TTB Yöneticisi 8 hekim adli kontrol uygulamasıyla serbest

Savaşa karşı açıklamaları nedeniyle gözaltına alınan 8 TTB yöneticisi adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı.

05 Şubat 2018 10:34
Son Güncellenme Tarihi: 05 Şubat 2018 14:53
Paylaş

Savaşa karşı yaptıkları açıklama nedeniyle gözaltında bulunan 8 TTB yöneticisi savcılığa sevk edildi. Savcılık ifadeleri sonrasında 8 TTB Merkez Konsey üyesi adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakılmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme 8 hekimin adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakılmasına karar verdi.  

“Savaş bir halk sorunudur” açıklaması nedeniyle geçtiğimiz hafta evleri basılarak gözaltına alınan Tük Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel ile TTB MK üyeleri hekimler Selma Güngör, Hande Arpat, Taner Gören, Funda Obuz, Yaşar Ulutaş, Bülent Nazım Yılmaz ve Sezai Berber, Ankara Adliyesi'ne getirildi.

KESK EŞ Başkanı Aysun Gezen ve KESK ile bağlı sendikaların yöneticileri, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, DİSK Başkanı Kani Beko, İHD Başkanı Öztürk Türkdoğan, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan’ın yanı sıra CHP ve HDP milletvekilleri hekimlere destek vermek için adliyedeydiler. Dört hekimde emniyette ifade vermeyi ve yöneltilen suçlamaları reddederek savcılıkta ifade vereceklerini belirttiler. 

TTB Merkez Konseyi üyeleri savcılık ifadeleri sonrasında adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakılmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi.  Mahkeme 8 hekimin adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakılmasına karar verdi.  

TÜKEL: BİZ HEKİMLİK DEĞERELERİNİ SAVUNUYORUZ

Adliye çıkışında kısa bir konuşma yapan Raşit Tükel “Biz bu süreçte TTB’ye destek olan herkese teşekkür ediyoruz. Biz hekimlik değerlerini savunuyoruz. Bunu her koşulda her ortamda savunuyoruz. Hekimlik değerleri yaşamdan yana, barış iklimini oluşturmaktan yana. Daha önce söylediğimizi yine söylüyoruz. Bundan sonra da söyleyeceğiz” dedi.

TTB BİNASINDA ÇİÇEKLERLE KARŞILANDILAR

Adliye çıkışında beraberinde aileleri, avukatları, milletvekilleri, sendika, meslek ve kitle örgütü temsilcileri hekimler ile TTB binasına gelen yöneticiler, çiçekler ve alkışlarla karşılandı. Grup daha sonra TTB Toplantı Salonu’nda biraraya geldi.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, burada kısa bir konuşma yaptı. Gözaltı sürecinin TTB tarihinde hiç rastlanmayan bir durum olduğunu ancak hekimlik mesleğinin değerlerinin savunulmasının çok sık rastlanan bir durum olduğunu belirten Tükel, şöyle konuştu:

“Bu değerler sadece bizimle savunulmuş değerler değil. Nusret Fişekler, Erdal Atabekler, Füsun Sayekler bu değerleri savundu bugüne kadar. Şimdi bizler savunuyoruz. Bunlar koşula bağlı değerler değil, hekimlik değerleri, evrensel değerler. Yaşama, yaşatmaya ait olan değerler. Barışı, özgürlüğü savunan değerler. Biz bunu savunduk. Baskılar bunları savunmamızı engelleyemez. Şu noktada da engellemediğini söylemek istiyorum.

Türkiye’de barşı ortamının oluşması için, özgürlükler için, laik, demokratik bir ülkede yaşamak için gerekli mücadeleyi sağlık alanında, sağlıktan bakarak veriyoruz. Bu süreçte bize destek olan, bizi yalnız bırakmayan, gözaltı sürecinde bizi çok güçlü kılan bütün kişilere, kurumlara, sizlere çok teşekkür ediyoruz. Bu mücedeleyi geçmişten geleceğe doğru sürdüreceğimize burada bir kez daha söz veriyoruz.”
 

Türkiye’nin Afrin’e başlattığı operasyonuna karşı, “Savaş bir halk sağlığı sorunudur” açıklamasında bulunan TTB yöneticilerinin haklarında soruşturma başlatılmasının ardından ve 30 Ocak günü evlerine, hastane odalarına ve TTB'ye baskın düzenlenmiş ve gözaltına allınmışlardı. TTB yöneticilerinden Sinan Adıyaman, Şeyhmus Gökalp ve Ayfer Horasan geçtiğimiz günnlerde adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. (Ankara/EVRENSEL)

 


DİYARBAKIR’DA KESK,DİSK VE TMMOB’ DEN AÇIKLAMA: TTB’NİN YANINDAYIZ

Kamu Emekçileri Sendikası Konfedrasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikası Konfederasyonu (DİSK), Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası (TMMOB)  Diyarbakır bileşenleri, Türk Tabipler Birliği (TTB)’nin “Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur” başlığı ile uyayınladığı bildiriye desteklerini açıklayarak, bildiriyi imzaladı. 

KESK, DİSK ve TMMOB Diyarbakır bileşenleri 11 Merkez Konseyi üyesinin gözaltına alınmasına neden olan TTB’nin “Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur” başlık bildirisine destek vererek, bildirinin altına imza attıklarını deklare etti. Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi’nde biraraya gelen KESK, DİSK ve TMMOB Diyarbakır bileşenleri konuya ilişkin basın toplantısı düzenledi. 

‘TTB’NİN TUTUMU DEMOKRATİKTİR’

Toplantıda konuşan Büro Emekçileri Sendikası Eş Başkanı Bedirhan Çetinkaya, TTB’nin “Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur” başlıklı bildirisinin ardıdan TTB Merkez Konseyi Üyesi 11 kişinin gözaltına alındığını bunlardan 3’ünün gözaltı işleminin ardından serbest bırakıldığını hatırlattı. TTB’nin bildirisindeki talep ve tutumu “masumane ve demokratik bir tutum” olarak niteleyen Çetinkaya, “Ama maalesef AKP hükümeti tabiplerin, hekimlerin bu beyanı bile kabul etmeyerek 11 Tabip Odası Merkez Konseyi üyesi gözaltına almıştır. Bizler de yapılan saldırıyı bir kez daha buradan kınıyoruz” dedi. 

‘BARIŞ İKLİMİNE SAHİP ÇIKMAK BİRİNCİ GÖREVİMİZ’

Çetinkaya’nın ardından KESK, DİSK ve TMMOB Diyarbakır bileşenleri adına Makine Mühendisleri Odası Başkanı Doğan Hatun, TTB’nin “Savaş Bir Halk Sorunudur” başlıklı bildirisinde yeralan şu ifadeleri okudu:  “Biz hekmler uyarıyoruz. Savaş, doğada ve insanda tahribat yapan, toplumsel yaşamı tehdit eden, insan eliyle yaratılan bir halk sağlığı sorunudur. Her çatışma, her savaş; fiziksel, ruhsal, sosyal ve çevresel sağlık açısından onarılmaz sorunlara yol açarak büyük bir insani dramı da beraberinde getirir. Yaşatmaya ant içmiş bir mesleğin mensupları olarak, yaşamı savunmanın, barış iklimine sahip çıkmanın birincil görevimiz olduğunu aklımızdan çıkarmıyoruz. Savaşla baş etmenin yolu, adil, demokratik, eşitlikçi, özgür ve barışçıl bir yaşam kurmak ve bunu sürekli kılmaktır. Savaşa hayır, barış hemen şimdi!”dedi. (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Trabzon’da yolcu otobüsü çocuk parkına düştü

SONRAKİ HABER

İfade veren Avukat Kemal Aytaç serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...