06 Mart 2018 15:56

Sibaş’ta sendikalaşan işçiler işten atıldı

Aydın'ın Söke ilçesinde kurulu Sibaş Gıda fabrikasında Tek Gıda-İş Sendikasına üye olan işçiler işten atıldı.

Paylaş

Mahmut KARAKELLE
Aydın

Aydın'ın Söke ilçesine bağlı Akçakonak Mahallesi’nde faaliyet gösteren Sibaş Gıda işçilerinin, Tek Gıda-İş’e üye olmasıyla işten atmalar başladı. Bunun üzerine bir araya gelerek süreci değerlendiren işçiler, arkadaşları geri alınana ve sendika hakkı tanınana kadar mücadele edeceklerini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde fabrikanın hukuksuz bir şekilde işçi çıkarmasını protesto etmek için bir araya gelen yaklaşık 50 işçi anayasal hakları olan sendika için mücadele yürüttüklerini ifade etti. Fabrika yöneticilerinin e-devlet şifrelerini isteyerek sendikaya üye olup olmadıklarını kontrol etmek istediklerini dile getiren işçiler, e-devlet şifrelerini vermek istemeyen arkadaşlarının işlerine son verildiğini söyledi. Yaklaşık 7 yıldır fabrikada çalıştığını ifade eden Muhammet Yıldız, sendika gelene kadar birçok arkadaşının haklarının ne olduğunu dahi bilmeden kara düzen çalıştırıldıklarını ifade etti. Yıldız, “Hakkınız olan fakat yöneticinin işine gelmeyen bir iş yaptığınızda ‘İşte kapı orada’ diyerek kapıyı gösterirlerdi. İşte biz bu keyfiyete karşı sendikaya üye olduk. Amacımız üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. O fabrika bizim de ekmek teknemiz. Biz yasanın emrettiği haklarımızı istiyoruz, mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Bir işe başlamak bitirmenin yarısı ise inanmak başarmanın tamamıdır” diye konuştu.

‘FABRİKAYI KAPATIRIZ’ TEHDİDİ

Fabrika yöneticilerinin “Fabrikayı kapatırız, sizler de işsiz kalırsınız” şeklinde tehditler savurduğunu söyleyen işçiler “Hiçbir şekilde sendikayı kabul etmeyeceklerini söylediler” dedi. Konuyla ilgili açıklama yapan sendika Baştemsilcisi Ayten Ulutaş, “Biz sadece yasal haklarımızı istiyoruz. Yöneticilerin keyfiyetine göre değil kendi haklarımızı savunabileceğimiz bir çalışma ortamı istiyoruz. Birçok arkadaşımız baskı altına alınarak sindirildi ve işten çıkarıldı. Biz davamızın arkasındayız, davamızdan asla vazgeçmeyeceğiz, işten çıkarılan arkadaşlarımız geri alınıncaya kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz” diye konuştu.

‘ÇALIŞMA SİSTEMİ KÖLELİK DÜZENİ’

Tek Gıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Adem Çınkır, işyerindeki çalışma sistemini “Kölelik Düzeni” olarak nitelendirerek işçilerin despotça bir yönetim tarzıyla karşı karşıya kaldığını vurguladı. Çınkır, “İşten atılan arkadaşlarımız için işe iade davası açtık. Sendikal faaliyetleri engelledikleri için gerekli hukuki işlemleri başlattık. Biz Sibaş Gıda fabrikasını, işten çıkarmalara son verme konusunda uyarıyoruz, işten atılan arkadaşlarımızı tekrardan işe almaya davet ediyoruz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Sit alanındaki Doğançay Tren İstasyonu'nda üst geçit inşaatı

SONRAKİ HABER

Genel-İş'in İzmir'deki iş bırakma eylemi ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...