21 Ağustos 2018 08:04

İran’da sendikacıya 74 kırbaç ve 10.5 yıl hapis cezası

İran'da sendikacı Muhammed Habibi, özelleştirme karşıtı eyleme katıldığı için 74 kırbaç ve 10.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Fotoğraf: İran İnsan Hakları İzleme Örgütü/Twitter

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İran’da mahkeme, sendikacı ve insan hakları savunucusu Muhammed Habibi’yi eğitimde özelleştirmeleri protesto eden bir gösteriye katıldığı için 74 kırbaç ve 10.5 yıl hapis cezasına çarptırdı. İsveçli sendikalar Habibi’yle dayanışma açıklaması yaparak sendikacının derhal serbest bırakılmasını talep etti.

74 KIRBAÇ VE 10.5 YIL HAPİS!

Tahranlı Öğretmenler Sendikası (ITTA), 20 Mayıs günü eğitim sistemini protesto etmek için Tahran’da bir gösteri düzenledi. Gösteriye saldıran güvenlik güçleri, aralarında Habibi’nin de bulunduğu 14 kişiyi gözaltına aldı. 13 kişi bir süre sonra serbest bırakıldı.

18 yıllık öğretmen ve ITTA Yönetim Kurulu Üyesi Habibi ise tutuklanarak cezaevine gönderildi. 4 Ağustos günü çıkarıldığı mahkemede ‘ulusal güvenliğe tehdit oluşturmadan’ 7.5 yıl, ‘rejime karşı propaganda yapmaktan’ 18 ay, ‘toplum düzenini bozmak’ suçundan da 18 ay olmak üzere toplam 10.5 yıl hapis ve 74 kırbaç cezasına çarptırıldı. Cezasını tamamlamasından sonra da 2 yıl sendikal ve siyasi çalışma yapması yasaklandı.

İSVEÇLİ SENDİKALARDAN TEPKİ

İsveç İşçi Sendikaları Konfedarasyonu’nun (LO) yayın organı Arbetet’te yayımlanan haberde Habibi’in İran rejimi tarafından daha önce de bu yılın 3 Mart’ında çalıştığı okulun önünde gözaltına alındığı ve tutuklandığı belirtildi. Uluslararası baskılar sonucu nisan ayının ortalarında kefaletle serbest bırakıldı.

32.5 milyon eğitim emekçisini temsil eden Uluslararası Eğitim Federasyonu, Habibi’nin cezaevinde işkenceye maruz kaldığını ve tedavi olmasının engellendiğini açıkladı.

Uluslararası Eğitim Federasyonu ve Uluslararası Sendikalar Federasyonu, Habibi’nin “derhal ve koşulsuz serbest bırakılmasını” ve cezaevindeki sendikal aktivistlere yapılan işkencelere son verilmesini istedi.

İRAN CEZAEVLERİNDE İŞKENCE YAYGIN

Tahran ve Banliyöleri Otobüs Şirketi (Vahed Şirketi) İşçileri Sendikasının yöneticilerinden Rıza Şahabi de, cezaevinde 19 ay tecritte tutulduğu ve işkence gördüğü için sağlığının bozulduğunu söylemişti.

Serbest bırakıldıktan sonra İsveç sendikalarının daveti üzerine Stockholm’e gelen Şahabi, İşçi Eğitim Merkezi’nde (ABF) düzenlenen bir konferansta “Güneş yüzü görmedim. Doktora çıkmama izin verilmedi. Daha sonraları annemin şoka girdiğini ve beyin kanamasından yaşamını yitirdiğini öğrendim. Kendisiyle vedalaşamadım” demişti.

Cezaevinde yumruk, tekme ve cop darbelerine maruz kaldığını, bir kez Filistin askısına asıldığını belirten Şahabi, işkenceden dolayı iyi göremediğini, miğde, böbrek ve sırtında ağrılar olduğunu söylemişti.

Bu yılın mart ayında açlık grevine başlayan Şahabi, açlık grevinin 50. gününde uluslararası baskılar sonucu cezasını tamamlamasından 8 ay önce  serbest bırakılmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Kurbanlıklar kaçtı, vatandaşlar kovaladı

SONRAKİ HABER

İsveç Sol Parti: Kadınların düşük ücretle çalıştırılmasına son

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...