12 Eylül 2017 12:06

Fransa'da Macron’a karşı ilk grev

Fransa’da sendikalar, Cumhurbaşkanı Macron’un Meclisi paypas ederek kararname ile çıkarmaya hazırlandığı iş yasası reformuna karşı greve çıktı.

Paylaş

Fransa’da sendikalar, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Meclisi baypas ederek kararname ile çıkarmaya hazırlandığı iş yasası reformuna karşı eylemlere başladı.  

İlk grev bugün gerçekleşti. Tren işletmelerindeki grev nedeniyle başta Paris olmak üzere büyük şehirlerde ulaşım sekteye uğradı. Bazı yerlerde trenlerin yarısı çalışmadı. Ryanair havayolu şirketinde ise yer hosteslerinin çalışmaması nedeniyle şu ana kadar en az 110 sefer yapılamadı.

200 MİTİNG VE YÜRÜYÜŞ 

  • Fotoğraf: Eren Araman

Fransa'da CGT sendikasının iş yasası reformuna karşı seferberlik çağrısı sonucu, ülke çapında 180'den fazla gösteri gerçekleşti. Paris'te çatışmalar patlak verdi ve üç kişi tutuklandı. Paris'te sendikalara göre 60 bin kişi, valilik kayıklarına  göre 24 bin kişi eylemlere katıldı.

Fransa’da işçi sendikaları ve konfederasyonların karşı çıktığı Çalışma Yasası Reformu'nu Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron geçirmek istiyor. Yasaya tepki olarak düzenlenen eylemler, cumhurbaşkanı seçildikten sonra Emmanuel Macron döneminin ilk sokak eylemi oldu.

Paris’in yanı sıra Marsilya, Nantes, Lyon, Rennes kentleri başta olmak üzere ülke çapında 180'den fazla şehirde halk sokağa çıkarak Çalışma Yasası Reformu’nu protesto etti. Ülke çapında ikisi hariç tüm işçi ve öğrenci konfederasyonları, reformu protesto için eyleme katıldı.

‘TEMBELLER BURADA, MACRON NEREDE!’

Paris’teki eylem, Bastille Meydanı’nda başladı. Sloganlarla İtalya Meydanı’na yürüyen 
kortejde Cumhurbaşkanı Macron’un yasaya karşı çıkanları “tembel ve radikal marjinaller” diye tanımlaması ve “tembellere pirim vermeyeceğini” söylemesine atıfta bulunan işçiler “Tembeller burada, Macron nerede” sloganları attı.

CGT Sendikası Genel Sekreteri Philipppe Martinez ise, “Bu yasaya karşı gücümüzü göstereceğiz” dedi

Kortejde taşınan tabutlarla, yasanın işçiyi öldüreceği vurgusu yapıldı. Tabutların yanında eylemciler, “Ölmek istemiyoruz” yazısı ile ve "35 bin aile, 200 bin çalışan tehlikede" yazan tişörtlerle yürüdüler.

Anti-faşist gruplar ise yer yer polis ile çatışmaya girdi.


‘MACRON, BURANIN İNGİLTERE DEĞİL FRANSA OLDUĞUNU GÖRECEK’

 “La France Insoumise” (Boyun Eğmeyen Fransa) hareketi lideri Jean Luc Melenchon da kendi seçim bölgesi Marsilya’da gösterilere katıldı. Paris eyleminden önce başlayan eylemde Melenchon, “Macron, buranın İngiltere değil Fransa olduğunu görecek. Fransızlar vahşi liberalizmi istemiyorlar. O Çalışma Yasası’nın her sayfası mücadele ile yazılmıştır. Bu hakların hiçbiri bize başkalarınca verilmedi, hepsi bedel ödenerek alındı. Bu yasaya sonuna kadar direneceğiz” dedi.

Ülkenin en güçlü işçi sendikası konfederasyonu CGT, 21 Eylül’de tekrar sokağa ineceklerini, La France Insoumise” (Boyun eğmeyen Fransa)  partisi de 23 Eylül’de sokağa çıkarak ülke genelinde Çalışma  yasasını protesto edeceklerini açıkladı.

Hükümet ise tepkilere rağmen geri adım atmayacağını açıkladı.

Macron, Fransa’da artan işsizlikle mücadele adına patronların işçi çıkarmasını kolaylaştıracak ve tazminatları sınırlayacak bir iş yasası çıkarmayı planlıyor. Yasa, Almanya’da 2010 yılında uygulamaya sokulan Ajanda 2010 örnek alınarak hazırlandı.

SON KALAN HAKLAR DA YOK EDİLİYOR!

  • Fotoğraf: Eren Araman

Buna göre sendikaların yetki ve hakları azaltılacak, işsizlere sunulan her işi almaları yönünde baskı yapılacak, prekarite yaygınlaştırılacak, işçi atmalar kolaylaştırılacak, işçi ücretleri kolayca azaltılabilecek.

2016 yazında da Macron’un halefi François Hollande’ın parlamentoyu hiçe sayarak kararname ile çıkardığı iş yasası sendikaların tepkisiyle karşılaşmış, grevler, yürüyüş ve mitingler yapılmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

IŞİD saflarında 2 bin 500 Avrupalı savaşıyor

SONRAKİ HABER

Kızına cinsel istismarda bulunan babaya 14 yıl hapis

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...