21.10.2016 06:57

Yargı, milli parka komşu taş ocağına geçit vermedi

Spil Milli Parkı’na komşu Kemalpaşa Beşpınar Köyü yakınlarında yapılmak istenen taş ocağına yargı geçit vermedi.

Yargı, milli parka komşu  taş ocağına geçit vermedi

Özer AKDEMİR
İzmir

Spil Milli Parkı’na komşu Kemalpaşa Beşpınar Köyü yakınlarında yapılmak istenen taş ocağına yargı geçit vermedi. İzmir 5. İdare Mahkemesi taş ocağına verilen ÇED gerekli değildir kararının yürütmesini durdurdu. Mahkeme kararı, aylardır taş ocağına karşı nöbet tutan Beşpınar Köylülerince sevinçle karşılandı.

KURNAZLIĞA VALİLİK ONAYI

İzmir Kemalpaşa’ya bağlı Beşpınar Köyü yakınlarında, Spil Milli Parkı’na kuş uçuşu 500 metre uzaklıkta yapılmak istenen taş ocağına İzmir Valiliği tarafından verilen ÇED gerekli değildir kararı  köylülerin protestolarına yol açmıştı. Bir kısmı Milli Park içerisinde kalan Beşpınar köylüleri meyve bahçeleri, meralar, arı kovanları ve su kaynaklarının tam ortasına yapılmak istenen taş ocağına verilen bu izinlere dava açtılar. Proje sahası toplamı 98 hektar olan şirket ÇED başvuru dosyasında bu alanın sadece 23 hektarında faaliyet yürüteceğini taahhüt ederek yasadaki bir açığı kullanmıştı. 25 hektarlık alandan aşağısı için ÇED iznine gerek olmadığı için İzmir Valiliği de bu kandırmacayı onaylayarak, şirkete izin vermişti.

Taş ocağına karşı dava açılmasının ardından, Beşpınar köylülerinin yanı sıra, civardaki Sütçüler, Ansızca köyleri, Turgutlu ve Kemalpaşalı vatandaşlar alanda ortak bir basın açıklaması ve yürüyüş gerçekleştirmişlerdi.

Açılan davada taş ocağı faaliyet alanının gerçek faaliyet alanından daha düşük gösterilmek suretiyle, projenin ÇED sürecinden kaçırıldığı, proje sahasını çevreleyen kiraz bahçeleri ve Spil Dağı Milli Parkı’nın görmezden gelindiği dile getirilmişti. Dava dilekçesinde, proje tanıtım dosyasında flora ve fauna tespitine yönelik hiçbir saha çalışmasının bulunmadığı, havada asılı kalan partikül ve çöken toz modellemelerinin gerçeği yansıtmadığı ve çevre mevzuatına aykırı olduğu iddialarına da yer verilmişti.

""

HUKUKA UYGUN DEĞİL

İzmir 5. İdare Mahkemesi geçtiğimiz günlerde verdiği kararda köylülerin dava gerekçelerini haklı buldu. İşletme ruhsat alanı 98.22 hektar olan projenin ÇED sürecine tabi olduğunun altını çizen mahkeme, İzmir Valiliğinin verdiği “ÇED Gerekli Değildir” kararında hukuka uygunluk bulunmadığına hükmetti. Mahkeme ayrıca “Davanın kalker ocağı ve kırma eleme tesisi işletilmesine ilişkin olması nedeniyle muhtemel çevresel etkileri dikkate alındığında uygulanması halinde telafisi güç zararlara neden olabileceği açıktır” diyerek oybirliği ile yürütmeyi durdurdu.

Kararı yorumlayan Beşpınar köylülerinin avukatı Cem Altıparmak, İzmir 5.İdare Mahkemesi’nin bu kararı ile kanuna karşı hile yöntemini deşifre ettiğini belirterek; Bu güzel karar, Milli Parkı ve ormanlarını, kiraz bahçelerini, havasını, suyunu korumak ve sağlıklı bir doğada kardeşçesine yaşamak için, dava açtığımız günden bu yana taş ocağı sınırında nöbet tutan Beşpınar Köylülerine armağan olsun” dedi.

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
31.01.2026 13:26 / Güncelleme: 16:19

Ünlülere yönelik soruşturma sürüyor: Hasan Can Kaya, Çakal ve Reynmen gözaltına alındı

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, aralarında Hasan Can Kaya, Reynmen ve rapçi Çakal’ın da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Ünlülere yönelik soruşturma sürüyor: Hasan Can Kaya, Çakal ve Reynmen gözaltına alındı

Fotoğraf: DHA

02.02.2026 12:52

Anadolu Otoyolu için özelleştirme iddiası: Geçiş ücretleri yüzde 373 artabilir

CHP’li Yavuzyılmaz, İstanbul–Ankara güzergâhındaki Anadolu Otoyolu için fizibilite çalışması yapıldığını öne sürerek, özelleştirmeyle araç geçiş ücretlerinin özel sektör tarifelerine çekilebileceğini; yüzde 373’e varan zam yaşanabileceğini söyledi.

Anadolu Otoyolu için özelleştirme iddiası: Geçiş ücretleri yüzde 373 artabilir

Fotoğraf: DHA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!