözümsüzlük devam etsin diye Suriye halklarına yönelik, Kürtlere yönelik düşmanlığı büyütüyorlar. Afrin’de yaptıklarını Rojava’da da yapmaya çalışıyorlar. Suriye’nin geleceğine Suriye halkları karar verecek” dedi.

“AKP-MHP İTTİFAKINI HER YERDE GERİLETECEĞİZ”

Yerel seçimlere ilişkin de mesajlar veren Temelli şunları söyledi:

“Bunlar kayyımcıdır. Bunlar halkın siyasi iradesini gasbedenlerdir. Şimdi bütün Kürt illerinde kayyımları süpüreceğiz. Çok güçlü adaylarımızla, halkımızla birlikte irademizi yerellerde iktidara taşıyacağız. Sadece belediyelerimizi geri almakla kalmayacağız, aynı zamanda yerel demokrasiyi inşa edeceğiz, yerinden yönetim anlayışı ile üreten de yöneten de biz olacağız. Kayyımları süpürüp atmak yetmez. Bu AKP-MHP ittifakını her yerde gerileteceğiz.”

“SOYLU KENDİ SUÇLARINI SAKLIYOR”

İktidarın HDP’ye yönelik baskı ve tutuklama politikalarına işaret eden Temelli, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya tepki göstererek, “Suçu ve suçluyu övmekten başka bir şey yapmayan bu zat, sabah akşam HDP’ye saldırarak aklınca kendi suçlarını saklıyor. Sen Suruç'u biliyor musun? Suruç Devlet Hastanesi’nde katledilen Şenyaşar ailesi hâlâ adalet bekliyor. Önce bunun hesabını ver. Senin ne haddine HDP’yi ağzına almak” ifadelerini kullandı.

“YSK HİZMETLERİNDE”

Seçim güvenliğine de değinen Temelli, “Bunlar seçim güvenliği istiyorlarmış; bunlar oyları çalmak istiyorlar. Polisler, kaymakamlar, hakimler kol kola girmiş, YSK bunların hizmetinde. Sanırsınız ki AKP Bilgi İşlem Merkezi. Her yerde bunlara suçüstü yaptık, yolsuzluklarını ortaya çıkardık. 91 bin oy iptal etmek zorunda kaldılar. Çok üzgünler, 91 bin oy kaybettiler. Daha fazlasını da kaybedecekler. 31 Mart’ta oyumuza sandığımıza sahip çıkacağız. 1 Nisan’da hep birlikte halaylara duracağız” dedi.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, açlık grevlerine dikkat çekerek, Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması gerektiğini dile getirdi.

HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, açlık grevindekilerin taleplerine dikkat çekerek “Canımızı, irademizi onların yanına koymamız lazım. Dayanışmamızla, direnişimizle, irademizle yapmamız lazım. Bunu başaralım ki o zaman İmralı’dan halkların baharı Newroz’a bir yol açılsın” dedi.

Mitingde MKM sanatçısı Nurcan Değirmenci türküler seslendirdi.

Öte yandan miting dağılırken 14 kişi attıkları sloganlar gerekçe gösterilerek polis tarafından gözaltına alındı.

GÜVEN: YAŞASIN HALKLARIN KARDEŞLİĞİ

Açlık grevinin 87. gününü geride bırakan Leyla Güven, mitinge canlı yayınla bağlandı. Sağlık sorunları nedeniyle konuşmasını kısa tutan Güven şunları söyledi:

“Öncelikle hepinizi direniş ruhuyla selamlıyorum. Yürüttüğümüz mücadelede iyi ki varsınız, yaşasın halkların kardeşliği.”

MİTİNGDEN NOTLAR

Mitingde tutuklu HDP milletvekilleri ile belediye başkanları fotoğraflarını yanı sıra Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan CHP eski Milletvekili ve PM Üyesi Eren Erdem’in fotoğraf da taşındı.

Mitinge, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, HDK Eş Sözcüleri Gülistan Koçyiğit ve Sedat Şenoğlu ile HDP milletvekillerinin yanı sıra EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, EMEP İl Başkanı Sema Barbaros da katıldı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli'de hasta yakını doktora saldırdı, odasının kapısını kırdı

SONRAKİ HABER

Gölköy-Fatsa yolunda heyelanlar nedeniyle çatlaklar oluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...