12 Temmuz 2018 07:32

2018 Dünya Kupası'nda Fransa-Hırvatistan finaline ilk bakış

2018 Dünya Kupası finalinde karşı karşıya gelecek olan Fransa ve Hırvatistan'a dair tüm notlar, öne çıkan istatistikler...

Fotoğraflar: Gökhan Balcı/AA, Şebnem Coşkun/AA

Paylaş

Rusya’da düzenlenen 2018 Dünya Kupası finalinde Fransa ile Hırvatistan karşılaşacak. Final maçı pazar günü saat 18.00’de Moskova’daki Luzhniki Stadyumu’nda oynanacak.

FİNALE NASIL GELDİLER?

Fransa, C grubunda Avustralya’yı 2-1, Peru’yu 1-0 yendikten sonra Danimarka ile 0-0 berabere kaldı ve 7 puanla grubu lider tamamladı.

2. turda Arjantin’le eşleşen Maviler, sahadan unutulmaz bir maç sonunda 4-3’lük galibiyetle ayrıldı. Fransa çeyrek finalde Uruguay’ı 2-0 mağlup ettikten sonra yarı finalde Belçika’yı tek golle geçti ve finale yükseldi.

D grubundaki Hırvatistan, perdeyi 2-0’lık Nijerya galibiyetiyle açtı. Arjantin’i 3-0, İzlanda’yı 2-1 yenen Hırvatlar, grup maçlarının tamamını kazanan 3 takımdan biri olarak 2. tura kaldı. Son 16 maçında Danimarka’yla karşılaşan Hırvatistan, normal süresi ve uzatmaları 1-1 tamamlanan maçta rakibini penaltı vuruşları sonucunda 3-2’yle geçmeyi başardı. Çeyrek finalde ev sahibi Rusya’yla oynayan Hırvatistan bu kez 2-2 beraberlikle sonuçlanan maçı penaltılarda 4-3 kazandı. Yarı finalde İngiltere ile karşılaşan Hırvatistan, ilk yarısını 1-0 geride tamamladığı maçın normal süresini 1-1 eşitlikle geçtikten sonra uzatmalarda 2-1’lik galibiyetle adını finale yazdırdı.

DÜNYA KUPASI TARİHİNDE NEREDELER?

Fransa, tarihindeki 3. Dünya Kupası finaline yükseldi. 1998’de kendi evinde oynanan kupayı müzesine götüren Fransa, 2006’da finalde İtalya’ya kaybetmişti. 2018, Fransa’nın tamamı son 20 yılda çıkılan 3. final maçı olacak.

Yugoslavya’nın dağılması sonrası futbol sahnesine 1990’da giren Hırvatistan, ilk kez katıldığı 1998 Dünya Kupası’nda üçüncü olmuştu. Yarı finalde Fransa’ya 2-1 kaybeden Hırvatlar, üçüncülük maçında Hollanda’yı 2-1 mağlup etmişti. Hırvatistan daha sonra katıldığı 2002, 2006 ve 2014’teki kupalarda gruptan çıkamadı.

FRANSA’NIN TEKNİK ANALİZİ

Kendi evinde düzenlenen Euro 2016’yı finalde Portekiz’e kaybeden Fransa, dünya futbolunda ‘90’ların ikinci yarısıyla birlikte elde ettiği üst düzey pozisyonu korumayı sürdürüyor. Özellikle Afrika kökenli futbolcularıyla önemli yıldızlar kazanan ve kadro derinliği elde eden Maviler, turnuvaya en güçlü kadrolardan biri olarak geldi. 1998’de kupayı kazanan takımın teknik direktörü olan Didier Deschamps’ın kontrollü futbolu zaman zaman tepki çekse de Arjantin maçı dışında sadece 1 gol yiyen Fransa, Kylian Mbappe, Antoine Griezmann gibi hücum oyuncularının yanı sıra orta sahada N’Golo Kante ve Paul Pogba gibi güçlü ve dinamik isimleriyle dikkat çekiyor. Sağ bek Pavard da, turnuvada Maviler için olumlu sürprizlerden biri olurken Umtiti ve Varane tandemiyle sol bek Lucas Hernandez’in tamamladığı savunma hattı her şeyden önce gençliğiyle dikkat çekiyor.

Santrforda hava toplarına hakim Olivier Giroud ile oynayan Deschamps, Mbappe ve Griezmann’ın desteklediği hücum hattıyla sahaya 4-3-3’e yakın bir formasyonla diziliyor.

Kylian Mbappe ve Antoine Griezmann, üçer golle takımın en golcü isimleri konumunda.

HIRVATİSTAN’IN TEKNİK ANALİZİ

Luka Modric ve Ivan Rakitic gibi iki orta saha maestrosuna sahip olan Hırvatistan, yetenekli kadrosunun hakkını nihayet 2018 Rusya’yla verdi. Zlatko Dalic’in öğrencileri, 3 zorlu 120 dakikadan muzaffer ayrılarak fizik kalitesini de gözler önüne sererken(Bu noktada Brozovic’in de hakkını yememek lazım) hücumda Mario Mandzukic’e destek veren Perisic ve Rebic, atletizmlerinin yanı sıra gole yakınlıklarıyla da rakip takımlar için büyük tehdit oluşturdu. Lovren ve Vida’dan oluşan stoper hattı, turnuva boyunca göz doldururken bekler Strinic ile Vrsaljko’nun hem hücum hem savunma katkısı ideal seviyedeydi. Kaleci Subasic de özellikle Danimarka eşleşmesinde kurtardığı penaltılarla görevini yaptı.

Mario Mandzukic, Luka Modric ve Ivan Perisic ikişer golle takımın gol yükünü çeken isimler konumunda.

MUHTEMEL 11’LER

Fransa: Hugo Lloris; Lucas Hernandez, Samuel Umtiti, Raphael Varane, Benjamin Pavard; N’Golo Kante, Paul Pogba, Blaise Matuidi; Antoine Griezmann, Kylian Mbappe, Olivier Giroud.

Hırvatistan: Danijel Subasic; Ivan Strinic, Domagoj Vida, Dejan Lovren, Sime Vrsaljko; Marcelo Brozovic, Ivan Rakitic, Luka Modric; Ivan Perisic, Ante Rebic, Mario Mandzukic.

KAFA KAFAYA

İki takım bugüne kadar 3 kez karşılaştı. Bu maçların 1’ini Fransa kazanırken 2 maç berabere bitti. Dünya Kupası’ndaki tek maçta Fransa, Hırvatistan’ı mağlup etmeyi başardı. Euro 2004’te ise Fransa ile Hırvatistan grup maçlarında 2-2 berabere kalmıştı. O maçta Fransa’nın gollerini Igor Tudor (kk) ve David Trezeguet atmıştı. Hırvatistan’ın golleri ise Milan Rapajic ve Dado Prso’dan gelmişti.

FİNALE DAİR NOTLAR

* Hırvatistan, Dünya Kupası tarihinde finale yükselen 13. farklı ülke oldu.

* 4 milyon nüfuslu Hırvatistan, 1950’deki Uruguay’dan sonra Dünya Kupası finaline yükselen en küçük ülke oldu.

* Bu finalle, son 4 Dünya Kupası’nda 3. kez finalistlerin tamamı Avrupa takımlarından oluşmuş olacak. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Twitter'da takipçi sayıları neden azalıyor?

SONRAKİ HABER

435 bin kişi ‘denetimli serbestlik’ kıskacında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...