05 Nisan 2011 16:08

YGS fiyasko LGS şüpheli

Çeşitli kentlerde öğrenciler tarafından yapılan eylemlerde YGS skandalına tepki gösterildi.Didim Gençlik Hareketi YGS ile ilgili basın açıklaması ve oturma eylemi yaptı. Didim Merkez Camii önünde toplanan gençler, ellerindeki ‘YGS fiyasko, LYS şüpheli’, ‘Susma haykır, eğitim haktır’ yazılı dövi

YGS fiyasko LGS şüpheli
Paylaş

Didim Gençlik Hareketi YGS ile ilgili basın açıklaması ve oturma eylemi yaptı. Didim Merkez Camii önünde toplanan gençler, ellerindeki ‘YGS fiyasko, LYS şüpheli’, ‘Susma haykır, eğitim haktır’ yazılı dövizlerle sloganlar attı.

Basın açıklamasına Didim Eğitim Sen de destek verdi. Açıklamayı okuyan Aslı Melik daha ilköğretime başlarken iyi öğrenci-kötü öğrenci olarak adlandırıldıklarını söyledi. Çocukluk yıllarından itibaren hayatlarının sınavlarla karartıldığını belirten Melik, “Eğitim piyasalaştırılarak harçlıklarımız çalınırken şimdi de geleceğimiz elimizden alınıyor” dedi.

“Bu kadar zor şartlarda eğitim hayatımızı sürdürmeye çalışırken bir de sınavlardaki hile şüpheleri bizi olumsuz etkiliyor” diyerek sözlerini sürdüren Melik, sistemden kaynaklanan eşitsizlik ve adaletsizliklerin bir an önce giderilmesin istedi. Melik, son olarak YGS’de yaşanan rezaletin derhal açıklığa kavuşturulması gerektiğini kaydetti.

ÖSYM’NİN YENİ BOMBASI!

ÖSYM’nin şifre skandalı İstanbul Kartal’da protesto edildi. Liseli Emek Gençliğinin oluşturduğu Yeter Artık Söz Liselilerde Komitesinin düzenlediği eylem, Kartal ve çevre ilçelerden gelen 150’yi aşkın lise ve dershane öğrencisinin katılımıyla gerçekleşti.

Kartal Meydanı’nda toplanan gençler, sloganlarla yürüyüş yaptı. ‘Parasız eğitim, sınavsız üniversite’ sloganlarıyla coşkulu bir şekilde Kartal Meydanı’na gelen gençler, burada basın açıklamasını gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını okuyan Başak Özer, ÖSYM’nin KPSS skandalından sonra ikinci bombasını patlattığını söyledi. Okulda alınan eğitimin, adaletsiz sınav sistemi için yeterli olmadığını belirten Özer, “Ailelerimiz, kazandıkları 3 kuruş parayla bizleri dershaneye gönderiyor. Ve sizler öğrencilere geleceğinize bakın canınızı sıkmayın diyorsunuz. Size soruyoruz, bu sınavı bizim geleceğimizin merkezine koydunuz ve şimdi de geleceğe bakın diyorsunuz. Bu yüzsüzlük değildir de nedir?​” diye konuştu. Özer, skandalların sorumlularının bulunmasını istedi.

OLAN HARIL HARI DERS ÇALIŞANA OLDU

YGS’deki şifre skandalı’nın ardından yapılan protestolara Şişli Kurtuluş lisesi öğrencileri de katıldı. Lise önünde toplanan öğrenciler çıkış saatlerinin hemen ardından alkış ve sloganlarla okulun önüne çıkarak burada öğrencilere seslendiler. Öğrencilerin ve öğretmenlerinde destek verdiği eyleme sokaktaki halk da alkışlarıyla katıldı. Öğrenciler adına konuşan okul öğrencilerinden İmran Kurt, KPSS skandalının sınav tekrar yapılarak üzerini örtülmeye çalışıldığını hatırlatarak, “Olan harıl harıl ders çalışan bizlere oldu” dedi. Öğrencilerin emeğinin gasbedildiğini söyleyen Kurt, sınav sistemine güvenlerinin kalmadığını ifade etti.

Eğitim sisteminin, gençlere umut vermeyen içi boş bir sistem haline geldiğinin altını çizen okul öğretmenlerinden Ali İhsan Kılıç; “bu eğitim sistemiyle gençlerimizin geleceği karartılıyor. Öğretmenler ve öğrenciler olarak resmi kurumların tutarsız açıklamalarından çok rahatsızız” diye konuştu. Kılıç, “Sadece öğrencilerin değil biz eğitimcilerin ve öğrenci velilerinin de bir araya gelip bu haksızlığı protesto etmemiz gerek” dedi.

GENÇLERİN HALİ NE OLACAK?

Görüşlerini aldığımız öğrencilerden Sinan Tekin yarış atı haline geldiklerini belirttti. İrem Ark ise ÖSYM’nin açıklamasını tatmin edici bulmadığını söyleyerek sınavın iptal edilmesini istedi. Okulun bir diğer öğrencisi Ahmet Aras ise sınavın tamamen saçma olduğunu söyleyerek sınavda herkese özel kitapçıların hazırlanmasının mümkün olmayacağını söyledi.

Fatih Vatan Lisesi öğrencilerinden Gökhan Akyürek ise senelerce çalışıp çabaladıklarını belirterek “Karşılığını bu şekilde alımamız çok üzücü” diye konuştu. ÖSYM’ye güveninin kalmadığını söyleyen Akyürek “Bunu yapanlarda yayınlayanlar da hepsi yandaşlar. Bu şekilde devam ederse bu ülkede okumayı bırakın gençlerin hali ne olacak bilemiyoruz.” dedi. (HABER MERKEZİ)


Kocaeli’de ‘Sınavlar Kalksın Hayat Bize Kalsın’ sloganıyla bir şenlik düzenlendi. Çeşitli okullarda yapılan röportajlardan oluşan sinevizyonla açılan şenlikte eğlencenin yanında liselilerin sorunları ve talepleri ortaya konularak çözüm yolları arandı.

Emek Gençliği adına konuşan S.Mithat Aslan, parasız , bilimsel,demokratik, ana dilde eğitim talebini her yerde dile getirmek gerektiğini ifade etti. Son YGS’de yaşanan skandala da değinen Aslan “Eğitim sisteminin çürümüşlüğü ortadadır. Buna razı olmayıp eylemliliklerimizle düşünmemizi, sorgulamamızı engelleyen bu sisteme karşı mücadele etmeliyiz” dedi.

Liseliler, tiyatronun, müziğin, şiirin olduğu bu şenliğin sınav maratonu içerisinde soluk aldıkları bir gün olduğunu ifade ettiler. Şenlikte, 20-28 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek gençlik kampının tanıtımı da yapıldı. Çeşitli atölyelerin bulunduğu ve panellerin yapılacağı kampın, üretmenin ve paylaşımın kampı olduğu ifade edildi.
Şenlik halaylarla son buldu. (Kocaeli/EVRENSEL)


Eğitim sisteminin her hali problem

ADANA Emek Gençliği YGS’de yaşanan şifre skandalı ile ilgili basın açıklaması düzenledi. Emek Partisi İl Binasında gerçekleşen basın açıklamasını Adana Emek Gençliği Yöneticisi Mert Özçelik okudu. Yaşanılan kopya skandalının ardından dikkatlerin sınav sistemi üzerinde tekrardan yoğunlaştığını söyleyen Sınavın meşruiyetinin tartışılır hale geldiğini söyleyen Özçelik, sınav sisteminin kendisinin kopya skandalları yaşanmasa da problem olduğunu aktardı. Türkiye’de eğitim sistemi ve onun piyasacı içeriğinin bu tarz skandallarla daha fazla göze battığını söyleyen Özçelik, gerici, paralı eğitim sistemine ve onun yöneticilerine bu skandalların yakışacağını belirtti. Gençliğin bu durumu hak etmediğini vurgulayan Özçelik, öğrencilerin yeni bir sistem, yeni bir eğitim anlayışı taleplerini egemenlerin yüzlerine vurduklarını söyledi. YGS, LYS, KPSS ve benzeri bütün sınavların derhal kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Özçelik, isteyen her öğrenciye üniversite okuma imkânlarının sağlanması nı istedi. (ADANA)


‘ÖSYM’nin kendisi skandal oldu’

EĞİTİM SEN Ankara 1 Nolu Şube Başkanı Doğan Kaya, adı sürekli skandallarla anılan ÖSYM’nin artık kendisinin bir skandala dönüştüğünü dile getirdi. YGS’deki şifre iddialarının titizlikle araştırılması gerektiğini belirten Kaya, sınavda görevli eğitim ve bilim emekçilerinin 2 haftadır ödenmeyen ücretlerinin akıbetini sordu.  Kaya dün yaptığı açıklamada, KPSS’de yaşanan kopya skandalının ardından YGS’ye ilişkin şifre iddialarıyla yeniden gündeme gelen ÖSYM’nin artık kendisinin bir skandala dönüştüğünü kaydetti. Kopya skandalının ardından YÖK ve ÖSYM’nin gerçekleri açığa çıkartmak yerine, öğrenciler ve eğitimcileri potansiyel suçlu gören uygulamalar hayata geçirdiğini belirten Kaya, “YGS’de yaşananların bir kez daha göstermiştir ki, YÖK ve ÖSYM, KPSS’de yaşanan kopya skandalını çözme niyetinde değildir” dedi. (Ankara/EVRENSEL)


MİLLİ Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu YGS’deki şifreleme skandalıyla ilgili, “İddialar gerçek dışı şifreleme sözkonusu değil, olamaz da” diye konuştu.

Bakandan önce gerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, genekse Devlet Bakanı Cemil Çiçek’in açıklamalar yaptığını unutmuş olacak ki, kendisinin ÖSYM’nin bağımsızlığına ve tarafsızlığına sayfısı nedeniyle açıklama yapmadığını iddia etti. Çubukçu, daha önce KPSS sınavında yaşanan kopya skandalından sonra ÖSYM’nin gelişen teknoloji ve sistemler karşısında yeterince güvenli bir sınav yapma olanağına sahip olmadığının ortaya çıktığını söyledi. Bakan bu sözüyle d erdaha önce yapılan bütünsınıavlarda şaibe olabileceğini zımnen kabul etmiş oldu.

“Bundan bir siyasi sonuç çıkarmak, bundan kâr elde etmeye çalışmak açıkçası hiçbir şekilde insafla bağdaşmıyor” diyen Bakan Çubukçu, kendi sorumluluklarının da üzerinden atlayarak olumsuzluklardan siyasetçileri sorumlu tutmayı da insafsızlık olarak nitelendirdi.

Çubukçu, ÖSYM Başkanı Ali Demir’in açıklamalarının kendisi açısından tatmin edici olduğunu söyledi.

KURUMUN GÜVENLİĞİ HERŞEYDEN ÖNEMLİ!

Herkesin Kurum’un güvenirliğini ve saygınlığını korumaya kendileri kadar özen göstermesi gerektiğini savunan Çubukçu, bir soru üzerine ÖSYM‘nin taraflı, bazı kişileri kayırma amaçlı hareket ettiği iddialarını kabul etmediğini söyledi. (ANKARA)


LYS BAŞVURU TARİHİ DEĞİŞTİ

ÜNİVERSİTE adayları dikkat! ÖSYM, üniversiteye girişte ikinci aşama sınavı olan Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) başvuru tarihlerini değiştirdi. Buna göre başvurular 25-29 Nisan 2011 tarihleri arasında alınacak.

DEĞİŞİKLİĞİN ŞİFRE SKANDALIYLA BAĞLANTISI!

ÖSYM, LYS’lere başvuru tarihlerini 18-27 Nisan 2011 olarak duyurmuştu. Başvurular, 25-29 Nisan 2011 tarihleri arasında yapılabilecek.

ÖSYM’nin, sınava başvuru tarihlerini değiştirme kararını, YGS’deki şifre skandalından önce aldığı iddia edildi.
(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tunus halkı acil taleplerine yanıt verilmesini bekliyor

SONRAKİ HABER

Öldürülen gazetecilerin acısı hâlâ taze

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa