Hambach Ormanı’nda kömür uğruna savaş
Almanya’da Hambach Ormanı’ndaki ağaç katliamına karşı direnenlere dönük polis müdahalesi; devlet-tekel işbirliğinin göstergesi.

Fotoğraf: Eren Bozbaş/EVRENSEL
Lorenz Gösta Beutin
Junge Welt
Helikopterler başlarında kaskları yüzlerce polis, dağcı giysileri içinde özel müdahale birimleri, ormanda yapılan uyarı atışları. Devletin ormana saldırısını haber programlarında izleyenlerin edindiği izlenim hayati bir meseleyle karşı karşıya olunduğu! Yoksa devlet bunca çabayı niye harcasın? Avrupa’nın en eski ormanlarından Hambacher Ormanı’nı ağaçları kesip kömür çıkarmak isteyen enerji tekeli RWE’ye karşı korumaya çalışan aktivistlerin mücadelesi David’in Goliath’a karşı mücadelesi kadar eşitsiz. Devletle tekellerin iş birliğini göstermesi açısından ise öğretici.
Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin çevre koruyucularına karşı açtığı savaş RWE tekeline destek vermek kadar seçmenleri ezip geçtiğini de gösteriyor. Halkın ezici çoğunluğu ormanlık alanın enerji tekelinin kâr hırsı nedeniyle yok edilmesine karşı çünkü. Orman, medyaya yansıtıldığı gibi, ‘Vietnam tünelleri açan’, ‘Silah depoları kuran çevre teröristleri tarafından korunmuyor’, tozdan, gürültüden, doğduğu yerin tekele peşkeş çekilmesinden rahatsız olan vatandaşlar da ormana sahip çıkıyor.
Buna ilaveten, sayıları giderek artan insan sadece kendi bölgelerinin, ülkelerinin değil tüm dünyanın tehlikede olduğunu fark ediyor. Uzun yılların en sıcak yazının yol açtığı kuraklık, ürünlerin telef olması, iklim nedeniyle ülkelerinden göç edenlerin sayısının milyonlara erişmesi doğanın intikam aldığı şeklinde yorumlanıyor. Refahımız için yaktığımız, yıktığımız, yer altı kaynaklarını talan ettiğimiz doğa intikamını böyle alıyor işte!
Çoğunluk sonbahar fırtınasının yaklaştığına emin. Bangladeş, Mali ve başka birçok yerdeki su baskınları, tornadolar neden Almanya’ya da erişmesin ki? Batı’nın suçu sadece iklimi allak bullak eden çevre tahribatı değil. Dünya çapında ekoloji alanındaki adaletsizlik daha da büyük bir suç. Batılı ülkelerin refahı için geri kalmış veya gelişmekte olan ülkelerin doğasının talan edilmesi çevre koruyucularının, ‘İklim değişmezse sistem değişmez’ sloganıyla dile getirdikleri bir konu. Köln yakınlarında Kerpen’deki Hambacher Ormanı’nda mücadele edenler sadece Kerpen, sadece Almanya için değil tüm dünya için çaba harcıyorlar. David’in Goliath’a karşı mücadelesi on binleri değil ama binleri sokağa döktü. İktidar sahipleri korkmaya başladı. Kömür için ormanın yok edilmesine karşı direnişin finali başladı.
Çeviren: Semra Çelik
Evrensel'i Takip Et