05 Aralık 2017 10:12

Gazeteci Berivan Altan'a 1 yıl 3 ay hapis cezası 

Mersin'de bugün hakim karşısına çıkan  KHK ile kapatılan DİHA muhabiri Berivan Altan'a 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi, mahkeme cezayı erteledi.

Paylaş

Mersin'de bugün hakim karşısına çıkan  KHK ile kapatılan DİHA muhabiri Berivan Altan'ın duruşması görüldü. Mahkeme heyeti Altan'a  1 yıl 3 ay hapis cezası vererek, cezayı erteledi. 

Mersin'de 11 Ağustos'da gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Berivan Altan hakkında "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla açılan davanın duruşması görüldü. Mersin 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma da gazeteci Altan ve avukatı hazır bulundu. 

Duruşma kimlik tespiti ardından iddianamenin okunmasıyla devam etti. İddianame de gazeteci Altan  25 Mayıs 2016'da  ve 12 Haziran 2016'da DİHA'da yapılan haberlerini ve bir müzik videoyu sosyal medya da paylaşması yer aldı. 

Ardından savunması alınan gazeteci Altan, savcılık ve sorgu hakimliğinde verilen ifadelerini kabul ettiğini beyan ederek, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımları haber oldukları gerekçesiyle paylaştığını ifade etti. Gazetecilik faaliyetlerinden dolayı yargılandığını ve bunların "örgüt propagandası" oluşturmayacağını söyleyen Altan, beraatını talep etti. 

İlk duruşmada mütaalasını açıklayan iddia makamı gazeteci Altan'ın tüm paylaşımlarının göz önüne alındığında "örgüt propagandası yapmak" suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını talep etti. 

Altan'ın beyanlarına katılarak, müvekkilinin gazetecilik faaliyetleri yaptığını belirten avukat Selçuk Binici,  Gazetecilik yaptığı için haber paylaşmasının mesleği gereği olduğunu ve " örgüt propagandası" suçunun vasıflarının oluşmadığını, söz konusu paylaşımların herhangi bir şiddet içermediğini ifade etti. AİHM ve Yargıtay'ın bu suça ilişkin kararları olduğunu ifade eden Binici, müvekkilinin beraat etmesini istedi. 

Duruşmaya kısa bir ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti gazeteci Altan'ın " örgüt propagandası yapmak" suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Mahkeme verilen cezayı erteledi.

MERSİN’DE GAZETECİLERE GÖZDAĞI DEVAM EDİYOR 

31 Mayıs 2016'da tutuklanan serbest gazeteci Emin Demir'e 26 Temmuz 2016'da  "Örgüt propagandası yapmak" ve bunu basın yayın yolu ile yaymak suçundan 4 yıl ceza vermişti. Demir'in tutukluluk süresini göz önünde bulunduran heyet, tahliyesine karar vermişti.

16 günlük gözaltından sonra 6 Ekim  2016'da tutuklanan 13 Aralık 2016'da serbest bırakılan  Evrensel Mersin Muhabiri Cemil Uğur'a 15 ay verilmiş cezası ertelenmişti. 

Eylül 2016’da tutuklanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Azadiya Welat gazetesi çalışanları Şirin Çoban ve İlker İlkan 13 ay sonra hakim karşısına cıktı. Halklarında  "Örgüt üyesi olmak" ve "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla dava açılan Çoban ve İlkan ilk duruşmada serbest bırakılmıştı. (Mersin/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Google Play, 2017'nin en iyi Android uygulamalarını açıkladı

SONRAKİ HABER

'83 yılda kadın temsil oranında 131 basamak geriledik'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa