13 Eylül 2018 06:27

Maden şirketi Çanakkale’yi geçti İsveç ormanlarını geçemedi

Geçen yıl Çanakkale’de kireç ocakları açma izni verilen Nordkalk şirketinin İsveç ormanlarında açmak istediği ocağa ise İsveç mahkemesi izin vermedi.

Gotland Adası'ndan bir görünüm. Fotoğraf: Per Ola Wiberg/Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’in Gotland Adası’nda yaşam alanı savunucuları ile Nordkalk şirketi arasında kireç ocakları açılması konusunda 13 yıldır süren anlaşmazlığa mahkeme son noktayı koydu.

Arazi ve Çevre Mahkemesi, bölgedeki kireç ocaklarının doğada büyük tahribatlara yol açacağı değerlendirmesini yaparak Nordkalk’ın kireç çıkaramayacağına karar verdi.

Yaşam alanı savunucuları, kararı tarihi bir zafer olarak yorumlayarak sevinçle karşıladı. Nordkalk şirketi ise, haklarının gasp edildiğini öne sürerek konuyu Avrupa Mahkemesine taşımaya hazırlanıyor.

ORMANDA KİREÇ OCAĞI AÇMAK İSTEDİLER

2005 yılında merkezi Finlandiya’da bulunan Nordkalk şirketi, İsveç’in Gotland Adası’nın kuzeyindeki Ojnare Ormanları’nda kireç ocağı açmak için izin istedi. Aynı yıl “Ojnare Ormanlarını Koruma Derneği”ni kuran yöre halkı ve yaşam alanı savunucuları, kireç ocaklarına açılmasına karşı 13 yıl süren bir mücadele başlattı.

2014 yılın Haziran ayında, Nordkalk ve SMA maden şirketlerine kireç ocakları açmaları için izin verildi. Karara çevre örgütlerinin yanı sıra Doğayı Koruma Kurumu ve İl Genel Meclisi itiraz etti. Bu arada Nordkalk, ocak açmak için ormanlardaki ağaçları kesmeye başladı.

YÜKSEK MAHKEME AĞAÇ KESİMİNİ DURDURDU

Yaşam alanı savunucuları ve yöre halkı, ağaçların kesilmesine karşı protesto gösterileri başlatırken aynı zamanda ağaç kesimlerinin durdurulması için Yüksek Mahkemeye başvurdular. Yüksek Mahkeme, ağaçların kesimini durdurdu. İsveç Hükümeti de, Ojnare Ormanlarının “Natura 2000 Bölgesi” olarak kabul edilmesi için Avrupa Birliği’ne başvurdu.

Önceki gün kararını açıklayan Arazi ve Çevre Mahkemesi ise, bölgede kireç ocaklarının yol açabileceği tahribatı engelleyecek koruma önlemlerinin olmadığı değerlendirmesini yaparak Ojnare Ormanlarında kireç ocakları açılmayacağına hükmetti.

ŞİRKETLER HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRAMIŞ!

Nordkalk’ın şeflerinden Hokan Pihl, yaptığı yazılı açıklamada mahkeme kararından hayal kırıklığına uğradıklarını belirterek, “Hükümetin bir dava sürerken müdahalede bulunması ve kuralları radikal bir biçimde devletin leyhine değiştirmesi hukuk güvencesine aykırı. Demokratik bir toplumda özel girişimcilerin haklarına özen gösterilmeli ve korunmalı” dedi.

Kararı ilk önce Yüksek Mahkemeye ve gerekirse Avrupa Mahkemesine  götüreceklerini söyledi.

İsveç Devlet Televizyonuna açıklamalarda bulunan SMA Mineralin Genel Müdürü Daniel Juvel de, mahkeme kararını “İnanılmaz büyük bir hayal kırıklığı” olarak niteleyerek itiraz edeceklerini söyledi.

KARAR EMSAL OLABİLİR

Sami halkının yaşadığı bölgelerde ve Ojnare Ormanları’nda maden ocakları açılmasına karşı mücadele eden Urberg Derneğinin Başkanı Lisa Wanneby, kararın açıklanmasından sonra rahatladığını ve mahkeme kararının İsveç’in diğer yerleri ve Avrupa’ya bir sinyal göndereceğini umduğunu söyledi.

İsveç’te yol açtığı çevre skandallarıyla  gündeme gelen ve büyük tepki çeken Nordkalk, geçtiğimiz yıl Çanakkale’nin Biga ilçesinin Eski Balıklı köyünde kireç ocakları açma izni almıştı.

ÖNCEKİ HABER

Büyükelçi atamaları belli oldu

SONRAKİ HABER

Süper Lig'de 5. hafta Galatasaray-Kasımpaşa maçıyla açılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...