31 Ağustos 2018 11:05

EMEP: Bölgede barış, ülkede demokrasi için dayanışma ve birlik

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, 1 Eylül Dünya Barış Günü ile ilgili açıklama yayınladı.

Fotoğraf: EVRENSEL

Paylaş

1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle açıklama yapan Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan “1 Eylül Dünya Barış Günü, bölgede barış ülkede demokrasi için dayanışma ve birliğimizi gösterdiğimiz gün olsun” dedi.

Suriye’de gündemdeki İdlib operasyonuyla yeni bir eşiğe gelen savaşın şimdiye kadarki sonucunun milyonlarca insanın göçe zorlanması, bir o kadarının ölmesi, yakınlarını kaybetmesi olduğunu belirten Gürkan; “Süper güçlerin ve gericiliğin merkezi olan devletlerin bölgedeki nüfuz ve paylaşım kavgasının bedelini bölge halkları ödedi ve ödemeye devam ediyor. Dünyaya yeniden şekil vermeye soyunan emperyalist devletler için, Ortadoğu dikte ettikleri neoliberal düzenin bir laboratuarı olmuştur. Bölgenin yer altı yerüstü kaynaklarının sınırsız sömürüsü ve stratejik konumunun askeri mevzilenme alanı olarak kullanılması, insan malzemesinin dönüştürülmesi amacıyla; mezhep, din ve milli kimlikler bir çatışma ve gerilim öğesi olacak biçimde kışkırtıldı. Paylaşım savaşına komuta eden emperyalistler ve bölge devletleri silahlı çeteler örgütlemişler, bunları beslemişler ve yönetmişlerdir” dedi.

‘BÖLGEDEKİ SAVAŞTAN İKTİDAR DA SORUMLU’

Yangına benzin döken Türkiye’deki iktidarın da bu savaşın kanlı ve acılı sonuçlarından sorumlu olduğunu ifade eden Gürkan şunları söyledi; “Suriye’de emperyalistler arası çelişki ve öncelikleri kullanmaya çalışarak bu yağma ve sömürü düzeninin bir parçası olmuş, sınırlar çeteler için kevgire dönüşmüştür. Komşularıyla sorunlu, kimseyle geçinemeyen iktidarın politikaları komşu bir ülkenin sınırlarının ötesine yapılan ve yakın vadedeki sonuçları itibarıyla pahalıya patlayacak harekatların gerçekleştirilmesine, sınır ihlallerine kadar uzanmıştır. Suriye’deki Kürt oluşumundan avantaj sağlayacağını düşündüğü için içerideki Kürtlerle başlatılan müzakere sürecinin sona erdirilmesi, Kürt siyasi temsilcilerinin, vekillerinin tutuklanması ve sokağa çıkma yasağı eşliğinde girişilen operasyonlarla birlikte Kürt sorununun çözümünde şiddet politikalarına geçilmiştir. Sınır ötesindeki savaş sınır içindeki operasyonlarla birleşmiştir.”

‘BARIŞ TALEBİ KRİZİN YÜKÜNÜ TAŞIMAYI REDDETME MÜCADELESİYLE BİRLEŞİYOR’

Giderek derinleşme eğilimi gösteren finans krizinin de, Papaz Brunson üzerinden gerilen ABD Türkiye ilişkileri ekseninde, emekçilere yönelik yoğun bir ajitasyon eşliğinde dış düşmanların ülkemize açtığı bir ekonomik savaş olarak lanse edildiğine dikkat çeken Gürkan; “Her zaman olduğu gibi, krizi de bir lütfa çevirmeye çalışan siyasi iktidar, emekçilerin yaşam standardının düşürülmesi, kazanılmış haklarının tasfiyesi, işsizlik ve yoksulluğun derinleşmesi anlamına gelecek krizin bütün yükünü halkın omuzlarına yüklemeye hazırlanıyor. Bu kriz dışarıdan ülkeye açılmış bir savaş değil, doğrudan doğruya siyasi iktidar tarafından temsil edilen tekellerin emeğin haklarına karşı açtığı bir savaşın gerekçesi haline getirilmekte. Bugün sınırların ötesinde süren savaş ile içerideki savaş hali birbirini beslemektedir. Türkiye işçileri ve emekçileri hem askeri savaş ve müdahalelerden hem de ekonomik savaş koşullarından en ağır biçimde etkilenecek kesimi oluşturuyor. Bu yüzden ülkede ve bölgede savaşın sona ermesi, bütçe planlamasında en büyük dilimi oluşturan silahlanma harcamalarının düşürülmesi talebi ekonomik krizin yükünü taşımayı reddetme mücadelesiyle birleşiyor” dedi.

‘SAVAŞLARA KARŞI HALK DEMOKRASİSİ İÇİN MÜCADELE’

“İşçiler ve emekçiler ancak bölge halklarına acıdan başka bir şey vermeyen paylaşım savaşlarına karşı barış içinde bir arada yaşama talebiyle, baskı zulüm ve zorbalığa karşı da halk demokrasisi için mücadele ederek kazanacaklardır” diyen Selma Gürkan şunları söyledi;

“Başta ABD ve Rusya olmak üzere bütün emperyalistler bölgedeki üslerini kapatıp çekilmeli, siyasi iktidar da bölgedeki askeri birliklerini geri çekmeli, Türkiye’deki emperyalist üsler kapatılmalıdır. Aksi taktirde bölgede huzur ve barış mümkün olmayacaktır.”

Ortadoğu’da emperyalist ve işbirlikçi güçlerin saldırgan politikalarının ancak bölge halklarının eşit ve özgür olarak bir arada yaşayacağı bir düzen mücadelesiyle durdurulabileceğini vurgulayan Gürkan; “1 Eylül Dünya Barış günü bölgede barış ülkede demokrasi için dayanışma ve birliğimizi gösterdiğimiz gün olsun” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ekmek ve Gül Eylül 2018 sayısı

SONRAKİ HABER

Nihat Palandöken’den bireysel silahlanmaya karşı barış mitingi çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...