16 Eylül 2018 06:43

Çin’den İsveç’e insan hakları ihlali ve polis şiddeti suçlaması

İsveç’te 3 Çinli turistin bir pansiyonda yaşadıkları ve devreye giren polisin tutumu Çin ile İsveç arasında diplomatik gerginliğe yol açtı.

Fotoğraflar: Pixabay | Kolaj: Evrensel

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’in başkenti Stockholm’de 3 Çinli turistin bu ayın başında bir pansiyonda başlarından geçen bir olay Çin ile İsveç arasında diplomatik gerginlik yarattı.

Çin’in İsveç Büyükelçiliği, resmi web sitesinde yayımlanan açıklamasında İsveç Polisini Çinlilere “acımasızca dayak atmakla” suçladı.

İsveç basınındaki haberlere göre, 3 Çinli 2 Eylül sabahı daha önce yer ayırttıkları Stockholm’deki bir pansiyona gitti. Resepsiyon görevlisinin odaya yerleşmeleri için zamanın çok erken olduğunu söylemesi üzerine tartışma çıktı. Çinliler pansiondan ayrılmayı reddedince devreye giren polis, zor kullanarak Çinlileri Stockholm’un kuzeyinde bir mezarlığa bıraktı.

İSVEÇ POLİSİNE YAŞAMI TEHLİKEYE ATMA SUÇLAMASI

Çin Büyükelçiliği, polisleri Çin vatandaşlarının “yaşamlarını tehlikeye atmakla” ve “temel insan haklarını ihlal etmekle” suçladı. İsveç Hükümetinden konuyu araştırmasını ve özür dilemesini istedi.

Dışişleri Bakanlığı Basın görevlilerinden Rasmus Eljanskog, İsveç Devlet Televizyonu’na Çin Büyükelçiliğinden polislere yönelik bir suç duyurusu yapıldığını doğrulayamayacağı veya yalanlamayacağını ancak olayın savcılık tarafından soruşturulduğunu söyledi.

Çinli kurumlar, İsveç’i eden ziyaret vatandaşlarına dikkatli olmaları uyarısında da bulundu.

Her ülkenin kendi vatandaşlarına yaptığı ziyaret bilgilerinden söz konusu ülkenin sorumlu olduğunu söyleyen Eljanskog, “Ama biz İsveç’in güvenli bir ülke olduğunu vurguluyoruz” dedi.

Sosyal medya ve Aftonbladet gazetesinde yayımlanan video ve resimlerde polisin Çinlileri karga tulumba pansiyondan çıkardıkları görülüyor. Siyaset bilimcileri, Çin’in aşırı tepki gösterdiği düşüncesinde. Uppsala Üniversitesi Siyasal Bilimler Enstitüsü uzmanlarından Oscar Almen, İsveç Haber Ajansı TT’ye “Eğer bir yanlışlık olmuşsa bile bunun Çinli turistlere uyarı yapılmasına yol açması biraz tuhaf” açıklamasını yaptı.

ÇİN MİSİLLEME YAPIYOR

İsveç vatandaşı yayıncı Gui Minhai’nin 2015 Ekim’inde tutuklanması ve 2 yıldan beri cezaevinde tutulması iki ülke arasında gerginliğe yol açmıştı. İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, Minhai’nin derhal serbest bırakılmasını ve İsveç’e dönmesine izin verilmesini talep etmişti.

Çin’in aşırı tepki göstermesinde İsveç’in Minhai ile ilgili taleplerinin etkili olabileceği değerlendirmesini yapan Almen, pek çok ülkenin Çin’i eleştirdiklerinde kendilerine karşı tepki gösterileceğini bildiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Eylemler sonuç verdi, TÜPRAŞ’ta anlaşma sağlandı

SONRAKİ HABER

Kredi kartı işlemlerindeki azami faiz oranları açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa