19 Mart 2018 07:06
Son Güncellenme Tarihi: 19 Mart 2018 12:08

Afrin’de ÖSO yağması

Afrin kent merkezine giren ÖSO gruplarının, göç etmek zorunda kalan binlerce Afrinlinin ev ve dükkanlarını yağmaladıkları görüntüler büyük tepki çekti

Paylaş

TSK’nin operasyonu kapsamında önceki gün Afrin kent merkezine giren ÖSO gruplarının, göç etmek zorunda kalan binlerce Afrinlinin ev ve dükkanlarını yağmaladıkları görüntüler büyük tepki çekti. 

Fransız haber ajansı AFP, cihatçı gruplardan oluşan ÖSO’nun militanlarının yağma faaliyetlerini abonelerine geçti. Fotoğraflarda ÖSO’luların pikaplar içerisine gıda, keçi, battaniye doldurduğunu ve hatta motosikletlere yükleyerek kentten çıkardıkları görülüyor.

ATEŞE VERDİLER

ANF’nin haberine göre sivillerin geride kalan otomobillerinin ise özellikle traktörlere yüklenerek götürüldüklerini duyurdu. Bazı görüntülerde ise ev ve iş yerlerinin ateşe verildiği görüldü. Yağmalama iddialarıyla ilgili Alman haber ajansı dpa’ya konuşan YPG sözcüsü Brossik el Hassakeh de, “Evlerimizi yağmalıyor, kurumlarımızı yakıyor, heykellerimizi yıkıyorlar. IŞİD’in yaptığının aynısı yapıyorlar” dedi.

AFRİN'DEKİ YAĞMA HABERLERİ İLE İLGİLİ İBRAHİM KALIN’DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, TSK ile birlikte Afrin'e giren ÖSO'nun evleri ve dükkanları yağmaladığı iddialarını ciddiye aldıklarını ve olayın incelendiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, Afrin'de Türkiye destekli OSÖ mensupları ile ilgili yağmalama haberlerini ciddiye aldıklarını ve olayları ciddi bir şekilde incelediklerini söyledi.

Konuyla ilgili CNN International’ın canlı yayında sorularını yanıtlayan Kalın, "Biz bu haberleri ciddiye alıyoruz. Bu olayları araştırıyoruz. Görünen o ki bu olaylar yaşanmış. Bazı gruplar komutanları tarafından verilen emirlere muhtemelen uymadılar. Biz bunu çok ciddi bir şekilde inceliyoruz çünkü Afrin operasyonundaki asıl amacımız en başından bu yana Afrin’de yaşayan insanlara emniyet ve güvenlik sağlamak oldu" diye konuştu.
Kalın ayrıca "gerekli önlemlerin besbelli alınacağını" da sözlerine ekledi.
 

AFRİN’DE PATLAMA: 11 KİŞİ ÖLDÜ

Öte yandan dün Afrin’deki bir binada meydana gelen patlamada en az 11 kişi öldü. DHA’nın haberine göre Afrin kent merkezindeki 4 katlı binada bulunan el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu 7 sivil ile Özgür Suriye Ordusunun (ÖSO) 4 militanı yaşamını yitirdi.

Londra Merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise pazar günü en az 40 ÖSO’lunun öldürüldüğünü ileri sürdü.

AFRİN EYLEMLERİ

TSK ve ÖSO’nun Afrin kent merkezine girmesi Avrupa kentlerinde yaşayan Kürtler tarafından protesto edildi. Almanya’nın başkenti Berlin’de miting düzenlendi. Mitingde, “Erdoğan’la anlaşmayın. Silah ithalatını durdurun. Afrin’i savunun!” pankartı açıldı. 

Berlin NAV-DEM ise yaptığı açıklamada, eylemlerinin kesintisiz bir şekilde devam edeceğini ve bugünden itibaren Federal Almanya parlamentosu önünce açlık grevi başlatacaklarını belirtti.

Hamburg’da bine yakın kişinin katıldığı bir etkinlik düzenlendi. Gecede tertip komitesi adına yapılan konuşmada, Afrin’de NATO’nun silahlarıyla insanlık suçu işlendiği belirtildi. 

Almanya’nın farklı kentlerinde de çeşitli eylemler yapıldı. 

‘ULUSLARARASI TEPKİ GÖSTERİLMELİ’

İsveç Çevre Partisi Yeşillerin Avrupa Parlamenteri Bodil Cebellos da yazılı bir açıklama yaparak, Avrupa Birliği ve aralarında İsveç’in de bulunduğu AB üyesi ülkelerin hükümetleri ve dışişleri bakanlarının Afrin’de yaşananları kınama cesareti gösteremediklerini söyledi ve bunun her fırsatta insan hakları ve uluslararası hukuktan söz eden AB ve üye ülkeleri için utanç verici olduğunu ifade etti. 

Cebellos, “İsveç, Avrupa Birliği ve uluslararası toplum açıkça tutum almalı” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kitap fuarlarına katılım ve ilgi her yıl artıyor

SONRAKİ HABER

En pahalı il İstanbul, en ucuz iller Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...