14 Eylül 2017 11:20

Aysel Tuğluk'un annesinin cenazesi Dersim'de defnedildi

Ankara'da Aysel Tuğluk'un annesi Hatun Tuğluk'un cenazesine gerçekleştirilen saldırı sonrası cenaze bugün Dersim'de defnedildi.

Paylaş

Tutuklu HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk'un annesi Hatun Tuğluk'un cenazesine düzenlenen saldırı sonrası bugün Dersim'de defin işlemleri gerçekleştirildi.

Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenazesi Dersim’de büyük bir kitle tarafından karşılandı. Tuğluk’a annesinin cenazesine katılması için izin verilmedi. Dersim’de ilk olarak cemevinde bir tören düzenlendi. Törende konuşan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş “6-7 Eylül’de, 1938’de ne yaşadıysak Ankara’da da onu yaşadık” dedi. Beştaş, 6-7 kişilik açıklamalara binlerce polis yığanlar cenaze günü orada değildi” ifadelerini kullandı ve “O mezara faşizmi gömeceğiz”dedi.

HDP'li Beştaş, dün gece yaşananları anlatırken, "Bize Dersim katliamını, Madımak katliamını tekrar yaşattılar. Acımız büyük, Hatun anamızı kaybettik. Ama acımızı kat ve kat arttıran başka bir olay da oldu. Dün Ankara İncek'te bu topraklarda yeni bir vahşet yaşadık. 1938 Dersim Katliamını, Sivas katliamındaki Madımak'ı, 1915'i dün Ankara'da bize tekrar yaşattılar. Bunu yapanları, buna izin verenleri, göz yumanları Dersim'den lanetliyoruz, kınıyoruz. Adım adım bu ülkede halkları bir birine düşürdüler. İnançları birbirlerine düşürdüler. Kutuplaştırdılar. Artık cenazeye saygı diye bas bas bağıranlar, bugün cenazelerimize en büyük saygısızlığı yapıyorlar" dedi.

İçişleri Bakanı'nı eleştiren Meral Danış Beştaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Her gün cenazelerimize, mezarlıklarımıza saldırılarından tanıyoruz onları. Çünkü, onlar ırkçı bir zihniyetle ölülerimize bile artık saygı duymuyorlar. Dün de Hatun anaya bunu yaptılar. Hatun anamızı her gün evinin penceresinden, balkonundan gördüğü İncek'deki mezarlığa gömülmesine izin vermediler. Bu sıradan bir olay değil. Bu vasat bir olay değil. Bu, Valinin söylediği gibi bir 'sataşma' değil. Büyük de bir utanmazlık içindeler. Bakan Soylu bugün açıklamış. Demiş ki ben mezarlığa gittim. Tekrar defnetmelerini istedim. Hayır gelmedin. Önce o ırkçı grubun, o güruhun örgütlenen eyleminin ortaya konulmasını izlediniz. Göz yumdunuz, desteklediniz. 3 kişinin basın açıklaması yaptığı yere yüzlerce polis akrap ve TOMA ile gelenler Aysel Tuğluk arkadaşımızın annesinin cenazesinin defnedilmesinde hiç bir güvenlik önlemi almayarak bunu teşvik etmiştir."

Beştaş, konuşmasında Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın konu ile ilgili sözlerini de gündeme getirerek, "Bekir Bozdağ, bu sabah çıkıp demiş ki 'Bu olayları lanetliyorum'. Günaydın sayın Bozdağ. Bu toplumu bu hale getiren sizin iktidarınızdır" dedi.

Ankara İncek'te dün gerçekleştirilmek istenen cenaze törenine düzenlenen saldırı ve cenazenin mezardan çıkartılmasına büyük tepki gösterildi. Saldırı sonrası cenaze Yenimahalle'deki cemevine götürülmüştü.

CUMHURBAŞKANLIĞI: KINIYORUZ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, konuya dair açıklamasında "Aysel Tuğluk'un annesi Hatun Tuğluk'un cenazesinde yaşanan hadiseyi, Cumhurbaşkanlığı adına en net şekilde kınadığımızı ifade etmek istiyorum. Bu gayri insani tutumu kabullenmek, mümkün değildir. Bu, bizim inanç, kültür ve medeniyet değerlerimizle asla bağdaşmayan bir tutumdur. Çirkin bir yaklaşımdır" dedi.

SOYLU: ÜZMÜŞTÜR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise yaşananlara ilişkin “Cenazeye yönelik yapılanlar bizi üzmüştür” ifadesini kullandı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldığını ve gözaltıların olduğunu belirten Soylu, “Kendilerine elimizden gelen her türlü desteği vermeye gayret gösterdik. Olaya bulaşanlarla ilgili gerekli tahkikat başlatıldı. Olaya karışan kişilerle ilgili gözaltılar var” diye konuştu.

AKP'Lİ EKER: DOĞRU BULMUYORUM

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker ise "Cenaze bizim örfümüzde, inancımızda, değerlerimizde muhteremdir. Saygı gösterilmesi gerekiyor cenazeye. Bu manada, bir cenazeye yapılan bu tür yakışıksız şeylere katılmadığımı, hoş görmediğimi, doğru bulmadığımı ifade ediyorum. Bu, yanlış. Bu tür olayların, bir daha tekrarlanmamasını diliyorum" dedi.

FAKIBABA: PROVAKASYON OLDUĞUNA İNANIYORUM

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba, Hatun Tuğluk'un cenazesinin defni sırasında yaşanan olayı kınadığını belirterek, "Gerçekten üzgünüm. Allah rahmet eylesin. Bu olayı nefretle kınıyorum. Provokasyon olduğuna inanıyorum" dedi.

KILIÇDAROĞLU'DAN TELEFON

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Aysel Tuğluk' un abisi AIaattin Tuğluk' u telefonla arayarak;  "Yaşanan olayları tasvip etmek mümkün değil. Örf ve geleneklerimizde böyle bir durumun olması mümkün değil böyle bir olayın yaşanması bizleri çok üzmüştür çok üzgünüm. Yaşananları kabul etmiyorum. Başsağlığı diliyorum" dedi. 

Cumhuriyet’ten Çiğdem Toker’in haberine göre,  CHP lideri konuya dair şunları söyledi: “Bu yapılan insanlık dışıdır. En büyük tepkiyi Diyanet İşleri Başkanlığının vermesi lazım. Başbakanın Cumhurbaşkanın çıkıp “Bu yapılan insanlık dışıdır” demesi lazım. Defnedilen bir kişinin defnedildiği yerden tepkiler üzerine alınıp başka bir yere götürülmesi olayının bir başka örneğine tarihte ne tanık olduk ne duyduk.”
“Bunun sorumlusu hükümet. Toplumu bu noktaya kim taşıyor, ülkeyi yönetenler laf ettiler mi. yanlıştır dediler mi, kutuplaştırma açısından yapmayın etmeyin dediler mi?”

Kılıçdaroğlu, Ankara Valiliğinden yapılan açıklamada olayın “sataşma” diye nitelenmesi konusunu da şöyle değerlendirdi:”Valilik hükümetin talimatı üzerine açıklama yapan bir makam. Valiliğe şöyle bir açıklama yapın demişler. Olayın kamuoyunun belleğinde biraz sıradan rutin biçimde yer alması için yaptırmışlar.”

DEMİRTAŞ VE ZEYDAN'DAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, Aysel Tuğluk'a annesi Hatun Tuğluk'un yaşamını yitirmesi nedeniyle başsağlığı mesajı gönderdi.

Hatun Tuğluk'un vefatından duydukları üzüntünün belirtildiği mesajda "Ankara'daki defin esnasında cenazeye saldırmaya cüret eden saygısız güruhu lanetliyoruz. En temel ahlaki ve insani değerlerini yitirmiş bu anlayışın sürekli olarak bizleri hedef haline getiren AKP yöneticileri ve yandaş medyanın ürünü olduğunu özellikle belirtmek istiyoruz. Toplumun genelinin bu soysuzluğa prim vermeyeceğine inanıyoruz" denildi.

SELMA GÜRKAN: SALDIRI ASLA MÜNFERİT DEĞİLDİR

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada saldırının münferit olmadığının altını çizdi. Gürkan’ın açıklaması şöyle: “Sevgili Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenazesine yapılan saldırıyı lanetliyor ve kınıyoruz. Bu sizin marifetiniz. İktidarını sürdürmek için başvurduğu siyasetinden beslenen bu nefret suçunun utancıyla tarihe geçti AKP. Saldırı asla münferit değildir. 21.yüzyılda ülkeye ilkel kabile savaşlarında ancak görülebilecek bu örgütlü kötülükle tarihe geçen AKP ayıp sizindir. #HatunTuğlukAnnemizdir.”

ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper taş ise, “Nasıl rezil bir insanlık yarattınız. Övünün bu  yarattığınız toplumla” ifadesini kullandı.

‘İNSANİ DEĞERLERLE BAĞDAŞMAMAKTADIR’

KESK İstanbul Kadın Meclisi ise yaptığı yazılı açıklamada “Yaşarken ‘ötekileştirilen’lerin ölünce de aynı zulümle karşı karşıya bırakılmaları kabul edilebilir bir durum değildir. Dini her fırsatta araç olarak kullananların, bir annenin cenazesine reva gördükleri bu işkence, toplumu ayrıştırmaktadır ve insanî değerlerle bağdaşmamaktadır” ifadelerini kullandı.

‘ARTIK YETER!’

Dersim Dernekleri Federasyonu ise açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “İnsanların farklı kimlikleriyle yaşama hakkını tanımak yerine, onları asimile etme kararlılığında direten anlayışın koşullandırdığı ve yol verdiği toplumsal cinnet, artık farklı, hele ki muhalif olanların toprağın altında bile huzura erebilmesini imkansızlaştırıyor. Hakka yürüyen Hatun Tuğluk annemizin götürülmek zorunda kaldığı Dersimimiz de, ağır saldırılarla boğuşmakta. Munzur’undan başlayarak doğası insanı, inancı kimliği her gün yeni bir baskı ve asimilasyonla karşılaşıyor. Hatun Tuğluk annemizin saygıdeğer naaşı önünde artık yeter diyoruz! Kimliklerimizle, kutsallarımızla, evrensel insanlık haklarımızla, huzurla gömülme hakkımızla yaşama haklarımızı ihlalden vazgeçin diyoruz!”

İŞLEM BAŞLATILDI

Ankara Valiliği, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un annesi merhume Hatun Tuğluk’un cenazesine saldıranlar hakkında adli ve idari işlem başlatıldığını duyurdu. 20-25 kişilik bir grubun cenaze törenine ‘sataşma girişiminde’ bulunduğunu belirten Valilik, “Güvenlik güçleri olaya hemen müdahale ederek gerekli güvenlik tedbirlerini almış ve bu grubu mezarlık alanının dışına çıkarmıştır. Bu olaydan sonra cenaze sahipleri merhume Hatun Tuğluk’un İncek Mahallesi Mezarlığına defninden vazgeçmişlerdir” ifadelerini kullandı.

SALDIRI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenazesine dönük saldırıya ilişkin HDP Dersim Milletveki Alican Önlü Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Önlü’nün yönelttiği sorulardan bazıları şöyle:
- Türk- Kürt- Alevi- Ermeni birlikte yaşam arzusu taşıyor musunuz?
-Kürt-Alevi bir annenin cenazesine yapılan bu insanlık dışı saldırı, Kürt halkına “Sizin değil dirinize, ölünüze bile tahammül edemiyoruz” mesajı mıdır? (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Özgür Gündem'le dayanışma davası ertelendi

SONRAKİ HABER

'Dışarıdaki Gazeteciler' Adalet Nöbeti'ne katıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...