15 Ağustos 2018 08:19

İbrahim Kalın: Dalgalanmanın Türkiye’nin ekonomisi ile ilgisi yok

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, haftalık bilgilendirme toplantısında ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Fotoğraf: Murat Kaynak/AA

Paylaş

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda açıklamalarda bulundu. Kalın, “ABD yönetiminin gayrimeşru ve irrasyonel tepkileri nedeniyle bazı dalgalanmalar olduğunu gördük. Bu dalgalanmaların Türk ekonomisiyle bir ilgisi yoktur. Bir psikolojik savaş olarak bazı adımların atıldığını gördük. Aldığımız tedbirler, vatandaşlarımızın bu konuyu sahiplenmesiyle iyiye gidişin dün itibariyle başladığını görüyoruz. Bu gidişin devam edeceği beklentimizdir” diye konuştu. 
 
“Türkiye ekonomik savaştan yana değildir” diyen Kalın, alınan tedbirlerin iyileşme trendini gösterdiğini söyledi. Kalın, “ABD veya başka bir yönetimin kısıtlayıcı yöntemine karşı EuroZone başta olmak üzere özgürlükçü bir sistemden yana olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Bundan sonra temaslarımız da devam edecek” ifadesinde bulundu.

ABD ÜRÜNLERİNE EK VERGİ

Kalın, ABD ürünlerine ek vergi kararı için, “Türkiye ekonomik savaştan yana değildir ancak kurumlarıyla bu saldırıları püskürtmek için gereken adımları atacaktır” dedi.

MERKEL VE MACRON GÖRÜŞMELERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kimi temaslarda bulunacağını belirten Kalın, “Katar Emiri, Sayın Cumhurbaşkanımızla bir araya gelecek. Bu ziyareti biz önemsiyoruz. Katar'ın Türkiye'nin yanında olduğunun bir işaretidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın, bugün öğleden sonra Sayın Merkel ile yarın da Sayın Macron'la telefon görüşmesi olacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın Eylül başında Kırgızistan'a bir ziyareti gerçekleşecek” bilgilerini paylaştı.
 
Kalın, ABD ürünlerinin boykot edilmesini ise milli ve yerli tepki olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

F35 SATIŞLARI

Kalın, ABD’den F35 savaş uçağı alımlarına dair Trump’un yaptırımları için ise, “Sayın Trump'ın imzaladığı madde büyük bir paketin içinde. Şu anda somut bir karşılığı yok. Pilotlarımızın eğitimi devam ediyor. Türkiye F35'lerin sadece müşterisi değil, ortağıdır da” dedi.

YERLİ PARA İŞBİRLİĞİ

Kalın, Çin, Rusya ve İran ile yerli para işbirliği konusunda, “Bunu başka ülkelerle de konuştuk. Merkez Bankaları yetkilendirildiler. Çalışmalar sürüyor. Ciddi bir mesafe alınıyor. Bunu başka ülkelerle de yapabiliriz. Doları tehdit unsuru olarak kullanmak isteyenlere karşı tepki olarak bu arayışın güçlendiğini görüyoruz. Biz bu konuda son derece olumlu bir tutum içerisindeyiz” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de sosyal medya gözaltıları: 3 kişi serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Emrah Serbes davasında gerekçeli karar açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...