21 Ekim 2016 00:57

Yargı, milli parka komşu taş ocağına geçit vermedi

Spil Milli Parkı’na komşu Kemalpaşa Beşpınar Köyü yakınlarında yapılmak istenen taş ocağına yargı geçit vermedi.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Spil Milli Parkı’na komşu Kemalpaşa Beşpınar Köyü yakınlarında yapılmak istenen taş ocağına yargı geçit vermedi. İzmir 5. İdare Mahkemesi taş ocağına verilen ÇED gerekli değildir kararının yürütmesini durdurdu. Mahkeme kararı, aylardır taş ocağına karşı nöbet tutan Beşpınar Köylülerince sevinçle karşılandı.

KURNAZLIĞA VALİLİK ONAYI

İzmir Kemalpaşa’ya bağlı Beşpınar Köyü yakınlarında, Spil Milli Parkı’na kuş uçuşu 500 metre uzaklıkta yapılmak istenen taş ocağına İzmir Valiliği tarafından verilen ÇED gerekli değildir kararı  köylülerin protestolarına yol açmıştı. Bir kısmı Milli Park içerisinde kalan Beşpınar köylüleri meyve bahçeleri, meralar, arı kovanları ve su kaynaklarının tam ortasına yapılmak istenen taş ocağına verilen bu izinlere dava açtılar. Proje sahası toplamı 98 hektar olan şirket ÇED başvuru dosyasında bu alanın sadece 23 hektarında faaliyet yürüteceğini taahhüt ederek yasadaki bir açığı kullanmıştı. 25 hektarlık alandan aşağısı için ÇED iznine gerek olmadığı için İzmir Valiliği de bu kandırmacayı onaylayarak, şirkete izin vermişti.

Taş ocağına karşı dava açılmasının ardından, Beşpınar köylülerinin yanı sıra, civardaki Sütçüler, Ansızca köyleri, Turgutlu ve Kemalpaşalı vatandaşlar alanda ortak bir basın açıklaması ve yürüyüş gerçekleştirmişlerdi.

Açılan davada taş ocağı faaliyet alanının gerçek faaliyet alanından daha düşük gösterilmek suretiyle, projenin ÇED sürecinden kaçırıldığı, proje sahasını çevreleyen kiraz bahçeleri ve Spil Dağı Milli Parkı’nın görmezden gelindiği dile getirilmişti. Dava dilekçesinde, proje tanıtım dosyasında flora ve fauna tespitine yönelik hiçbir saha çalışmasının bulunmadığı, havada asılı kalan partikül ve çöken toz modellemelerinin gerçeği yansıtmadığı ve çevre mevzuatına aykırı olduğu iddialarına da yer verilmişti.

HUKUKA UYGUN DEĞİL

İzmir 5. İdare Mahkemesi geçtiğimiz günlerde verdiği kararda köylülerin dava gerekçelerini haklı buldu. İşletme ruhsat alanı 98.22 hektar olan projenin ÇED sürecine tabi olduğunun altını çizen mahkeme, İzmir Valiliğinin verdiği “ÇED Gerekli Değildir” kararında hukuka uygunluk bulunmadığına hükmetti. Mahkeme ayrıca “Davanın kalker ocağı ve kırma eleme tesisi işletilmesine ilişkin olması nedeniyle muhtemel çevresel etkileri dikkate alındığında uygulanması halinde telafisi güç zararlara neden olabileceği açıktır” diyerek oybirliği ile yürütmeyi durdurdu.

Kararı yorumlayan Beşpınar köylülerinin avukatı Cem Altıparmak, İzmir 5.İdare Mahkemesi’nin bu kararı ile kanuna karşı hile yöntemini deşifre ettiğini belirterek; Bu güzel karar, Milli Parkı ve ormanlarını, kiraz bahçelerini, havasını, suyunu korumak ve sağlıklı bir doğada kardeşçesine yaşamak için, dava açtığımız günden bu yana taş ocağı sınırında nöbet tutan Beşpınar Köylülerine armağan olsun” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Sağlıkçılar: OHAL'e karşı demokrasi mücadelesini yükseltelim

SONRAKİ HABER

Bylock yazılımcısı tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa