05 Nisan 2011 15:41

İşsizlik Sigortası Fonu böyle yağmalanıyor

Kurulduğu günden beri sermayenin iştahını kabartan İşsizlik Sigorta Fonu’ndan İŞKUR’un projelerinde görev alan özel eğitim kurumlarının da nemalandığı ortaya çıktı. 27 yaşındaki Ayşe Kızkapan, İşsizlik Fonu’ndan finanse edilen “İstidam Garantili İşgücü Yetiştirme Kursları”ndan birine gitti. Kursun ardından

İşsizlik Sigortası Fonu böyle yağmalanıyor
Paylaş

NAYLON SİGORTA YAPMIŞLAR

Ayşe Kızkapan dün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda suç duyurusunda bulunmadan önce KESK Merkez Yönetim Kurulu üyeleriyle basın toplantısı gerçekleştirdi. Ankara’da İŞKUR’un “İstidam Garantili İşgücü Yetiştirme Kursları”nı veren bir özel eğitim kurumunda 50 saatlik yönetici asistanlığı kursunu başarıyla tamamlayarak sertifika almaya hak kazandığını anlatan Kızkapan, “yüzde 20 istihdam garantili” kursu veren kurumdan “Kusura bakmayın, size uygun iş yok” yanıtı aldığını söyledi.

Kendisine gelen çağrı üzerine İŞKUR Genel Müdürlüğü’ne gittiğini belirten Kızkapan, eğitim aldığı kuruma bağlı Samsun’daki bir işyerinde 30 gün sigortalı gösterildiğini fark ettiğini, bunun üzerine İŞKUR tarafından imzalanması istenen belgeleri imzalamadığını anlattı. Birlikte kursa katıldığı 80 kişiden 16’sının da kendisi gibi “naylon sigortalı” gösterildiğini iddia eden Kızkapan, konu hakkında yargıya başvuracağını bildirdi.

MIZRAK ÇUVALA SIĞMADI

KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar da, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından “İşsizliği azaltmak, istihdamı arttırmak” amacıyla düzenlendiği savunulan kurslara ilişkin yolsuzluk iddialarının artık gizlenemez duruma geldiğini söyledi. Çınar, İşsizlik Fonu’nun talanı anlamına gelen kurs projesinin “işsizliği azaltmak bir yana, AKP yandaşlarına yeni vurgun kapısı” açtığını dile getirdi. Çınar, “İşsizlerin umutları da, İşsizlik Fonu gibi yağma ediliyor” dedi.

KURSLAR SON 3-4 AYDA YAPILMIŞ

İŞKUR İl Müdürlükleri’nin proje için ayrılan bütçenin tamamını yıl sonunda kullanma zorunluluğuna dikkat çeken Çınar, bu nedenle kursların çoğunun yılın son 3-4 ayında yapıldığını belirtti. Çoğunluğunu mülki amirler ve işveren temsilcilerinin oluşturduğu İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları’nın proje için ayrılan fonu hibe edilmiş bütçe gibi kullandığını ifade eden Çınar, özellikle mülki amirlerin hükümet partisinin il ve ilçe teşkilatı gibi çalışmasının kendilerini kaygılandırdığını söyledi. Bazı İŞKUR İl Müdürlüklerinin iddialar nedeniyle teftişten geçtiğini belirten Çınar, 6111 Sayılı Torba Yasa ile fonun amaç dışı kullanımının daha da artacağından endişe duyduklarını dile getirdi. (Ankara/EVRENSEL)


YANIT BEKLEYEN SORULAR

* Bugüne kadar iş edindirme garantili kaç meslek edindirme kursu açıldı? * Kaç özel eğitim kurumu ile çalışıldı? Bu kurumlarının açık ticari unvanları ve sahipleri kimlerdir? * Kursiyerlere ve eğitim kurumlarına bugüne kadar yapılan ödeme ne kadardır? * Kurslar kapsamında işe yerleştirilenler ne kadar süre çalışmışlardır? * Bakanlıkça tespit edilen hayali işe giriş-çıkış gibi işlemler var mıdır? * İŞKUR’a atanan 4/B’li sözleşmeli personelin maaşı İşsizlik Sigorta Fonu’ndan mı karşılanıyor?


FON İŞTAH KABARTIYOR

2010 yılı sonu itibariyle İşsizlik Sigorta Fonu’nda biriken toplam miktar 60.6 milyar TL’ye ulaştı. Fondan işsizler için kullanılan miktar ise yaklaşık 3.8 milyar TL. Daha önce GAP’ın tamamlanması adına hükümet tarafından fondan kaynak çekilmişti. Söz konusu düzenlemede “GAP öncelikli olmak üzere ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmeye yönelik altyapı yatırımlarının finansmanı için” denilerek fonun yağmasının ucu açık bırakılmıştı. Son olarak yürürlüğe giren 6111 Sayılı Torba Yasa ile de fonun “istihdamı arttırma”, “nitelikli işgücü yetiştirme” adı altında sermayeye aktarımının önü açılmıştı.

ÖNCEKİ HABER

TCDD yeni kazalara davetiye çıkartıyor

SONRAKİ HABER

Tunus halkı acil taleplerine yanıt verilmesini bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...