26 Temmuz 2018 23:10

Primi yatırılmadı, önlem alınmadı, olan 61 yaşındaki işçiye oldu

İzmir'de inşaat işçisi 61 yaşındaki Mehmet Çelik'in iş cinayetinde yaşamını yitirmesinin ardından skandallar ardı ardına ortaya çıktı.

İş cinayetinde yaşamını yitiren Mehmet Çelik (Fotoğraf, Çelik'in mesai arkadaşları tarafından çekilmiştir)

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir’de inşaat işçisi Mehmet Çelik’in ölümünün ardından skandallar ortaya çıktı. 61 yaşındaki Çelik, yıllardır inşaatlarda çalışmasına rağmen sadece 2 bin 300 prim günü ödendi ve emekli olabilmek için inşaatlarda çalışmaya devam etti. Çalıştığı inşaatta ise gerekli iş güvenliği önlemleri alınmadı, ambulans 1 saat sonra geldi, Şimşek yerde yatarken inşaatta çalışmalar devam etti.

İzmir’in Karabağlar ilçesi Uzundere Mahallesi’nde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları adı altında, Nuhoğlu İnşaat tarafından yürütülen 1500 konutluk Yenitepe projesinin şantiye alanında geçtiğimiz perşembe günü iş cinayeti yaşanmış, beşinci kattan düşen gaz beton parçaları Mehmet Çelik isimli işçinin yaşamını yitirmesine sebep olmuştu.

İş cinayeti sonra, Çelik’in birlikte çalıştığı işçilerle konuştuk. 61 yaşında olan Çelik, inşaatların hemen yanı başındaki gecekondularda ailesi ile yaşıyordu. Yıllardır inşaatlarda çalışmasına rağmen sadece 2 bin 300 civarında prim günü olan Çelik, yaşı geçmiş olmasına rağmen emekli olabilmek için günlerinin dolmasını bekliyordu.

‘BUGÜN DE ÖLMEDİK’

İşçilerin verdiği bilgilere göre, daha önce de çalıştığı işyerlerinde iş kazası geçiren, bacaklarından yaralanan Çelik, bu şantiyede de iş yoğunluğundan kaynaklı ufak çaplı kazalar geçirmiş, merdivenlerden düşmüş. İlerleyen yaşı ve sağlık problemleri dolayısıyla şeflerinden çalışma alanının değiştirilmesini isteyen Çelik’in bu isteği de kabul edilmemiş. Çelik’ten istenilen yerde çalışmaması durumunda işten çıkarılmakla tehdit edilmiş. İşçiler, Çelik’in, hemen hemen her gün paydos sonunda “Bugün de ölmedik” dediğini söylüyor.

‘ŞANTİYEDE ÇALIŞMA DEVAM ETTİ’

İş cinayetinin gerçekleştiği binada yukarı katlardan parça düşmesine karşı önlemlerin alınmamış olduğunu da ifade eden işçiler, “Vincin binaya çarpmasıyla gaz betonlar aşağıya düşmüş. Kaza anında ambulans neredeyse bir saat sonra geldi. Şantiyede bir taraftan çalışma sürüyordu. Mehmet yerde yatarken, şefler beş on metre ilerisinde iş makinelerine kazı yaptırmayı sürdürdü, çalışmalar hiçbir şekilde durdurulmadı. Çelik ilk müdahale ile hayata döndürüldü, sonradan yolda tekrar yaşamını yitirdiğini öğrendik. Ambulans daha kısa sürede gelmiş olsa belki ölmemiş olacaktı ya da içeride bu tür sorunlar için ambulans bekletilse” dediler.

'İŞTEN ATSALAR BİLE İFADE VERECEĞİZ'

Şeflerin emniyetteki ilk ifadesinde ‘Baret takmıyor’ sözlerinin de gerçek olmadığını dile getiren işçiler, “Mehmet eve gidene kadar baretini çıkarmıyordu. Düşen parçalar da baretin önleyebileceğinden büyüktü. Bizler işten çıkarılmayı da göze alarak mahkemede Mehmet lehine ifade vereceğiz. Ona saygımız çok. Sevdiğimiz bir abimiz idi. Bize evinden su ve ekmek getirirdi. Şefler, ‘Allah’ın takdiri’ diyor ama bu bize inandırıcı gelmiyor. Önlem alınmadığı için öldü” dedi.

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI DA EKSİKLERİ RAPORLADI

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonu üyesi mühendisler de kaza yerinde yaptıkları inceleme sonrasında şantiyedeki eksikleri raporladı. Yaptıkları inceleme ilgili gazetemize açıklama yapan komisyon başkanı Mutlu Burak Paksoy, şantiyede iş güvenliği önlemlerinin yetersiz olduğunu, yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliğinde belirtilen hususlara yeterince dikkat edilmediğini vurguladı. Paksoy, yukarıdan düşme ihtimali olan malzemeleri tutmak için gerekli olan güvenlik ağlarının bulunmadığı, bina girişinde yüksekten düşebilecek malzemelerin işçilerin başına düşmesine engelleyici kapalı geçit bulunmadığı, atık malzemelerin binadan tahliyesi için moloz kaydırağının bulunmadığı bilgisini de verdi.

Ayrıca plansız ve programsız şantiye yönetimine de dikkat çeken Paksoy, “Yoğun iş baskısı, taşeronlaşma, ucuz ve niteliksiz personel çalıştırma, aşırı kâr hırsı, örgütsüz işçiler, denetimsizlik, teknik ve idari tedbirlerin alınmaması, iş güvenliğinin zaman kaybı olarak görülmesi gibi nedenlerden dolayı göz göre göre bir emekçinin ölümüne neden olunmuştur. İşçilerin uyarılarına rağmen, altlı üstlü çalışmalara müsaade edilmiş, alt işverenler (taşeronlar) arasında koordinasyon sağlanamamış, herhangi bir tedbir alınmamıştır” dedi.

ŞANTİYE ÇEVRESİNİ TEHDİT EDİYOR

İşçilerin yaşamlarını tehdit eden şantiye, çevredeki yaşamları da tehdit ediyor. Gaziemir Aktepe Mahallesi’nin sınırında bulunan kule vinçlerden birinin halatlarının ucundaki metal parça kontrolsüz hareket etmekten dolayı bir binanın çatısına zarar verdi. Bina sahibi şikayetçi olacağını söyledi. Endişeli olan mahalle halkı daha büyük problemler yaşamaktan korkuyor. İnşaatın şantiyesinde geçen ocak ayında açılan bir çukurda 5 ve 7 yaşlarındaki iki kardeş yaşamını yitirmişti.

ÖNCEKİ HABER

Cinsel saldırı ve istismar mağdurları sırt ağrısı çekenle bir tutuldu!

SONRAKİ HABER

Trump'tan Türkiye’ye yaptırım tehdidi, Türkiye'den de yanıt

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...