03 Kasım 2017 00:32

Cezaevi yönetimine istismar cezası

Ceyhan M Tipi Kapalı Cezaevinde 2014 yılında 15 yaşında olan çocuğa yönelik tecavüzle ilgili tazminat davasında cezaevi idaresi kusurlu bulundu.

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana’nın Ceyhan ilçesinde bulunan M Tipi Kapalı Cezaevinde  F.O. isimli çocuğun 2014 yılında 15 yaşındayken M.A. isimli bir diğer tutuklunun tecavüzüne maruz kalması ile ilgili açılan tazminat davasına cezaevi idaresi kusurlu bulundu. Adana 2’inci İdare Mahkemesi F.O.’nun yaşadığı olaylar neticesinde ruh sağlığının bozulduğuna ve cezaevi idaresinin yaşanan olaylarda hizmet kusurunun olduğuna hükmetti. Mahkeme, 100 bin lira F.O.’ya ve 50’şer bin lira anne babaya olmak üzere 200 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi. 

'DÜNYALARI VERSELER ÇOCUĞUMU DÜZELTİR Mİ?'

Tutuklu bulunduğu cezaevinde devletin denetiminde olduğu sırada cinsel istismara maruz kalan çocuğunun olaydan sonra ruhsal olarak çöktüğünü anlatan baba A.G. “Olaydan sonra oğlum hiç eskisi gibi olmadı. Zannedersem yaşadıklarını unutmak için gene uyuşturucu kullanıyor. Tekrar cezaevine girdi. 200 bin değil 500 milyon da verseler, dünyaları da verseler çocuğumu düzeltir mi? Hiçbir görevli, hiçbir gardiyan görmemiş mi bunu? Devletin gözetiminde olan bir çocuk nasıl böyle oluyor?​” diye tepki gösterdi. 

'BAŞINI BELAYA MI SOKACAK DİYE KORKUYORUM’

Baba A.G, oğlu açık cezaevinde kaldığı dönemde 7 günlüğüne eve geldiğini, Bu sırada ruh halinin iyi olmadığını ifade etti. Oğlunun tamamen içe kapandığını anlatan A.G, “Bizden kaçıyor. Yüzümüze bile bakmıyor. Ben babası olduğum halde bile benden kaçıyor. Kafasında soru işaretleri var. Artık yaşadığı şeyin tesiri hâlâ üzerinde var. Acaba başını belaya mı sokacak? Aklıma bu sorular geliyor” dedi. 

'ÇOCUK CEZAEVLERİ KAPATILSIN'

F.O.’nun avukatı Sevil Aracı da cezaevi idaresinin göz yumması ile F.O.’nun hayatının altüst olduğunu, yaşadıklarının etkisi ile doğru kararlar veremeyen çocuğun defalarca cezaevine girip çıktığını ve halen Osmaniye T Tipi Cezaevinde olduğunu söyledi.  Verilen tazminatın yeterli olmadığını ifade eden Aracı, kararı üst mahkemeye taşıyacaklarını dile getirdi. Devletin denetimindeki çocuklara, kadınlara yönelik her türden kötü muamelenin önüne geçmek için gerekli tedbirleri almakla yükümlü olduğunu ifade eden Av. Aracı, F.O.’nun koğuştan alınmak için defalarca talepte bulunmasına rağmen bu talebinin nedeninin araştırılmadığını ve olayın kameralar önünde olmasına rağmen görmezden gelinerek şiddet ve tecavüze göz yumulduğunu ifade etti.  Verilen tazminat cezasını yeterli bulmadıklarını ifade eden Aracı, çocukların ruhsal bütünlüklerini bozan, eğitimlerini etkileyen tutuklamanın önüne geçmek için çocukların tutuklu yargılanması uygulamasına son verilmesini istedi. 

'GÖREVLİLER KAMERAYI GÖRMEDİ, İDARE KAYITSIZ KALDI'

Defalarca görevli personele kendisini koğuştan almalarını, koğuş içerisinde şiddet gördüğünü söyleyen F.O.’nun talebine Cezaevi görevlileri kayıtsız kaldı. 

17 Şubat 2014 tarihinde gerçekleştirilen son tecavüz olayından sonra artık dayanamayarak bağırınca idare olaydan haberdar oldu. Soruşturma sürecinde ise F.O.’nun bütün çırpınmalarına rağmen cezaevi idaresinin ve gardiyanların olaya kayıtsız kaldığı ortaya çıktı. 

F.O’nun hiçbir talebinin cezaevi yönetimi tarafından dikkate alınmadığını o dönem gazetemize konuşan gardiyanlar da anlatmıştı. F.O. tutuklu kaldığı sürede tekli bir hücrede tutuldu ve kendisine psikolojik-sosyal bir destek sunulmadı.

'SORUŞTURMAYI CEZAEVİNDEN SORUMLU SAVCI YÜRÜTTÜ'

Olayın faili durumunda olan tutuklu M.A. hakkında çocuğa yönelik nitelikli cinsel istismar suçundan dava açıldı. Ancak aynı koğuşta bulunan diğer mahkumlar ve görevli infaz koruma memurları ve idareciler hakkında yapılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi. 

Daha sonra skandal bir gelişme olarak olaya ilişkin soruşturma yürüten Cumhuriyet Savcısı’nın aynı zamanda olayın cezaevinden sorumlu cumhuriyet savcısı olduğu ortaya çıktı. 

Olyla ilgili kendi sorumluluğu da tartışabilecek konumda olan Savcı kendisinin denetlemekle yükümlü olduğu alanda kamu görevlileri hakkında soruşturmaya yer olmadığına karar vermişti.

ÖNCEKİ HABER

10 Ekim Katliamı’ndaki ihmali haber yapmak suç değildir!

SONRAKİ HABER

OHAL ile güvencesizlik arttı insanlar karamsarlığa itildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa