Beşpınar’da taş ocağına karşı mücadele yeniden başladı

İzmir Kemalpaşa'ya bağlı Beşpınar'da taş ocağına karşı mücadele eden köylüler, şirketin ÇED toplantısına katılmadı.

27 Aralık 2017 07:38
Son Güncellenme Tarihi: 27 Aralık 2017 16:48
Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

İzmir’de Kemalpaşa’ya bağlı Beşpınar köylüleri, köye 500 metre uzaklıkta yapılmak istenen taş ocağının ÇED toplantısını bir kez daha protesto etti. Geçtiğimiz yıl kovdukları şirketin yeni bir ÇED dosyası ile tekrar karşılarına gelmesi üzerine köy meydanında toplanan köylüler, şirketin ÇED sunumu yaptığı kahvehaneye girmedi.

MAHKEME HİLEYİ GÖRMÜŞTÜ

Geçtiğimiz yıl aynı şirket “ÇED gerekli değildir” kararı ile köye 500 metre uzaklıktaki tepeye taş ocağı kurmak isteyince köylülerin direnişi ile karşılaşmıştı. Ellerinde dövizler, pankartlarla taş ocağı yapılmak istenen yere yürüyen köylüler, ayrıca projeye karşı dava açmıştı. Köylülerin Avukatı Cem Altıparmak toplam 98 hektar olan proje sahasında şirketin, alanın 23 hektarında faaliyet yürüteceği taahhüdü sonrası “ÇED gerekli değildir” belgesi verilmesine itiraz etmiş, İzmir 5. İdare Mahkemesi de bu itirazı haklı bularak geçtiğimiz yıl Ekim ayında şirkete verilen “ÇED gerekli değildir” kararını iptal etmişti. Mahkeme, ruhsat alanı 98 hektar olmasına rağmen ÇED dosyasında “Sadece 23 hektarda çalışacağız” denmesini kanuna karşı hile olarak yorumlamıştı.

KÖYLÜ KENDİ TOPLANTISINI YAPTI

Aynı şirket bu kararın ardından ÇED dosyasını yenileyerek bu sefer ÇED sürecinin işletilmesi için başvuruda bulundu. ÇED sürecinin bir aşaması olan halkı bilgilendirme toplantısı ise yöre köylülerinin eylemine sahne oldu. Şirketin ÇED yapacağı kahvehaneyi boşaltan Beşpınar köylüleri köy meydanında toplanarak taş ocağına karşı eylem yaptı. Köylü kadınların öncülük ettiği eyleme komşu köylerden de çok sayıda muhtar ile İzmir ve Kemalpaşa’dan kurum temsilcileri destek verdi. Köylü kadınların “Diren Spil Dağı”, “İş makinelerini sakın ola Spil Dağına sokma”, “Taş ocağı yapma boşuna yıkarız başına”, “Ocağınız batsın” yazılı dövizler taşıdığı meydana baştan başa “Taş ocağına hayır” yazılı pankart asıldığı görüldü.

ŞİRKETİN TOPLANTISINA HİÇBİR KÖYLÜ KATILMADI

ÇED toplantısının yapıldığı kahvehaneye bir tane bile köylü girmeyince Çevre İl Müdürlüğünden gelen yetkilinin toplantıyı açıp kapatması beş dakika kadar sürdü. Çeşitli kurumlardan gelen temsilciler, şirket yetkilileri ve jandarmaların olduğu kahvehanede anlatılanları dinlemeyen köylüler köy meydanında toplanarak bir anlamda kendi ÇED toplantılarını yaptı.

Beşpınar

TAŞ OCAĞI FELAKETİNİ DAHA ÖNCE YAŞADIK

Burada yapılan konuşmalarda ilk olarak söz alan Köy Muhtarı Kemal Gider, Spil Milli Parkına birkaç kilometre uzaklıktaki köylerinin yanı başına taş ocağı yapılmasına izin vermeyeceklerini, geçim kaynaklarının korunması için sonuna kadar direneceklerini söyledi. Geçtiğimiz yıllarda köye 1.5-2 kilometre uzaklıkta bir taş ocağı işletildiğini, bütün evlerin camlarının duvarlarının çatladığını belirten Gider, “Burada bir çevre felaketi yaşandı. Şimdi daha yakınımıza 980 bin dönümlük çok daha büyük bir taş ocağı yapılmak isteniyor. Buna sonuna kadar direneceğiz” dedi.

BİR DAĞI ZİRVESİYLE YOK EDECEKLER

Köylülerin Avukatı Cem Altıparmak şirketin “ÇED Gerekli Değildir” raporunu iptal ettirdiklerini hatırlatarak, bu mahkeme kararının ardından şirketin 40 hektarlık bir alanda yıllık kapasitesi 1 milyon 500 bin ton olan devasa yeni bir proje ile karşılarına gelindiğini belirtti. Altıparmak, “Bir dağı zirvesi ile beraber yok edecek bir projeden bahsediyoruz. Çıkacak taşı kırma eleme tesislerine götürmek için 163 kamyonun çalışması lazım, Buraya gelen yolun kapasitesi, çıkacak toz belli. Bu hatadan dönmelerini istiyoruz” diye konuştu.

FELAKETİN HARİTASI

Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray ise kuzey yarımkürede ilk kiraz hasadının yapıldığı yer olan Kemalpaşa’da zor şartlarda tarım yapmaya çalıştıklarını aktararak, “Bölgemizde bu gibi olumsuzlukların ileride bizi daha çok sıkıntıya sokacağı bir gerçek. Kemalpaşa olarak bu tesisin bütün bölgemize etkisi olacağını düşünüyoruz” dedi. Oray, Ansızca taş ocağı mücadelesi sürecinde ellerine geçen haritayı göstererek haritada sarı ile işaretli olan çok büyük bir alanda taş-maden ocakları işletilmesi için ruhsat verildiğini söyledi.

MUHTARLAR KOL KOLA VERDİ

Beşpınar

Basın açıklamasına Kemalpaşa köylerinden yaklaşık 10 muhtar katıldı. Kol kola giren muhtarlar teker teker söz alarak Beşpınar köylülerinin mücadelesinin yanında olduklarını belirtti. Muhtarlar doğalarının korunması için her türlü mücadeleyi vermeye hazır olduklarını dil getirerek, “Bugün muhtarlar olarak buradayız ama yarın binlerce köylüyle buraya geliriz. Beşpınar köylülerinin yanındayız” dedi.

Basın açıklaması sırasında resmi kurum yetkililerinin kendilerini dinlemeden ayrılmasına tepki gösteren Metin Çelik adlı Beşpınarlı bir köylü  “Ben hayvancılık yapıyorum. Bugün taş ocağı yapılmak istenen yerde hayvanlarımı otlattığım için 2007 senesinden 80 milyar lira ceza ödedim. Şimdi oraya nasıl taş ocağı izni verebiliyorlar?” dedi.

VATANDAŞ ORMANI DEVLETTEN KORUYOR

Basın açıklamasına destek veren TMMOB İKK Sözcüsü Melih Yalçın, davaya müdahil olarak konuya dair bir rapor hazırlayacaklarını belirtti. Yalçın “Eskiden devlet ormanları vatandaştan korumaya çalışırdı, şimdi tam tersi vatandaş ormanı devletten korumaya çalışıyor” dedi. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi ise tarım yapılan ve ormanlarla kaplı olan Beşpınar’da taş ocağı yapılamasının kabul edilemeyeceğini, taş ocağının işletilmesi durumunda bundan sadece Beşpınar değil bütün Kemalpaşa ovasının ve Spil Milli Parkının  olumsuz etkileneceğini söyledi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

The new immunity decree is freeing purge attacks against civilians

SONRAKİ HABER

İzmir boyozu artık tescilli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...