06 Eylül 2018 12:34

İstanbul Tiyatro Festivali 17 Kasım’da başlıyor

‘Tiyatro bir kez yaşanır’ sloganıyla düzenlenen 22. İstanbul Tiyatro Festivali’nin içerik tanıtımı ve Onur Ödülü gecesi dün akşam yapıldı.

Fotoğraf: Jörgen Bodesand/İKSV

Paylaş

Bu yıl 17 Kasım - 4 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek olan 22. İstanbul Tiyatro Festivali’nin içerik tanıtımı ve Onur Ödülü gecesi dün akşam Zorlu Performans Sanatları Merkezinde yapıldı. “Tiyatro Bir Kez Yaşanır” sloganıyla düzenlenen festivalde yurt dışından 12, Türkiye’den 12 olmak üzere 24 tiyatro, dans ve performans topluluğunun 52 gösterisinin yanı sıra okuma tiyatroları, söyleşiler, film gösterimleri ve atölye çalışmalarının gerçekleştirileceği bildirildi. Gecede Tiyatro Yönetmeni, Akademisyen Prof. Zeliha Berksoy’a Onur Ödülü takdim edildi. Theatre of Nations’ın Sanat Direktörü Evgeny Mironov’un Onur Ödülü 22 Kasım Perşembe akşamı takdim edilecek.

İKSV Başkanı Bülent Eczacıbaşı yaptığı açılış konuşmasında “İKSV olarak son baharda yoğun bir çalışma içindeyiz yirmi ikinci kez düzenlediğimiz Tiyatro Festivali, ülkemizde kültürel hayata katılımı artırmayı, sanatçı ve izleyicilerin gelişimine katkıda bulunmayı temel sorumluluklarımız arasında görüyoruz” dedi. İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Leman Yılmaz ise “Festivalimiz bu yıl 17 Kasım-4 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek. 18 gün boyunca 21 farklı mekanda çeşitli etkinlikler gerçekleşecek. 12 yerli 12 yabancı yapım, festivalin programında yer alıyor. Yurt dışındaki kültür ve sanat kurumları ile gerçekleştirdiğimiz iş birlikleri giderek daha da gelişiyor. Bu sayede 22. İstanbul Tiyatro Festivali’ni, festival direktörleri ile tiyatroların ve festivallerin program danışmanları yakından takip edebilecek. Festivalde yer alan yerli yapımlar yurt dışındaki festivallerin ya da tiyatro mekanlarının programlarında yer alıyor” şeklinde konuştu.

Gecede Onur Ödülünü alan Zeliha Berksoy tiyatroda beslendiği kaynakları sayarak başta Nâzım Hikmet, Haldun Taner, Vasıf Öngören, Mehmet Ulusoy, Melih Cevdet Anday gibi edebiyat ve sanatta öncü isimleri andı ve teşekkür etti. Berksoy ayrıca geçmişten bugüne içinde yer aldığı yerli ve yabancı oyun projelerini ve çalıştığı ustaları adını anarak konuşmasını tamamladı.

YABANCI KONUKLAR

22. İstanbul Tiyatro Festivali bu yıl yurt dışından 12 tiyatro ve dans topluluğuna ev sahipliği yapacak. Rus Oyuncu Evgeny Mironov’un 11 hamlet karakterini canlandırdığı Hamlet/Collage’ı ve dünya güncel dans topluluklarından Nederlands Dans Theater I’in dört ayrı koreografiden oluşan dans maratonunu seyircisine sunacak. Tiyatroseverler festivalde Yunan tiyatrosunun yaşayan efsanelerinden Theodoros Terzopoulos’a ait Amor ve Alarme oyunlarını izleme şansı yakalayacak. Bununla birlikte Carlo Goldini’nin Komik Tiyatro’su Roberto Latini’nin yönetmenliğinde izlenebilecek. Mourand Merzouki’nin koreografisiyle PIXEL ışığın ve dansın sınırlarını zorlayacak. Festivalin bir diğer gösterisinde ise Pss Pss izleyiciyle buluşacak. Festivalde ayrıca Türkiye’ye dair konuların, temaların ve bağlamların  yer aldığı beş yapım tiyatroseverlerle buluşacak. Bu kapsamda Fourfold, Varoluş, Beyaz Üzerine Beyaz, YU ve Gece Sempozyumu isimli oyun ve performanslar Türkiyeli sanatseverlerin karşısına çıkacak.

YERLİ YAPIMLAR

22. İstanbul Tiyatro Festivali’nde 12 yerli yapım yer alıyor. Festivalde İngiliz Yazar Graham Farrow’un kaleminden çıkan çarpıcı hikaye Yüzleşme, Duru Tiyatro yapımı olarak yönetmen Emre Kınay’ın yorumuyla festivalde yer alacak. Çağdaş Dans Sanatçısı, Koreograf Tuğçe Tuna’nın sahneleyeceği 45’lik ilk kez festival mekanlarından biri olacak Abud Efendi Konağı’nda seyircisiyle buluşurken, Shakespeare’in kahramanı Kral Lear, Oyun Atölyesi yapımcılığı ve Muharrem Özcan’ın yönetmenliğinde yoğun bir Shakespeare mesaisi olan Haluk Bilginer tarafından canlandırılacak. Yusuf Atılgan’ın kült romanı Anayurt Oteli’nin başkarakteri Zebercet, tek kişilik bir oyun olarak Talimhane Tiyatrosu yapımcılığında, Firuze Engin uyarlaması ve Kerem Ayan’ın rejisiyle, Halil Babür tarafından yorumlanacak. Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST), Cüneyt Yalaz ile İlker Yasin Keskin’in yazıp yönettiği Artık Bir Davan Var’da Franz Kafka’nın Bay K. karakteri günümüze taşınırken, İngiliz mizah yazınının gündemdeki kalemlerinden Tom Basden’ın Dostoyevski’nin aynı adlı öyküsünden esinlenerek yazdığı Timsah, DasDas ekibi tarafından sahnelenecek. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Nilüfer’de üç gün boyunca müzik rüzgarı esecek

SONRAKİ HABER

PFDK, Emre Belözoğlu ve Younes Belhanda’ya 3’er maç men cezası verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...