09 Ekim 2018 10:14

Folkart Incity imar planları olmadan yükselmeye devam ediyor

İzmir Bornova'daki Folkart Incity Projesi imar planları iptal edilmesine rağmen hukuksuzca yükselmeye devam ediyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İmar planları iptal edilen Folkart Incity Projesi yükselmeye devam ederken kararı uygulamayan yerel yönetimler hakkında suç duyurusunda bulunulacak.

İnşaat sermayesinin hedefinde olan İzmir'de projelerin aleyhine verilen mahkeme kararları uygulanmıyor. Balçova'da 'ÇED olumlu' kararı iptal edilen İstinye Park AVM ve Otel Projesi'nin şantiye alanında çalışmalar devam ederken benzer bir durum da Bornova'da gerçekleşti. Geçtiğimiz ay açılan davalar sonucunda imar planları iptal edilen Bornova Kazım Dirik Mahallesi sınırları içerisinde kalan Folkart Incity Projesi için de hukuk işletilmedi.

CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesinin, AKP'ye yakınlığı ile bilinen Mesut Sancak'ın sahibi olduğu Folkart'ın talebi doğrultusunda yaptığı parsele özgü imar değişikliği TMMOB'a bağlı Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası tarafından yargıya taşınmış ve mahkeme söz konusu parselin konut dışı kentsel çalışma alanlarının, ticaret konut alanına çeviren planlarını iptal etmişti. İzmir 1. İdare Mahkemesi, itirazları yerinde bulmuş, Mahkeme, plan değişikliğinin parçacıl olmasının imar mevzuatına, planlama esaslarına ve şehircilik ilkelerine uygun olmadığına kanaat getirmişti.

PROJE PLANSIZ BİR ŞEKİLDE İLERLİYOR

Odalar, kararı Bornova Belediyesi'ne tebliğ ederek uygulanmasını talep etti. Ancak 3 Eylül'de yollanan yazının üzerinden bir aylık yasal süreç geçmesine rağmen şantiye alanında çalışmalar devam ediyor, kuleler ortaya çıkmaya başladı. Ne Folkart inşaatı durdurdu ne de belediye şantiyeyi mühürleyip ruhsatı iptal ettiğini duyurdu .Yargı kararı bir kez daha dikkate alınmadı. Belediye, odaların yazdığı dilekçeye de cevap vermedi. Proje ile ilgili henüz askıya çıkmış yeni bir imar planı bulunmazken inşaat plansız bir şekilde ilerliyor. İnşaatın durmaması ile ilgili suç duyurusunda bulunulması bekleniyor.

YÜZDE 94 ORANINDA YAPILAŞMA

3. Sanayi Sitesi ile Üniversite Caddesi arasında kalan proje ikisi kule olmak üzere 8 blok, 700 konut ve 41 ticari birimden oluşuyor. Proje ile ilgili yapılan 'yeşil alanı yüksek' şeklindeki reklamlara rağmen projeye yüzde 94 oranında yapılaşma hakkı tanınıyordu. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen İzmir Enternasyonel Fuarı'nın ana sponsoru olan Folkart, Basmane Çukuru olarak bilinen bölgeye dikmek istediği iki gökdelen yine odalar tarafından durdurulmuştu. Folkart’ın inşaatların durmayacağını ve belediyelerin konuyu üst mahkemelere taşıyacağı yönünde açıklamaları basına yansımıştı.

BENZER TEKLİF REDDEDİLMİŞTİ

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, Folkart Incity projesine 600 metre mesafede yer alan başka bir parsel için yapılan benzer plan değişikliği teklifini bütüncül planlara uygun olmadığı gerekçesiyle reddetmişti.

ÖNCEKİ HABER

Amasya’da 10 Ekim’de katledilenler anıldı

SONRAKİ HABER

Albayrak 'Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı'nı açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...