24 Kasım 2017 06:18

Katliamın IŞİD’li sanığı polis takibindeyken tedavi olmuş

10 Ekim Ankara Katliamı’nın firari sanığının polis takibindeyken Kırşehir’deki hastanede tedavi olduğu ortaya çıktı. 

Paylaş

10 Ekim Ankara Katliamı’nı organize etmekle suçlanan firari IŞİD yöneticisi Edremit Türe’nin polis takibindeyken Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi olduğu ortaya çıktı. IŞİD’İN Türkiye sorumlusu olduğu söylenen İlhami Balı ise polis takibindeyken özel hastanelerde yaralı IŞİD’lileri ziyaret etmiş, örgütsel faaliyet yürütmüş.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre; Türkiye’de birçok kanlı eylemin talimatını veren ve IŞİD’in Türkiye sorumlusu olduğu belirtilen Ebubekir kod adlı İlhami Balı, 2014’te Suriye’den Antep’e getirilen yaralı IŞİD’lileri hastanelerde ziyaret etmiş, yaralıları Mersin’e sevk etmiş. Üstelik bu durum, polis tarafından bizzat kayıt altına alınmasına karşın Balı yakalanmamış.

IŞİD, Bakanlar Kurulu tarafından 2013’te terör örgütü ilan edilmişti. İlhami Balı da İçişleri Bakanlığı tarafından kırmızı bültenle aranıyor. 

HASTANE HASTANE GEZDİ, YAKALANMADI

İlhami Balı

Balı’nın Antep’te yürütülen soruşturma dosyaları Ankara’daki Gar katliamı davasına girdi. Bu dosya içinde Gaziantep Emniyeti’nin Balı hakkında düzenlediği fezleke de çıktı. Fezlekeye göre Gaziantep polisi, Balı’yı 4 Haziran-4 Kasım 2014 tarihleri arasında dinledi, fiziki takibe aldı. Bunun sonucunda Balı’nın 997 adet tapesi oluşturuldu, 19 adet takip yapıldı. Bu takipler içinde en dikkat çekeni İlhami Balı’nın Suriye’deki çatışmalarda yaralanarak Antep’e getirilen IŞİD’lileri hastanede ziyareti oldu. Buna göre polis, Balı’yı 2014’te adım adım izlemiş. Teknik takip dosyasına göre İlhami Balı, 19 Temmuz 2014 tarihinde Gaziantep’te bulunan özel Sevgi Hastanesi’nde bulunan yaralı IŞİD’lilerin Mersin’in Tarsus ilçesinde bulunan Ömer Sayar Hastanesi’ne sevkini organize etti. Balı’yı teknik takipli izleyen polis, Sevgi Hastanesi önünde teknik araçlarla olayı izlemeye de aldı. İlk kez ortaya çıkan fotoğraflara göre İlhami Balı, hastane içinde bir süre dolaştı, yaralı IŞİD’lilerle konuştu.
İlhami Balı, 12 Ağustos 2014’te ise Özel Primer Hospital Hastanesi’ne gitti. IŞİD üyesi Kamil Rüştü Yumuşak’la birliktte hastane acil servisine giden Balı, önce yaralı IŞİD’lilerle, ardından ise hastane yetkilileriyle görüştü.
Hastanede suç istü yapılmayan İlhami Balı ve adamlarının yakalanması için 20 Eylül 2014 tarihinde operasyon kararı alındı. Fezlekeye göre Balı ve Büyükçelebi evlerinde bulunamadı, sadece Rüştü Yumuşak ele geçirildi. Balı, daha sonra Suriye’ye geçerek sınır emiri oldu ve IŞİD’lilerin Suriye’ye girişlerini organize etti.

Türkiye’deki IŞİD saldırıları da Balı’nın firarından sonra meydana geldi. Yakalanamayan Balı, Suriye’de bir çok kanlı eylemi organize etti. 2015’ten bu yana 10 canlı bomba, 1 bombalı saldırı, 3 silahlı saldırı sonucunda 10’u polis ve 1’i asker olmak üzere toplam 304 kişi hayatını kaybetti. 62’si polis ve 7’si asker olmak üzere toplam bin 338 kişi yaralandı.

10 EKİM SANIĞI DA DİNLENMİŞ AMA YAKALANMAMIŞ

IŞİD’in önemli yöneticilerinden biri de Edremit Türe. Gar katliamı davasında sanık olan Türe, Yunus Durmaz’la birlikte Antep yapılanmasını oluşturmak ve Ankara katliamını organize etmekle suçlanıyordu. Halen Suriye’de olduğu tahmin edilen Türe, henüz IŞİD ortada yokken El-Kaide adına Suriye’de giderek savaştı. Kırıkkale Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Türe, 2012’de adım adım izlendi, telefonları dinlendi. Gar dosyasına gönderilen binlerce sayfalık dinleme kayıtlarında, Türe’nin rahatlıkla İstanbul, Ankara, Hatay illerinde gezerek örgütsel faaliyet yürüttüğü, sonrasında Suriye’ye geçtiği anlaşıldı.

Suriye’de bulunan Türe, 22 Haziran 2012 tarihli telefon görüşmesinde ameliyat olduğunu belirterek, 8-9 gün sonra hastaneden çıkacağını söyledi. Emniyet, bu tapenin altına, “Çatışma bölgesinde dizinde sakatlık oluşan Edremit Türe’nin çatışma bölgesindekiler tarafından tedavi amaçlı ilimize gönderildiği, ameliyat olduktan sonra iyileşir iyileşmez tekrar çatışma bölgesine döneceği değerlendirilmektedir” notu düşüldü. Bu nota karşın, Türe hastaneden çıktıktan sonra elini kolunu sallayarak Suriye’ye gitti.

Türe’nin memleketi Kırıkkale’de 2012 boyunca yaptığı örgütsel toplandılar de polis tarafından o dönem sürekli izlendi. Ancak ne Türe, ne de adamları gözaltına alındı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dolar 3.93 liranın üzerinde, Borsa düşüşte (24 Kasım 2017)

SONRAKİ HABER

Süper Lig'de 13. hafta programı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...