19 Mart 2018 17:53
Son Güncellenme Tarihi: 19 Mart 2018 20:20

ABD: Menbic'ten çekilmiyoruz

ABD Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada 'Afrin'de askerimiz yok ama Menbic'deyiz çekilmiyoruz' denildi.

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Afrin'den son 48 saattir gelen haberler nedeniyle derin endişe duyduklarını açıkladı. Nauert'in yaptığı yazılı açıklamada, "Yağma haberleri de bizi kaygılandırıyor" ifadesi yer aldı. ABD Savunma Bakanlığından yapılan açıklamalarda ise Suriye’nin kuzeybatısındaki durumdan kaygılı oldukları vurgulandı ve "Tarafları masum sivilleri korumaya davet ediyoruz" denildi. Pentagondan ayrıca "Afrin'de askerimiz yok ama Menbic'deyiz çekilmiyoruz. Bütün taraflara ABD güçlerinin orada olduğunu ve Menbic'de kalmaları için gerekli tedbirleri alacağımızı hatırlattık" açıklaması yapıldı.

PENTAGON: MENBİC'TEN ÇEKİLMİYORUZ

ABD Savunma Bakanlığı'ndan Menbic ve Afrin'le ilgili açıklama geldi. Açıklamada, ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü  Albay Manning "Tüm tarafları IŞİD'le mücadeleye odaklanmaya çağırıyoruz. Afrin'de askerimiz yok ama Menbic'deyiz çekilmiyoruz. Kuzey Batı Suriye'deki durumdan kaygılıyız. Bütün taraflara ABD güçlerinin orada olduğunu ve Menbic'de kalmaları için gerekli tedbirleri alacağımızı hatırlattık" ifadelerini kullandı

Sözcü, "Menbic’deki SDG güçlerini hedef alması durumunda sahadaki ortaklarınızı koruyacak mısınız?" sorusuna "Biz bütün taraflara ABD güçlerinin orada olduğunu ve orada kalmaları için gereken tedbirleri alacağımızı hatırlattık" yanıtını verdi.

Manning kuzeybatı Suriye’deki durumdan kaygılı olduklarını belirtirken "Tarafları IŞİD ile mücadeleye odaklanmaya, masum sivilleri korumaya davet ediyoruz" çağrısını yaptı. Yoğun nüfuslu bölgelerde yaşanan çatışmaların da halka zarar verebileceğini ve bunun sınır bölgelerinin daha ilerisindeki bölgelerde insani durumun daha da kötüleşmesine neden olacağını söyledi.

Konuşmasında "Tüm tarafların dikkatini IŞİD'le mücadeleye vermesini istiyoruz. Türkiye’nin meşru güvenlik kaygılarını anlıyoruz. Türkiye sınırlarından aktif bir isyan olan tek NATO ülkesidir" diyen sözcü, Türkiye ile yakın temas içinde olduklarını da belirtti.

NEUERT: ENDİŞELERİMİZİ TÜRK YETKİLİLERE DEFALARCA İLETTİK

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert açıklamasında, "Türk ordusu ve Türkiye destekli muhaliflerin saldırı tehdidi üzerine, nüfusunun çoğu Kürt olan Afrin'in boşaltıldığı anlaşılıyor" ifadelerini kullandı ve ekledi:

"Birleşmiş Milletler Afrin'i terk eden ve artık gıda ile barınma gibi temel ihtiyaçlarını gidermek için yardıma ihtiyacı olan nüfusun yüz binlerle ifade edildiğini duyurdu."

Suriye'nin kuzeydoğusunda "faaliyet gösteren aktörler" olarak tanımladığı Türkiye, Rusya ve Suriye hükümetinin yerlerinden edilen insanlara insani yardım sunması gerektiğini belirten Nauert, bu kişilerin bir an önce evlerine dönmesinin sağlanmasını talep etti.

Sözcü Nauert, Afrin'e yönelik endişelerini Türk yetkililere defalarca ilettiklerini söyledi ve şunları ekledi:

"NATO müttefikimiz Türkiye'ye taahhütlerimize bağlıyız ve bu bağlılık Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarını da içeriyor. Aynı zamanda IŞİD'i yenme hedefimize ve Suriye'nin doğusundaki partnerlerimiz Suriye Demokratik Güçleri'ne de bağlıyız. Afrin dahil olmak üzere Suriye'nin batısındaki çatışmalar IŞİD'i yenme hedefinin dağılmasına yol açmaktadır."

 

 

 

 

 

 

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: İDDİALAR TEMELDEN YOKSUN

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise ABD'nin harekatın amacını hala idrak edemediği belirterek, "Afrin'de teröristlere karşı yürütülen harekatın DEAŞ ile mücadeleye zarar vereceği iddiası da her türlü temelden yoksun" denildi.

Bakanlığın açıklaması şöyle.

"ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün Afrin’deki durum hakkında bugün yaptığı açıklama, ABD makamlarının Zeytin Dalı Harekatı’nın gerekçesini, amacını ve mahiyetini hâlâ idrak edemediklerini veya maalesef anlamak istemediklerini göstermektedir. Zeytin Dalı Harekatı, bir terörle mücadele harekatıdır. Harekat, kesinlikle sivil halkı hedef almamakta, bilakis sivil halkı bir terör örgütünün baskı ve tahakkümünden kurtarmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, sivillerin zarar görmemesi için gerekli tüm önlemler alınmış, sivil halka insani yardım erişimi sağlanmıştır.

Afrin’de teröristlere karşı yürütülen harekatın DEAŞ ile mücadeleye zarar vereceği iddiası da her türlü temelden yoksundur. Suriye’de terörizmle mücadeleye asıl zarar veren yaklaşım, terörist bir gruba karşı bir başka terör örgütünün kullanılması ve bu terörist grubun kendi bölücü gündemini ilerleterek sahada oldubittiler yaratmasına, demografik değişiklikler yapmasına gözyumulmasıdır."

KALIN, 'ABD İLE ANLAŞTIK' DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, bugün Al Jazeera English kanalında Afrin'de yaşanan gelişmeler ve Menbic konusunda ABD ile süren müzakereler konusunda açıklamalarda bulunmuştu.

Kalın, Menbic'e dair, "Genel bir anlaşmaya vardık. Şimdi bu anlaşmanın uygulanmasını bekliyoruz. Eğer bu anlaşma uygulanırsa, ABD ile karşı karşıya gelmemiş olacağız. Şimdi, Amerikalıların Rakka operasyonu tamamlandığında söylediği gibi, bu unsurları bölgeden çekmesini bekliyoruz" ifadelerini kullanmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Irak hükümeti maaşları gönderdi

SONRAKİ HABER

İzmir'de yaşayan Suriyeli kadın şairler: Şiirlerimizi kaybettik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...