14 Ocak 2018 15:03
Son Güncellenme Tarihi: 15 Ocak 2018 07:52

ABD öncülüğündeki koalisyon: Sınır Güvenlik Gücü kuruyoruz

ABD'nin öncülüğündeki uluslararası koalisyon, Suriye'de Sınır Güvenlik Güçleri kurulacağını açıkladı. Cumhurbaşkanlığından tepki geldi.

Paylaş

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun, Suriye’de kontrolünde bulunan bölgelerde ‘Sınır Güvenlik Güçleri’ kurmaya başladığı bildirildi.

The Defense Post sitesine konuşan uluslararası koalisyonun sözcüsü Albay Thomas Veale, “Koalisyon, Suriye Demokratik Güçleri'yle (SDG) birlikte Suriye’de yeni sınır güvenlik gücü kurmak ve bu gücü eğitmek için çalışıyor. Şu anda açılan ilk sınıfta yaklaşık 230 kişi eğitim görüyor. Nihai amacımız, yaklaşık 30 bin kişilik bir güç oluşturmak” ifadelerini kullandı. Albay Veale, yeni oluşturulan sınır güçlerinin, SDG’nin kontrolünde bulunan Fırat Nehri’nin çevresindeki yerlere, ayrıca Irak ve Türkiye ile sınır bölgelerine konuşlanacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan konuya ilişkin yapılan açıklamada, "ABD DEAŞ ile mücadele gerekçesiyle PKK’nın Suriye uzantısı olan PYD-YPG’ye verdiği desteği sona erdireceği yerde bu terör örgütünü meşrulaştırmaya ve bölgede kalıcı hâle getirmeye yönelik endişe verici adımlar atmaktadır. Bu durumun kabul edilmesi kesinlikle mümkün değildir." dedi. Kalın, "Türkiye, ulusal çıkarları doğrultusunda güvenliğini sağlamak için gerekli tedbirleri almaya devam edecektir. Bu çerçevede meşru hedef olan terör örgütlerine karşı yeri, zamanı ve şekli Türkiye tarafından belirlenmek üzere her tür müdahale hakkı mahfuzdur." açıklamasında bulundu.

‘KOALİSYON ÜYESİ SIFATIYLA TÜRKİYE'YE DANIŞILMAMIŞTIR’

Dışişleri Bakanlığı “Suriye Demokratik Güçleri”nin (SDG) komutasında faaliyet gösterecek 30 bin kişilik sözde “Suriye Sınır Güvenliği Gücü” oluşturulması amacıyla Koalisyon'un SDG’yle birlikte çalıştığı yönünde çıkan haberlere ilişkin açıklama yaptı.

Bakanlık tarafından bu yaklaşımın hatalı olduğu iddia edilerek şu ifadeler kullanıldı:
“Terör örgütü PYD/YPG'nin ABD desteğiyle Suriye'de sözde "Kuzey ordusu" kurmaya hazırlandığı yönünde uluslararası basında yer alan haberler üzerine, ABD Büyükelçiliği Maslahatgüzarı 10 Ocak günü Bakanlığımıza çağrılarak izahat talep edilmişti. Bu kez, DEAŞ'la Mücadele Uluslararası Koalisyonu Sözcüsü tarafından yapılan bir açıklamaya atıfla, kısmen PYD/YPG unsurlarından oluşacak ve PYD/YPG güdümlü sözde "Suriye Demokratik Güçleri"nin (SDF) komutasında faaliyet gösterecek 30 bin  kişilik sözde "Suriye Sınır Güvenliği Gücü" oluşturulması amacıyla Koalisyon'un "SDG"yle birlikte çalıştığı yönünde haberler çıktığı görülmektedir. Türkiye, DEAŞ'la sahada mücadelenin ve DEAŞ'tan kurtarılan alanlardaki istikrarlaştırma faaliyetlerinin bir başka terör örgütü olan PYD/YPG'yle işbirliği yapılarak yürütülmesinin yanlış ve sakıncalı olduğunu her düzeyde ve platformda müteaddit kereler bildirmiştir. Öte yandan, sözde "Suriye Sınır Güvenliği Gücü" oluşturulması konusunda Koalisyon üyesi sıfatıyla Türkiye'ye danışılmamıştır. Koalisyonun sözkonusu kararının Koalisyonun hangi üyelerinin onayıyla alındığı da bilinmemektedir. Tek taraflı atılan adımları Koalisyon’a mal ederek açıklamak, DEAŞ’la mücadeleye de zarar verebilecek son derece yanlış bir harekettir. ABD’nin taahhütleriyle ve beyanatlarıyla çelişen şekilde PYD/YPG'yle işbirliğinin sürdürülmesi suretiyle ulusal güvenliğimizi ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü tehlikeye atan bu tür girişimler asla kabul edilemez. Bu hatalı yaklaşımda ısrar edilmesini kınıyor ve Türkiye’nin ülkesine yönelecek her türlü tehdidi bertaraf etmeye kararlı ve muktedir olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz."

BOZDAĞ: MÜTTEFİKLİĞE SIĞMAZ

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “ABD'nin DEAŞ terör örgütüyle mücadele gerekçesiyle PKK terör örgütünün Suriye kolu PYD/YPG'ye bugüne kadar verdiği destekler ile bundan sonra atacağını ilan ettiği adımlar, dostluğa da, müttefikliğe de, model ortaklığa da, stratejik ortaklığa da sığmaz" dedi.  

Bekir Bozdağ'ın Twitter'dan yaptığı açıklama şöyle; “ABD’nin DEAŞ terör örgütüyle mücadele için Türkiye yerine terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG ile işbirliği ve bunlara binlerce tır silah desteği ve şimdide bu terör örgütlerine 'Suriye Sınır Güvenliği Gücü' kılıfı altında sözde terör ordusu kurdurması, ateşle oynamaktır. DEAŞ terör örgütüyle mücadele bahanesiyle bölgede terör koridoru oluşturmak için ABD’nin, Suriye Sınır Güvenliği Gücü kılıfıyla terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD/YPGye sözde terör ordusu kurdurması,DEAŞ terör örgütüyle/terörle mücadele değil,teröre/terör örgütlerine destektir. ABD’nin DEAŞ terör örgütüyle mücadele gerekçesiyle PKK terör örgütünün Suriye kolu PYD/YPG’ye bugüne kadar verdiği destekler ile bundan sonra atacağını ilan ettiği adımlar,dostluğa da,müttefikliğe de, model ortaklığa da, stratejik ortaklığa da sığmaz. Ülkemiz ve bölgemizin güvenliğini  tehdit bu provokatif girişim karşısında Türkiye, ülkemiz ve bölgemizin güvenliğini korumak için gerekli tedbirleri almaktan ve adımları atmaktan çekinmeyecektir. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle, 'Bir gece ansızın gelebiliriz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün yaptığı açıklamada "Afrin operasyonunun önümüzdeki günlerde başlayacağını" söylemişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ayhan Bilgen: Afrin'le gündem meşgul ediliyor

SONRAKİ HABER

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'ya soruşturma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...