12 Aralık 2018 16:57
Son Güncellenme Tarihi: 13 Aralık 2018 11:53

Soma düzeni devam ediyor: Felaketten dönüldü, 10 işçi yaralandı

Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği Eynez Ocağının sahibi Soma Kömür İşletmeleri AŞ’ye ait Işıklar Maden Ocağında göçük meydana geldi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
İzmir

Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği Eynez Maden Ocağının Sahibi Soma Kömür İşletmeleri AŞ’ye ait Işıklar Maden Ocağında göçük meydana geldi. Olayda 10 işçi yaralandı. Olayda, Soma’da işçilerin ölmesinin temel nedenlerinden biri olan, yasaklanmasına rağmen kara tumba sistemiyle çalışıldığı ortaya çıktı. Daha önce aynı şirkette çalışan ve oğlunu Soma Katliamı’nda yitiren İsmail Çolak, “Göçük gündüz vardiyasında kendini belli etmiş. Ama tehlike giderilmemiş” derken, Soma davası avukatlarından Can Atalay, “Kara tumba çalışmanın nasıl sonuçlar doğuracağını en son Soma’da görmüştük. Hiçbir üst düzey kamu görevlisi yargılanmadığı için işin denetimsizlik kısmı da çözülememiş durumda” dedi.

10 İŞÇİ YARALANDI

Olay 12 Aralık Çarşamba akşam saatlerinde Soma Kömür İşletmelerine bağlı, 301 işçinin yaşamını yitirdiği Eynez Ocağının yanındaki Işıklar Ocağında meydana geldi. Göçük sonucu 10 işçi yaralandı. 7 işçi mesai arkadaşlarının çabasıyla göçüğün altından çıkarılırken, toprak altında kalan 3 madenci ise olay yerine sevk edilen ekipler tarafından kurtarılarak Soma Devlet Hastanesine kaldırıldı. İşçilerin durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Manisa Valisi Ahmet Deniz yaptığı açıklamada, “Çalışma sırasında kömürde ıslaklıkla göçük meydana geliyor. O sırada 3 madencimiz mahsur kalıyor. Onları kurtarmaya giden 4 madencimiz de göçüğe maruz kaldılar” dedi. Kazayı haber alan madenci yakınları da Soma Devlet Hastanesine geldi.

SOMA’YI YENİDEN YAŞADIK’

Soma Katliamı’nda yaşamını yitiren Uğur Çolak’ın babası İsmail Çolak, sabaha kadar madencileri beklediklerini ifade etti. Çolak, “Soma’yı yeniden yaşadık adeta, yüreğimiz ağzımıza geldi. Akşam ikinci bir Soma atmosferi vardı hastane önünde. 13 Mayıs Soma Katliamı’ndan ders almamışız bir kez daha anladık” dedi.

Aynı zamanda eski maden işçisi olan ve aynı şirkette çalışan Çolak şunları söyledi: “Göçük gündüz vardiyasında kendini belli etmiş. Oranın tahkimatı yapılırken, akmalar başlamış. Burada vardiyadakiler önlemini almaya çalışmış ama muhtemelen vardiya yetmemiş ya da engelleyememişler. Vardiya sorumluların eminim haberleri vardır, çünkü rapor tutarlar. Emniyetçisinden nezaretçisine onlar birbirlerine vardiya teslim ederken raporla teslim ediyor. Burada göçük var, yangın var vs. diye bildirmek zorunda. Demek ki burada yine ihmal var. Orada madem böyle bir sıkıntı var, oranın kara tumbasını çalıştırmayacaksın. İçeri işçi koyup da oradaki bacanın ağzında bir tehlike varsa o işçiyi oraya sokmayacaksın. 3-5 saat önce bir çalışma olmuş ve o tehlike giderilmemiş, bu ihmal değil de nedir? Hem üretime devam ediyorsun hem tahkimatını almaya çalışıyorsun, bu zaten yanlış. Büyük bir faciayı atlattık. Ocak çalışıyor, zaten durmaz. Kazanın meydana geldiği yer durdu ama diğer yerlerde üretim devam etti, Bu sermaye böyle bir şey.”

KARA TUMBA DÜZENİ BİTMEMİŞ

Göçüğün kara tumbada meydana geldiğini ifade eden Çolak, “Biz kara tumba sisteminin bittiğini biliyorduk ama maalesef sermaye çalışılmaması gereken kara tumba sistemi ile devam ediyor” dedi. Soma Katliamı’ndan sonra birtakım maden yasalarının çıktığını belirten Çolak, “Çıkardığın yasayı uygulamıyorsan maden ocaklarıyla veya çeşitli iş kollarıyla ilgili katliamların önünü açık tutuyorsun. o yasalar uygulansa birçok iş kazaları iş cinayetleri olmayacak, denetimsizlik had safhada, işverenin de kâr hırsı yüzünden işçilerimiz her ay 3’er 5’er yaşamını yitiriyor. Bunun bir türlü önlemini almıyor yetkililer” diye konuştu.

'KAMU GÖREVLİLERİ YARGILANMADIĞI İÇİN'

Soma davası avukatlarından Can Atalay da “Kara tumba çalışmanın nasıl sonuçlar doğuracağını en son Soma’da görmüştük. Sürdürülmeyeceği ifade edilmişti yetkili ağızlardan, ama anlayabildiğimiz kadarıyla hâlâ devam ediyor. Soma ile ilgili Danıştay kararına rağmen hiçbir üst düzey kamu görevlisi yargılanmadığı için işin denetimsizlik kısmı çözülememiş durumda zaten. Dolayısıyla kamu denetimi yapmayanlar hâlâ kendilerini serbest görüyorlar” dedi.

SOMA KATLİAMI DAVASINDA SANIKLARA ÖDÜL GİBİ CEZA VERİLMİŞTİ

Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği katliamla ilgili açılan davada yargılanan sanıklara ödül gibi ceza verilmişti. Davanın tutuklu sanıklarından Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan 15 yıl, Genel Müdür Ramazan Doğru 22 yıl 6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik 18 yıl 9 ay, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı 22 yıl 6 ay, Maden Mühendisi Ertan Ersoy 18 yıl 9 ay hapis cezasına mahkum edildi. Tutuksuz sanıklardan Emniyet Teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik’e 11 yıl 8 ay, Maden Mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık’a 10 yıl 10’ar ay, Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sevinç, çalışanlardan Hilmi Karakoç, Mehmet Eres, Hüseyin Alkan, Fuat Ünal Aydın’a 8 yıl 4’er ay ve Murat Bodur’a 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Can Gürkan’ın babası, Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan’ın da aralarında olduğu 37 kişi içinse beraat kararı verildi. Mahkemenin bu kararı başta aileler ve avukatlar olmak üzere tepkiyle karşılanmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Adil kullanımsız döneme girerken servis sağlayıcılar ne vadediyor?

SONRAKİ HABER

Elsel Armatür'deki işçi kıyımı fabrika önünde protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...