13 Eylül 2018 23:35

‘Yargıya sızan Cemaatin faturasını Murat Arslan’a kesiyorlar’

15 Temmuz darbe girişiminin ardından kapatılan YARSAV’ın Başkanı Murat Arslan bugün hakim karşısına çıkıyor.

KHK ile kapatılan YARSAV'ın eski Başkanı Murat Arslan | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Çağrı SARI
Ankara

15 Temmuz darbe girişiminin ardından OHAL KHK’si ile kapatılan YARSAV’ın Başkanı Murat Arslan bugün yeniden hakim karşısına çıkıyor. Avukat Doğan Erkan, ‘FETÖ’ üyeliği iddiasıyla 2 yıldır tutuklu olan Arslan’ın iddianamesinin çürüdüğünü, Arslan’ın tahliye edilmesi gerektiğini savundu.

KHK ile kapatılan YARSAV’ın Başkanı Murat Arslan, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsünde bugün hakim karşısına çıkıyor. Arslan hakkında “YARSAV’da üstlendiği görevle örgütün amacı doğrultusunda eylemlerde bulunduğu” iddia ediliyor. Yaklaşık 2 yıldır tutuklu Arslan’ın avukatı, savcılığın sunduğu iddianamenin çürüdüğü kanısında. Davaya ilişkin gazetemize değerlendirmede bulunan Arslan’ın Avukatı Doğan Erkan, tanık olarak dinlenen kişilerin her birinin cemaat davasından yargılandığı bilgisini vererek, “Tanıkların bazıları geldi ‘Ben öyle bir şey demedim’ dedi, bazıları geldi,’Tanımıyorum’ dedi. ByLock  iddiasını sundular, mahkemeye ByLock’tan yazışma olmadığına dair rapor geldi. İşin açıkçası 2010 yılından sonra yargıya sızan cemaatin YARSAV’a da sızdığını belirterek, faturayı Murat Arslan’a kesiyorlar” ifadesini kullandı.

‘İDDİANAME ÇÜRÜDÜ, TAHLİYE GEREK’

İddianamede yer alan “YARSAV’a sızma” ifadesini sorduğumuz Erkan, YARSAV’ın yasal bir dernek olduğunu, üyelik için tek kriterinin hakim ve savcı olmak gerektiğini söyledi. Erkan şöyle konuştu: “Mahkemede dedik ki  ‘Devlet bu yasallığı kazandırmış, hakim savcı olma görevini vermiş, siz niye derneğe kabul ettiniz diye yargılıyorsunuz’ Hiçbir savcının, hakimin alnında neyci olduğu yazmıyor. Tahmininiz olsa bile, maddi bir kanıta dayanmadan ihraç edemezsiniz kimseyi. Siz ihraç edebildiniz mi darbe girişimi olana kadar, etmediniz. Elinizde listeler vardı. Siz devletin yasallık kazandırdığı kişiyi derneğe üye yapmakla suçluyorsunuz. Bir defa bu tutum derneği istihbarat makamı, emniyet makamı gibi görmektir. Ama tabii bu işin birine yıkılması gerekiyordu Murat Arslan’a yıkıldı. Ancak, Arslan’ın bugünkü duruşmada tahliye edilmesi gerek”  Cemaate üye olmak iddiasıyla tutuklu,  İbrahim Okur ile görüşüldüğüne dair bir iddia sunulduğunu da hatırlattığımız Doğan Erkan şöyle dedi: “İbrahim Okur o dönem HSYK Daire Başkanı. Bir sivil toplum örgütünün başkanına, HSYK daire başkanı gel görüşelim derse, haliyle görüşürsünüz. Bunları da söyledik mahkemede . Dediğim gibi, aleyhte tanıklıklar çürüdü. Sadece bir kişi ısrar ediyor ‘Ben onun onlardan olduğunu biliyorum’ diyor, ama o da delil sunamıyor. Eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun da tanık olarak dinlendiğini söyleyen Doğan Erkan, mahkeme başkanının Eminağaoğlu’ya ‘YARSAV başkanlığından beni düşüren Cemaattir diye basına demek vermişsiniz’ sözlerini anımsattı. Eminağaoğlu’nun “Evet ama Murat Arslan’dır da demedim ki, biz siyasal olarak farklı fikirlerde olabiliriz ama birlikte demokratik mücadele yürüttük” dedi Eminağaoğlu yani, o da Cemaatçi olduğunu ifade etmedim dedi” ifadelerini kullandı.

İDDİANAMEDE NE VAR?

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Tamöz’ün hazırladığı iddianamede ‘FETÖ’ yapılanmasında Arslan’ın YARSAV’da üstlendiği görevle örgütün amacı doğrultusunda eylemlerde bulunduğu öne sürülüyor. Gülen’in talimatıyla örgüt üyelerinin 2008’den itibaren YARSAV’a sızdığı, FETÖ yapılanmasında yer almayan YARSAV üyelerinin, örgütün YARSAV’da etkili olduğundan 15 Temmuz 2016’dan sonra haberdar oldukları ifade ediliyor. İddianamede Emine Ülker Tarhan’ın YARSAV’dan ayrılıp milletvekili seçilmesinin ardından YARSAV başkanlığına örgüt mensubu Arslan’ın seçildiği belirtiliyor. İddianamede, Örgüt üyelerini  HSYK’ye sızdırmak için YARSAV’ı, kullandığı öne sürülüyor.

ÖNCEKİ HABER

Cam işçilerine feragatname tuzağı

SONRAKİ HABER

'Eskileri yamayıp okula gönderiyoruz!'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...