06 Eylül 2018 23:22

Grubu olan partiler yerel seçimde nasıl bir strateji izleyecek?

Mecliste grubu olan partiler ittifak anlayışlarını belirlemeye başladı, üst üste toplantılarla yerel seçimlere ilişkin yol haritalarını tartışıyorlar.

Fotoğraf: Özge Eli Kızıl/AA

Paylaş

Çağrı SARI
Ankara

‘Yerel seçimler erkene mi alınacak’ tartışmaları sürerken, siyasi partilerin gündeminde ittifak tartışmaları var. Partiler ittifak anlayışlarını belirlemeye başladı, üst üste toplantılar yaparak yerel seçimlerde nasıl bir yol haritası izleyeceklerini tartışıyor. AKP- MHP 24 Haziran’da sürdürdüğü ortaklığa devam ederken CHP ittifak yapmayacaklarını duyurdu. Ancak CHP’de ittifak tartışmaları hâlâ sıcak gündem, bugün yapacakları toplantı ile ittifak tutumları netleşmiş olacak. HDP parti olarak gireceklerini açıkladığı yerel seçimler için yine yerelin özelliklerine bakarak karar alacak. İYİ Parti ise 17 Eylül’de sahaya iniyor; ittifak tartışmalarına ise kapısını kapatmış durumda.

AKP-MHP İTTİFAKI YEREL SEÇİMLERDE DE SÜRECEK

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Türkiye’nin beka mücadelesi verdiği dönemde MHP yine uzlaşmalı, sağduyulu duruşunu devam ettirecektir. 24 Haziran’da elde edilen kazanımların 31 Mart’ta yok olmasını arzu etmiyoruz” sözleri ile  AKP ve MHP ittifak yapacak mı sorusu da böylelikle yanıt bulmuş oldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da MHP ile ittifakın yerel seçimlerde de devam etmesi gerektiğini söylemesinin ardından çalışmalar başladı. Erdoğan’ın, başta İstanbul olmak üzere Ankara, Antalya, İzmir gibi büyük illeri kazanmayı istediği biliniyor. Özellikle böyle illerde MHP ile ortak hareket edeceği tahmin ediliyor. İktidar partisinde bakan, milletvekili, ve Meclis Başkanı gibi partinin önemli kadrolarının bazı belediyelere verilmesi bekleniyor. Ayrıca Erdoğan’ın bu belediyelerdeki ‘yolsuzluk-rüşvet’ tartışmaları üzerinde duracağı da konuşulanlar arasında. AKP’li belediyelerde en çok tartışılan konunun “Rüşvet, adam kayırma, torpil” gibi konular olduğu iktidar yanlısı kalemlerce de sıkça yazılmıştı.

CHP MYK TOPLANIYOR PARTİLİLER KAMPA GİRECEK

CHP ise 24 Haziran seçimleri sonrasında “olağanüstü kurultay” tartışmaları nedeniyle hareketli günler yaşamıştı. Ancak yerel seçim gündemi bu tartışmaların rafa kaldırıldığını gösteriyor. CHP MYK yerel seçimlerde izlenecek stratejiyi ve yol haritasını belirlemek üzere bugün toplanıyor. Daha sonra il başkanları ve Parti Meclisi toplantısı gerçekleştirilecek. CHP, 27-30 Eylül tarihleri arasında da Bolu Abant’ta bir kamp yapmayı planlıyor.

CHP, yaklaşan yerel seçimler öncesi tüm belediyeler için seçim dosyası hazırlıyor. İlk olarak az farkla kaybettiği bölgelerle ilgili sorunlarının tespitini ve çözüm yollarını belirliyor. CHP’nin seçimler için hazırladığı dosyada 2014 yerel seçimlerinden bu yana belediye başkanlarının hayata geçirmiş oldukları projeler, belediye hakkında gelen şikayet ve talepler, kamuoyu yoklamaları yer alıyor. 24 Haziran seçimlerinde İYİ Parti ve SP ile ittifak yapan CHP’nin ittifak yayıp yapmayacağı sorusuna ilişkin ise CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak “Gündemimizde kesinlikle ittifak yok” yanıtını vermişti. Ancak MYK toplantısında her iki seçenek için de senaryolarının tartışılması bekleniyor.  Ayrıca  parti kanadından bazı isimler yerel tabanında geniş toplumsal ittifak yapılabileceğinin işaretini vermişti. CHP’nin ekim ayı içerisinde adaylarını belirleyeceği ifade ediliyor.

İYİ PARTİ HEYETLER  OLUŞTURUP ALANA İNMEYE HAZIRLANIYOR

Kendi iç tartışmaları dolayısıyla zor günler yaşayan İYİ Parti bir yandan partiden istifa edenlerle uğraşırken diğer yandan yerel seçim gündemine yoğunlaşma çabasında. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mehmet Saltuk Buğra Kavuncu 17 Eylül itibariyle sahalara ineceğini duyurmuştu. İYİ Partinin ittifak tartışmalarına kapısı kapalı. Genel Başkan Meral Akşener’in isteği üzerine İl başkanları İYİ Partiden istifa etmişti. Bu doğrultuda parti illerde yeniden yapılandırmaya gidiyor. Bununla beraber oluşturulan heyetler tek tek illeri dolaşarak yerelin analizini çıkartmak istiyor.

HDP YEREL İLE BERABER KARAR VERECEK

Yerel seçimler erkene mi alınacak tartışması sürerken, HDP Grup Başkan Vekili Ayhan Bilgen AKP’nin, 24 Haziran seçimlerinde düşen oyları da dikkate alarak, yerel seçimi 1 yıl ertelemeye dönük bir arayış içine girmiş olabileceğini söylemişti. Bu tartışmalar bir yanda dururken, HDP ve DBP Diyarbakır’da “Yerel yönetimlere hazırlık toplantısı” gerçekleştirdi. DBP’nin 94 belediyesine geçtiğimiz dönem kayyım atanmıştı. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, daha önce DBP olarak girdikleri yerel seçimlere ilk kez HDP olarak gireceklerini belirtmişti.

Dün yapılan HDP MYK’si sonrası açıklama yapan partinin sözcüsü Saruhan Oluç, ittifak politikalarını mümkün olduğu kadar geniş ele almak gerektiğini söyledi. Oluç, “Esas hedefimiz iktidarın geriletileceği adımların atılmasını sağlamaktır. Yerel  yönetimleri güçlendirecek her türlü teklifle birlikte hareket edeceğiz. Adaylarımızın olduğu yerlerde kendi adaylarımızla, olmadığı yerlerde demokrasi güçlerinin adaylarıyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi. CHP’ye de özel olarak seslenen Oluç,"İktidarı düştüğü krizden kurtaracak bir yardımda bulunmayın” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Cuma Çiçek: Kürt meselesinin askeri yöntemlerle çözümü imkansızlaştı

SONRAKİ HABER

Karaburun Bilim Kongresi başlarken

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa