27 Kasım 2018 14:01

BM raporuna göre 2017 yılında 87 bin kadın öldürüldü

Kadınların cinsiyete bağlı öldürülme oranlarını inceleyen rapora göre erkekler 2017’de 87 bin kadını öldürdü. Şiddet en çok ev içinde yaşanıyor.

Fotoğraf: Cem GÜL/Evrensel

Paylaş

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde ‘Küresel Cinayet Raporu’nu yayımladı.

Bianet’in haberine göre, kadınların cinsiyete bağlı öldürülme oranlarını inceleyen rapora göre 2017’de 87 bin kadın kasten, bu kadınların yarısından fazlası (yüzde 58’i) partnerleri ya da aile üyeleri tarafından öldürüldü. Bu verilere göre her gün ortalama 137 kadın bir partner ya da aile üyesi tarafından öldürülüyor.

Tüm dünyada kadın cinayetlerinin yüzde 34’ü partnerler, yüzde 24’ü diğer aile üyeleri, yüzde 42’si ise aile dışından kişiler tarafından işlendi. Bu nedenle raporda çoğu bölgede evin kadınlar için en ölümcül yer olduğu belirtiliyor.

Dünya çapında beş cinayetten biri partner/aile üyesi tarafından işleniyor, ancak bu cinayetlerin büyük çoğunluğunu kadın cinayetleri oluşturuyor. Partner/aile üyesi cinayetlerinde öldürülenlerin yüzde 64’ü kadın, 34’ü erkek. Partner cinayetleri özelinde ise öldürülenlerin yüzde 82’si kadın, yüzde 18’i erkek.

ÖNCE ŞİDDET BAŞLIYOR, YASAL DÜZENLEME GEREK

Partner cinayetleri ağırlıklı olarak heteroseksüel çiftler içindeki erkekler tarafından işleniyor. Cinayet işleyen erkeklerin çoğu cinayet öncesinde de kadına şiddet uyguluyor. Bu nedenle rapor yasal düzenlemelerin gerekliliğinin altını çiziyor.

Kıtalara göre dağılımda en çok kadın cinayeti Asya’da (20 bin) ve Afrika’da (19 bin) işlendi. Afrika’da her 100 binlik kadın nüfusunda 3.1, Amerika’da 1.6 kişiye denk gelen aile üyesi/partner cinayetleri oranlarıyla Afrika ve Amerika partner/aile üyesi tarafından işlenen kadın cinayetlerinde en riskli kıtalar. 2017’de Afrika’da öldürülen kadınların yüzde 69’u partner/aile üyesi, Avrupa’da öldürülen kadınların yüzde 38’i partner/aile üyesi tarafından öldürüldü.

2012’de 48 bin kadın partnerleri ya da aile üyeleri tarafından öldürülmüştü. Rapor, partner/aile üyesi tarafından işlenen kadın cinayetlerinin dünya çapında artışta olduğunu gösteriyor.

Tüm cinayetler göze alındığında erkeklerin öldürülme oranı (yüzde 80) kadınlardan daha yüksek olduğu halde ev içi şiddet ve cinsiyetçilik kadın cinayetlerine sebep oluyor.

Rapora göre eşitsizlik, cinsiyet stereotipleri ve cinsiyet rolleri kadın cinayetlerine yol açıyor.

Yakın partner tarafından işlenen cinayetler cinsiyet bağlantılı şiddetin son noktası oluyor. Kadın cinayetinin büyük çoğunluğu güncel ve eski partnerler tarafından işleniyor. Baba, kardeş, anne ve diğer aile üyeleri de kadının toplumsal statüsü ve cinsiyet rollerinin etkisinde cinayet işliyor. Kıskançlık ve bırakılma korkusu, belirli bölgelerde ise başlık parası, namus ve töre, cinayetin sebepleri olarak öne çıkıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İş bırakan sayacılar: Zam verilmeden makineler çalışmayacak

SONRAKİ HABER

Sendika eylemi HDP eylemi olarak gösterilmiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa