03 Mart 2018 10:48

Yunanistan ile yeni kriz: İki Yunanistan askeri tutuklandı

Türkiye sınırına yoğun sis nedeniyle yanlışlıkla geçtiklerini söyleyen 2 Yunanistan askeri tutuklandı. Yunanistan iade talep ediyor.

Paylaş

Türkiye ile Yunanistan’ın kara sınırını oluşturan Meriç Nehri’ndeki Karaağaç bölgesinde devriye gezen iki Yunanistan askeri gözaltına alındı, “Askeri casusluğa teşebbüs” ile suçlanan askerler çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Yunanistan’dan tepki geldi. İade için girişimler başladı. Askerler savunmasında sis olduğu için sınırı yanlışlıkla geçtiklerini söyledi. 

YUNANİSTAN İADE İSTİYOR

Yunanistan Kara Kuvvetlerinden yapılan açıklamada da iki askerin Karaağaç bölgesinde yoğun sis nedeniyle yolunu kaybettikleri ve yanlışlıkla Türkiye’ye geçtikleri belirtilmişti.

Aynı açıklamada, Yunanistan askerlerinin iadesi için Türkiye ve Yunanistan makamları ve dışişleri bakanlıkları arasında görüşmelerin başlatıldığı belirtiliyor. Yunanistan medyasındaki haberlere göre Yunanistan Genelkurmay Başkanı Evangelos Apostolakis ile Türkiye mevkidaşı Hulusi Akar arasında iki ayrı telefon görüşmesi yapıldı.

Yunanistan tarafından yapılan açıklamalarda bu tür olayların olağan olduğu, gerek Türkiye gerekse Yunanistan tarafında sınırı yanlışlıkla geçen askerlerin iade edildikleri belirtiliyor.
Aynı kaynaklar, iki ülkenin dışişleri bakanlıkları arasında askerlerin iadesini öngören görüşmelerin sürdürüldüğünden söz ediyor.

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Dimitris Tzanakopulos, gözaltına alınan iki askerin sınır ihlali nedeniyle Türkiye’de yargılanacakları bilgisini verdi.Ancak bu yargılamanın olağan prosedür çerçevesinde bulunduğunu ve askerlerin  bir an önce Yunanistan’a iade edilmelerinin beklendiğini da sözlerine ekledi. 

TAKAS İDDİALARINA YANIT

Tzanakopulos, Türkiye'de tutuklanan askerlerin, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Yunanistan'a kaçan Türk subayların iadesi için kullanılmasından endişe edip etmediklerine dair soruya ise şu yanıtı verdi: “Yunan hükümetinin olası bir takas konusunda Türkiye ile müzakerelere girme ihtimaline dair çeşitli senaryoları sabahtan beri duyuyorum. Bunlar üzerinde yorum yapmaya değmeyecek casusluk ve komplo teorileri” dedi. 

15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası Yunanistan'a sığınan sekiz askerin Türkiye'ye iade edilmemesi iki ülke arasında gerginlik yaratmıştı. 

ASKERLER CASUSLUK SUÇLAMASINI KABUL ETMEDİ

Tutuklanan teğmen Angelos Mitretodis (25) ile astsubay çavuş Dimitris Kouklazis (29), sınırı sis olduğu için yanlışlıkla geçtiklerini ifade ederek casusluk suçlamasını kabul etmedi. 

Yunan askerlerden teğmen Mitretodis, “Casusluk yapan kişi karlı havayı seçer mi? Zaten yürürken karda izimizi belli ediyoruz. Türk tarafına nasıl geçtiğimizi fark etmedik” dedi. 

KAÇMA ŞÜPHESİYLE TUTUKLANDILAR

Edirne Sulh Ceza Hâkimliği tarafından tutuklanan 2 Yunanistan askeri için mahkeme, 'kaçma şüphesi'ni göz önüne aldı. Mahkeme kararında, şöyle denildi:

”Şüphelilerin Türkiye'de bir adreslerinin bulunmaması nedeniyle serbest bırakıldıklarında kaçma şüphelerinin bulunduğuna ilişkin kanaat, delillerin henüz tam toplanmamış oluşu ve elektronik materyaller konusundaki inceleme devam etmesi nedeniyle delil karartma şüphesi bulunduğuna ilişkin kanaat, şüphelilerin üzerine atılı suçun vasfı ve mahiyeti, işleniş şekli nedeniyle adli kontrol tedbirlerinin somut olayda yetersiz kalacağı anlaşıldığından şüphelilerin tutuklanmasına karar verişmiştir."  

YUNANİSTAN BASINI NE DİYOR?

İki Yunanistan askerinin durumu, Yunan gazetelerinin ön sayfalarından duyuruldu.
 
Kathimerini gazetesi, "Korku filmi gibi" başlığıyla manşetten verdiği haberinde, iki Yunan askerinin "bölgede devriye gezerken rastladıkları meçhul ayak izlerini takibi sırasında Türk topraklarına geçtiklerinin farkına varamadıklarını" yazdı.

'ANKARA, TESADÜFİ BİR OLAYI DİPLOMATİK KRİZE DÖNÜŞTÜRÜYOR'

Ta Nea gazetesi: "Yunan askerleri için gerilim" başlığı altındaki haberinde "basit bir devriye, sıcak temasa dönüştü" görüşüne yer verdi. Konuyla ilgili diğer gazetelerin manşetleri ise şöyle:
 
Ethnos gazetesi: "Diplomatik Gerilim"
 
Eleftheros Typos gazetesi : "Meriç'te Türk Tuzağı" - "Ankara, tesadüfi bir olayı diplomatik krize dönüştürüyor"
 
Eleftheros Typos'un arka sayfasında yer alan bir karikatürde ise telefondaki ses, "Yok artık casuslukla suçlamayın bari" derken, yanıt verenin "Türkiye'de üç suç vardır. Casusluk, terör ya da darbecilik, hangisini tercih edersiniz" ifadeleri resmediliyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İSKİ'den 4 ilçede su kesintisi açıklaması

SONRAKİ HABER

Meral Akşener: CHP ile ittifak yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...